Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U rujnu i listopadu u Zadru ostvareno više od 90 tisuća dolazaka i 350 tisuća noćenja

05.11.2021. 12:49


Posezona u Zadru prolazi iznad svih očekivanja. U rujnu i listopadu na području grada ostvareno je više od 90 tisuća dolazaka i više od 350 tisuća noćenja, što je neusporedivo bolje u odnosu na prošlu sezonu. Do sada je u studenom zabilježeno 1.070 dolazaka i 3.406 noćenja, što je skok od 166 posto u dolascima i 131 posto u noćenjima.


Dolasci u rujnu bolji za 76 posto nego 2019.
Prema podacima koje nam je ustupila Turistička zajednica Grada Zadra, vidljivo je kako je u rujnu ostvareno 58.207 dolazaka, što je skok od 301 posto, u odnosu na prošlu godinu i 247.421 noćenja, tj. 561 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
– Domaći su turisti u tom mjesecu ostvarili 7.141 dolazaka, što je za 118 posto bolje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a strani 51.066 dolazaka, što predstavlja skok od vrtoglavih 502 posto u odnosu na 2020. godinu. Od toga su domaći turisti ostvarili 22.656 noćenja, što je za 10 posto više nego u rujnu 2020. godine. Strani su, pak, turisti ostvarili 371 posto više noćenja u odnosu na rujan prošle godine, tj. 224.765 noćenja, kazali su nam iz TZ – a i dodali kako se usporedno s 2019. godinom bilježi skok od 76 posto u dolascima, što čini 94 posto ukupno ostvarenih noćenja rekordne 2019. godine.
Na tragu ovih dobrih rezultata, kontaktirali smo nekoliko zadarskih ugostiteljskih objekata, kako bi s njima provjerili je li posezona prošla tako dobro kao što govore brojke.
– Ostvarene rezultate u sezoni 2021. u Turisthotelu ocjenjujemo vrlo pozitivno. Usprkos nešto kasnijem i sporijem startu, glavna sezona je u Zaton Holiday Resortu ispunila očekivanja, dok ih je posezona čak i nadmašila. Dodatan razlog za zadovoljstvo daju rezultati Boutique Hostela Forum, koji je ponovnim uspostavljanjem zračnih linija s najvažnijih emitivnih tržišta također ostvario vrlo dobre poslovne rezultate, kazao nam je Frane Skoblar iz Turisthotela i dodao kako su Nijemci i ove sezone u Zatonu bili najbrojniji gosti, a slijede ih Poljaci, Nizozemci, Austrijanci i Česi. Gosti iz ovih pet zemalja ostvarili su ukupno 70 posto svih noćenja.


U Hostelu Forum bili gosti iz 82 zemlje svijeta!
– Kod Boutique Hostela Forum, najugodnije iznenađenje ove sezone bili su Francuzi, koji su uz Nijemce i domaće goste bili najbrojniji. Slijede Poljaci, Nizozemci i Britanci. O koliko se internacionalnoj publici radi najbolje govori statistički podatak da su Boutique Hostel Forum ove sezone posjetili gosti iz ukupno 82 svjetske zemlje, pojasnio je Skoblar, te dodao kako je posezona u Zaton Holiday Resortu, kao i u Boutique Hostelu Forum premašila očekivanja te su ostvareni rezultati nadmašili i 2019. godinu.
– Očito je kako su ljudi, nakon dugog perioda strogih restrikcija, željni odmora i putovanja, a dobrim rezultatima u posezoni zasigurno su pridonijele izrazito povoljne vremenske prilike, kazao je Skoblar i nadodao kako je sezona u Zaton Holiday Resorta, sukladno planu, uspješno privedena kraju 1. listopada, dok Boutique Hostel Forum ostaje otvoren do kraja godine.
– U Zatonu smo se u potpunosti okrenuli sezoni 2022. i započeli s Early Booking kampanjama koje već daju ohrabrujuće rezultate. Kod Boutique Hostela Forum, zbog slabije zračne povezanosti s glavnim emitivnim tržištima do kraja godine, okrećemo se bližim tržištima, a veseli nas i povratak Adventa nakon prošlogodišnje pauze što ce Zadar zasigurno učiniti poželjnijom destinacijom u hladnijem dijelu godine, zaključio je Skoblar.




