Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vicković: U svakom trenutku možemo proširiti COVID odjele

05.11.2021. 09:18


U bolnicama diljem Hrvatske sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata. U posljednjih tjedan dana i u zadarskoj Općoj bolnici broj hospitaliziranih stalno raste, a sve je veći i broj oboljelih kojima je potreban respirator. Tako je, primjerice, prošlog četvrtka na COVID odjelima bio hospitaliziran 31 bolesnik od kojih je pet bilo na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je bilo 17 pacijenata oboljelih od koronavirusa. Jučer je taj broj bio nešto viši, a i narastao je broj i pacijenata na respiratoru. U OB Zadar jučer je hospitalizirano 46 bolesnika od kojih je šest na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 23 bolesnika oboljela od koronavirusa.


Smanjenje operativnog sustava
Zbog sve većeg pritiska na bolnički sustav, neke će bolnice u Hrvatskoj prijeći na tzv. hladni pogon koji će smanjiti broj zahvata i pregleda koji nisu hitni. S obzirom na činjenicu da je sve više pacijenata na COVID odjelima, s drugih se odjela povlači medicinsko osoblje, djelatnici se raspoređuju prema potrebi što dovodi do smanjenja broja zahvata. Prema pisanjima medija, i u zadarskoj bolnici moguće je smanjivanje operativnog programa, no kako je rečeno, redovnim pacijentima nije niti će biti uskraćena zdravstvena skrb. Kakvo je trenutno stanje u OB Zadar, upitali smo i ravnatelja bolnice, ali još nismo dobili odgovor. Zadarski pacijenti koje smo zatekli u blizini bolnice, kažu, nisu primijetili lošu skrb. Svi su naime, imali riječi hvale za zaposlenike zadarske bolnice.
– Odmah sam primljena na pregled, bez imalo čekanja, rekla nam je pacijentica koja je na pregled došla iz Knina jer u drugim bolnicama, kaže, nije primila primjerenu skrb.
– Ovdje je sve bilo kako treba, nisam dugo čekala na termin, a i kad sam došla na dogovoren pregled, odah sam bila primljena, rekla nam je.
I gospođa Olga Taraš redovna je pacijentica u zadarskoj bolnici koja mora dolaziti na dijalizu, a kaže da u vremenu pandemije nije primijetila nikakav pad brige za bolesnike.
– Sve je kako treba, svi su jako pažljivi i ljubazni, a pregledi idu uredno, po planu, rekla je Taraš.


Spremni za sve situacije
Ispred bolnice smo zatekli i Zadranina Krešu Mikasa koji je također pohvalio rad bolnice.
– S obzirom na cijelu situaciju, rekao bih da sve funkcionira po planu. Nismo primijetili da netko na vrijeme nije dobio bolničku skrb, rekao je Krešo dodajući kako svakako ne bi bilo dobro da bolnice obrađuju samo hitne slučajeve te se nada da do toga neće doći. Ni ostali pacijenti koje smo sreli pred bolnicom nisu imali primjedbi na rad, a svi redovni pacijenti potvrdili su kako im zbog pandemije nije bila uskraćena zdravstvena skrb.
Šime Vicković, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite izjavio je kako epidemiološka situacija u županiji nije alarmantna, ali je svakako ozbiljna.
– Vidimo da broj oboljelih raste, ali možemo primijetiti kako se radi uglavnom o obiteljskim kontaktima. Bolnice su spremne na povećanje broja oboljelih. U Zadru imamo pripremljeno dodatnih 78, a u Biogradu 35 ležaja i u slučaju da se situacija pogorša, COVID odjele možemo proširiti u najkraćem mogućem roku jer su sve predradnje izvršene. Na raspolaganju imamo 22 respiratora, a nadamo se da neće biti potreban veći broj, rekao je Vicković dodavši kako svi rade na tome da ne dođe do većeg broja zaraženih i još većeg opterećenja bolničkog sustava.
– Ne bismo voljeli da dođe do takve situacije jer onda znači da moramo uzimati djelatnike s drugih odjela kako bi pokrili COVID odjele čime onda ti odjeli pate i povećavaju se liste čekanja, kazao je Vicković, pohvalivši sve djelatnike zdravstvenih ustanova koji neumorno i predano rade.