Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za cestu i reciklažno dvorište Općina će se zadužiti 4,5 milijuna kuna

05.11.2018. 12:23
Za cestu i  reciklažno  dvorište  Općina će se  zadužiti  4,5  milijuna  kuna


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, nazočilo je 10 od 13 vijećnika. Iz  vladajućeg HDZ-a nedostajao je Tomislav Demo, a od oporbenog MODES-a Jovita Pirović i Matej Milačić.


Proračun 53,7 milijuna kuna
– Općina će se u svrhu financiranja projekata dugoročno zadužiti za  ukupno 4.548.870 kuna. Riječ je o 2.648.870 kuna za financiranje projekata Izgradnja nerazvrstane prometnice Krč – Turanj te o 1.900.000 kuna  za projekt Izgradnja i opremanje općinskog reciklažnog dvorišta na lokaciji iznad tzv. Banovih bora, istaknula je Vlatka Budanović, općinska šefica za financije.
Navedena kreditna zaduženja koja su sastavni dio programa kreditiranja EU projekata, ostvarit će se u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak  (HBOR) na rok otplate od pet godina po osnovnoj kamatnoj stopi od 1,7  posto za Krč i dva posto za reciklažno dvorište.
– Očekivani iznos ukupnog duga po preuzetim dugoročnim kreditnim  zaduženjima na kraju proračunske godine, odnosno na dan 31. prosinca  2018. iznosit će 7.388.165 kuna, rekla je Budanović te je nastavila:
– Ukupni iznos od 7.388.165 kuna odnosi se na 1.307.592 kuna po dugoročnom kreditu za dvoranu Osnovne škole čija otplata je još uvijek u  tijeku, jamstva Komunalcu d.o.o. za kredit iz 1996. godine u visini od  1.531.703 kune, iznos novog kredita za financiranje projekta Izgradnja  nerazvrstane prometnice Krč u iznosu 2.648.870 kuna te iznos novog  kredita za financiranje projekta Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u iznosu 1.900.000, istaknula je Budanović što su vijećnici dizanjem  ruku jednoglasno prihvatili.
Prvi ovogodišnji rebalans izglasan u kolovozu zbog dinamike i uspješnosti apliciranja na EU i nacionalne fondove od 38,6 milijuna kuna  povećao je proračun na 48,8 milijuna.
– Zbog kreditnog zaduženja s drugim rebalansom proračun iznosi 53,7  milijuna kuna, naglasila je Budanović.


Hotelu Torretta Palace otopisan komunalni doprinos
Jednoglasnom odlukom hotelu Torretta Palace, prvom uopće hotelu u  Turnju u vlasništvu Josipa Kadije, otpisana je obveza plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 327.523 kuna.
– Postoji vlasnikom zahtjev za otpisom i ako se odluka donese i sve  druge obveze prema Općini budu plaćene komunalni doprinos će se otpisati. To je nastavak otpisivanja komunalnog doprinosa za privatne gospodarske subjekte. Naime, prijašnjih godina komunalni doprinos se otpisao za apartmane Pikolo u Sv. Filipu i Jakovu i hotelu Mare Nostrum u  Svetom Petru, podsjetio je načelnik Zoran Pelicarić Peco.
Prema Odluci o ugostiteljskoj djelatnosti restorani i barovi mogu raditi  od šest sati ujutro do dva sata iza ponoći. Na zahtjev ugostitelja, najmanje tri dana od događaja, rješenjem se može odrediti drugačije radno  vrijeme radi organiziranja prigodnih proslava poput dočeka Nove godine, svadbi, maturalnih zabava i sličnih događaja.
– Zbog buke i glasne glazbe rad bi se trebao dozvoliti samo do 23 sata,  jedino kad su mjesne fešte na blagdan sv. Roka, sv. Petra i Gospe od Karmela te za još maksimalno jednu ljetnu feštu do dva sata, predložio je vijećnik Romano Raspović (koalicija HNS-SDP). 
Uporaba elektroničkih i akustičnih uređaja na otvorenom dopuštena  je do ponoći, dok načelnik na zahtjev ugostitelja odlukom može to produžiti do četiri sata iza ponoći.




Mjerenje buke i turbo brzi internet
– Buka ne smije prelaziti dopuštene granice. Ovom odlukom imat  ćemo pravne mogućnosti da komunalni redar s uređajem za mjerenje  buke shodno Zakonu od zaštiti od buke može brzo i jednostavno mjeriti  razinu buke. Komunalni redar ima ovlasti nazvati policiju, koja je nadležna za podnošenje optužnih prijedloga za prekršaje iz područja Zakona o zaštiti od buke, ističe Pelicarić.
Donesena je odluka o odabiru nositelja i dana suglasnost za provedbu  postupka odabira privatnog partnera i kandidature projekta razvoja i izgradnje širokopojasne infrastrukture na području "Sukošan" za dobivanje EU sredstava.
– Ovo je revolucija, 5G je veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, optička mreža i turbo brzi internet će doći u svaku kuću, s vidnim zadovoljstvom će Pelicarić.
Peta generacija mobilnih mreža 5G bi trebala sasvim promijeniti  način života i poslovanja. Primjerice, razgovor novinara na terenu i voditelja u studiju odvijat će se kada su na istom mjestu.
– Ovo je strateški projekt, tehnološka infrastruktura koja donosi nove  prigode za sve. Bez gigabitne mreže 5G će biti kao da nemaš osnovnu  školu. Osim u komunikacijskom smislu, 5G će kao osnovni alat otvoriti  investicije, poglavito u turizmu, uvjerljiv je Pelicarić.
Općina Sukošan je nositelj projekta razvoja i izgradnje širokopojasne  infrastrukture na području "Sukošan", koje obuhvaća područja općina  Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja. To daje znatne prednosti za  uspješnu realizaciju projekta, Galovac u četvrtoj kategoriji indeksa razvijenosti, Škabrnja u petoj, a Sukošan i Sv. Filip i Jakov u šestoj od osam kategorija indeksa razvijenosti.
– Ovo je prva faza projekta za izradu dokumentacije u iznosu od  200.000 kuna. Potom idemo na aplikaciju prema EU fondovima u iznosu  od 85 posto sredstava za projekt širokopojasne infrastrukture, kazao je  Pelicarić.
U obrazloženju točaka dnevnog reda osim Budanović i Pelicarića sudjelovali su Katarina Ralić, općinska pravnica, i Jure Jelenić, pročelnik, a u  raspravama je osim Raspovića sudjelovao i Dalibor Katuša (MODES) te  Igor Pedisić, Anamarija Matešić i Marin Colić ( svi HDZ).


Lakše do novčane pomoći za za bebe
Za dobivanje jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete dosad su oba roditelja trebala imati hrvatsko državljanstvo, jednoglasnom odlukom vijećnika odsad  je dovoljno da samo jedan od roditelja ima hrvatsko državljanstvo.


Komunalna naknada od 50 do 120  kuna po "kvadratu"
Za naselja u priobalju komunalna naknada ispod Jadranske magistrale iznosi 120  kuna po metru četvornom, a iznad Jadranske magistrale 80 kuna. Za sva naselja u  zaobalju i otok Babac komunalna naknada je 50 kuna. Za pomoćne građevine taj iznos je umanjen za 50 posto.
– Sav iznos komunalne naknade ide na održavanje i izgradnju javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i groblja i u druge svrhe se ne može upotrijebiti, rekla je pravnica Katarina Ralić.