Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kukljiški humanitarci darovali 16 doza krvi

04.11.2010. 23:00
Kukljiški humanitarci darovali 16 doza krvi


Svaka doza krvi spašava jedan život i toga bi trebali biti svjesni svi oni koji su u stanju pomoći drugome, kaže Krševan Joja, jedan od osnivača i prvi voditelj Aktiva DDK Kukljica


Druga ovogodišnja redovita akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Kukljici na otoku Ugljanu održana u Multimedijalnom dvorani rezultirala je sa 16 novih doza u zalihama Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar, koja u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem iz Zadra i Aktivom DDK Kukljica od 2003. godine uspješno provodi akcije darivanja krvi.
– Zbog manjih zdravstvenih poteškoća pojedinih članova aktiva akciji se od 40-ak članova ovog puta odazvalo 17 darivatelja od kojih krv nije moglo dati tri darivatelja: Krševan Joja, Milkica Ošap i Milan Ošap. Zbog radnih obveza Blaž Milić i Antonio Košćica krv su dali izravno za potrebe Opće bolnice u Službu za transfuziju, govori Daniel Černak, voditelj Aktiva DDK, ističući kako su Milan Ošap i Michael Majpaz prvi put pristupili ovoj hvalevrijednoj akciji.
Članovi kukljiškog Aktiva DDK svojim humanim činom daju doprinos zajednici i na taj način spašavaju ljudske živote, a sudeći po atmosferi koja je vladala za vrijeme akcije darivanja, krv daju s velikim oduševljenjem.
– Zahvalio bih svima koji su darovali krv, kao i svim onima koji su se odazvali, a nisu mogli dati krv. Solidarnost je važna u svemu, jer krv već sutra može zatrebati bilo kome od nas ili naših najdražih. Budimo osjetljivi za ono što se događa drugima, nemojmo se začahuriti jer svakom ponekad zatreba pomoć. Darivanjem krvi možemo spasiti život, ali i ispuniti se pozitivnim osjećajem da smo učinili dobro djelo, poručuje Černak dodajući kako su započeli s pripremama za izlet svih kukljiških davatelja krvi.
Darivanje krvi prvi je i najrašireniji stupanj dokazivanja spremnosti mnogih ljudi da svoju solidarnost pokažu na najneposredniji način.
– Svaka doza krvi spašava jedan život i toga bi trebali biti svjesni svi oni koji su u stanju pomoći drugome, kaže Krševan Joja, jedan od osnivača i prvi voditelj Aktiva DDK Kukljica.
Protekle godine u tri akcije u Kukljici je darovana 41 doza krvi, dok je u dvije ovogodišnje akcije sakupljeno ukupno 30 doza dragocjene tekućine.
Darivati nekome krv je vrhunski osjećaj jer u biti daruješ život. Mi smo najsretniji kad znamo da smo pomogli, a to je najveće priznanje svima nama, dobrovoljnim davateljima krvi, ističe kukljiška humanitarka Vida Bosotina.
Nakon akcije u konobi Kod barba Tome već tradicionalno je održan domjenak zahvalnosti.
Krv su dali: Marija Šarlija, Irena Maričić, Sanda Majpruz, Vida Bosotina, Svetko Boško, Daniel Černak, Nikola Joja, Petar Bačoka, Ante Blagdan, Siniša Pušić, Šime Ortulan, Michael Majpruz, Marko Bačić i Ante Bačoka te Blaž Milić i Antonio Košćica.