Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DAROVALI PJESMU GRADU Staza glagoljaša izašla iz učionice na ulicu

05.11.2020. 15:08


Narodnim trgom jučer ujutro pronijela se pjesma učenika OŠ Zadarski otoci koji su otpjevali zadarske i domoljubne pjesme i na taj način se uklopili u program obilježavanja Dana grada i uljepšali tradicionalnu manifestaciju, Stazu glagoljaša.
Pjesme Tomislava Ivčića, Ernesto banda, Đanija Maršana i Dražena Žanka privukle su brojne građane koji su glasnim pljeskom nagradili trud učenika 3. b i 4. b razreda, koje je na gitari pratila učiteljica Jasminka Bašić.


Pismo kojim se treba ponositi
– Danas zajedno sa sedam škola koje sudjeluju u ovom projektu predstavljamo sedmu po redu Stazu glagoljaša. Djeca su priredila instalaciju, odnosno crveno-bijele kocke poslagane u obliku šahovnice, na kojima na glagoljici piše »Ljubimo Zadar i Hrvatsku«. Cijela instalacija ukrašena je radovima djece koja su crtala motive Zadra. U izradi instalacije sudjelovalo je više razreda i učiteljica: Marija Ramov, sa svojim 4.e, Antonija Klarić s 3. d razredom, Jasminka Bašić i 3. b i moj razred, rekla nam je jučer Željka Diklan, učiteljica 4. b razreda i članica Udruge glagoljaša koja je organizirala ovaj događaj.
Istaknula je kako na ovaj način žele pokazati kako je i glagoljica važna za hrvatski narod jer je riječ o starohrvatskom pismu kojim se trebamo ponositi. Dodala je kako djeca uče ovo pismo u školi i znaju ga pisati te je tako budućnost glagoljice sigurna.
– U ovom projektu sudjeluje sedam škola i velik broj djece i učiteljica te na taj način čuvamo i širimo glagoljicu. Pokojni don Pave Kero, koji je bio pokretač Udruge glagoljaša Zadar, rekao je: »Čuvajte mi glagoljicu«, i te njegove zadnje riječi mi širimo, potičemo i želimo da glagoljica saživi s gradom i djecom jer su ona naša sadašnjost i budućnost, rekla je Diklan dodajući kako se projekt Staza glagoljaša tradicionalno održava u svibnju, ali je zbog epidemije odgođen za jučer. Ovaj projekt pokrenula je Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci Zadar, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije.


Kreativne i divne učiteljice
– Cilj projekta je promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti što i potvrđuju ovom radionicom. Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice pod nazivom ‘’Glagoljica u nastavi’’ kako bi se učiteljice upoznale s glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima, pojasnila je Diklan.
Inače, pored pjesme i instalacije na Narodnom trgu je bio postavljen i štand s radovima koje su izradili učenici navedenih škola zajedno sa svojim učiteljicama, a one su: Marija Baričević, Ignis Lemezina (OŠ Bokanjac); Snježna Diklan, Suzana Lončar Menoski i Nataša Petković (OŠ Diklo); Iva Lilić-Pekas, Marijana Jurjević (OŠ Privlaka); OŠ Zadarski otoci: Jasminka Bašić, Renata Andrović, Anđelina Grancarić, Antonia Klarić i Željka Diklan (OŠ Zadarski otoci); Ana Zekanović (OŠ Jurja Barakovića, Ražanac); Marijana Polegubić (OŠ Franka Lisice, Polača) i Danijela Deković (OŠ Sv. Filip i Jakov).
Na štandu se moglo naći različitih rukotvorina i predmeta koje su učenici izradili pa je tako bilo različitog nakita, šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola, privjesaka, vrećica…