U Kolovare se vratili kongresi
Voditelje poznatih zadarskih hotela također smo pitali kako bi ocijenili ovogodišnju posezonu. Mladenka Štura, direktorica hotela Bastion i Art Kalelarga kratko nam je kazala kako posezona prolazi prema njihovim očekivanjima.
– Što se tiče rujna i listopada, ne mogu kazati kako smo primijetili znatnije uvećanje prometa u odnosu na 2019. godinu. Popunjenost u oba objekta bila je na razini naših očekivanja, koja su se potaknuta uspješnom ljetnom sezonom ipak promijenila u odnosu na prošlu godinu, kada su brojke bile višestruko niže. Što se tiče studenog, brojke će naravno pasti, jer je već prošlo tradicionalno vrijeme odmora i putovanja, barem do božićnih blagdana. Najave su naravno skromnije, te se mi prilagođavamo situaciji i počinjemo s drukčijom organizacijom rada, kazala je Štura.
Hrvoje Šestan, direktor hotela Kolovare nam je pak kazao kako je u rujnu i listopadu bilo dosta prometa, seminara i većih grupa gostiju.
– Što se tiče studenog, što za nas zapravo predstavlja pravu posezonu, brojke su uvijek malo lošije, no mi se uvijek možemo osloniti na organizaciju seminara i kongresa, kazao nam je Šestan, koji je kako kaže zadovoljan ostvarenim rezultatima, s obzirom na okolnosti u kojima su radili.


U rujnu najviše Nijemaca
Prema strukturi gostiju koji su Zadar posjetili u rujnu, evidentno je kako su strani turisti ponovno zauzeli prvo mjesto na ljestvici posjetitelja te je njihov udio u ukupnom broju posjetitelja u rujnu bio 88 posto.
– U rujnu, kada označavamo i početak posezone 55 posto posjetitelja grad je posjetilo u individualnom aranžmanu, a 45 posto u agencijski organiziranom dolasku, poručili su iz TZ – a te naveli kako su u Nijemci imali najveći udio u noćenjima, 27 posto. Iza njih slijede Austrijanci sa 12 posto, Poljaci sa devet, te Česi i Nizozemci sa po četiri posto.
– Najveći udio u ukupnim noćenjima prema vrsti smještaja otpao je na objekte u domaćinstvu, 40 posto. Na drugom su mjestu hoteli sa udjelom od 35 posto, na trećem su ostali ugostiteljski objekti za smještaj sa 15 posto udjela, kampovi sa 10 posto i nekomercijalni smještaj sa 1 posto udjela u ukupno ostvarenom smještaju.


Dobre brojke i u listopadu
– U listopadu je pak ostvareno 33.820 dolazaka, tj. 282 posto više nego u listopadu prošle godine i 110.974 noćenja, što je skok od 296 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U listopadu su domaći turisti ostvarili 9.154 dolazaka, što je skok od 65 posto u odnosu na listopad 2020. godine i 20.282 noćenja, što predstavlja skok od 44 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani su turisti pak ostvarili 24.666 dolazaka, što je skok od visokih 643 posto u odnosu na listopad prošle godine i 90.692 noćenja, tj. 650 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kazali su nam u TZ – u i naglasili kako usporedno s listopadom 2019. godinom bilježi 68 posto dolazaka i 92 posto ukupno ostvarenih noćenja 2019. godine.
– Prema strukturi gostiju, domaći turisti su ostvarili udio od 25 posto, a strani od 75 posto. Grad je ponovno posjetilo najviše gostiju iz Njemačke, koji u ukupnom udjelu noćenja imaju 27 posto. Na drugom su mjestu domaći turisti da udjelom od 18 posto. Austrijski gosti su imali udio od 11 posto u ukupnim noćenjima, dok su gosti iz Poljske i Slovenije ostvarili udio od 6 posto.
– Za razliku od rujna, kada je u ukupnom strukturi korištenih smještajnih objekata na prvom mjestu bio smještaj u obiteljskim objektima, u listopadu su hoteli ostvarili najbolje rezultate, te su u ukupnom udjelu ostvarili 47 posto. Na drugom su mjestu po popularnosti objekti u domaćinstvu, sa udjelom od 26 posto, kampovi sa 15 posto, ostali ugostiteljski objekti za smještaj sa 11 posto udjela i nekomercijalni smještaj sa 2 posto udjela u strukturi korištenih smještajnih kapaciteta, zaključili su iz TZ – a.