Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog rasta broja oboljelih, bolnica razmatra uvođenje restrikcija

05.11.2021. 10:37


Na jutrošnjem sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije rečeno je kako je povećanje broja novozaraženih osoba očekivan te je na razini povećanja broja u cijeloj Hrvatskoj. Od ukupnog broja gotovo 35 posto otpada na mlađu dobnu skupinu, a prosjek godina novooboljelih je 34 godine. Tek je 12 posto novopozitivnih osoba starije od 60 godina, što je dobra epidemiološka slika, rekao je glavni epidemiolog Alan Medić.


Samo jučer cijepljeno 600 osoba
– Veliki broj novopozitivnih nema značajne simptome, mnogi se testiraju u okviru obiteljskih kontakata, a manji broj zaraženih dolazi u bolnicu, rekao je na sastanku Medić dodavši da je potrebno cijepiti se jer je cijepio to koje štiti od težih simptoma i od smrti.
– U odnosu na prošli tjedan broj cijepljenih osoba povećao se za više od 40 posto te da je samo tijekom jučerašnjeg poslijepodneva na punktu za cijepljenje Višnjik cjepljeno 600 osoba. Posebno je porastao broj osoba koje se cijepe prvom dozom, rekao je Medić dodavši da je jedna od razloga za sastanak i odluka o otvaranju novih punktova za cijepljenje u četiri grada u županiji – Benkovcu, Biogradu, Obrovcu i Pagu. Ta je odluka donešena zbog povećanog interesa za cijepljenjem te kako bi stanovnicima Zadarske županije mogućnost cijepljenja bila dostupnija. U dogovoru s jedinicama lokalne samouprave planira se jednom tjedno organizirati punkt za cijepljenje.
– Ideja je da osnujemo četiri manja punkta u četiri druga grada u županiji kako bi dostupnost cjepiva bila što veća i bolja te kako bi se ljudi koji ne mogu doći iz udaljenijih mjesta mogli cijepiti u svom gradu, rekoa je Medić.


Otvaraju se novi punktovi
Inače, do sada je na području Zadarske županije utrošeno 130.375 doza cjepiva, prvom dozom cijepljeno je 48 posto stanovništva, a drugom 45 posto. Za treću dozu cijepljenja do sada su  utrošene 1273 doze. 
Na sastanku je Stožeru također rečeno da Opća bolnica Zadar, unatoč velikom pritisku i rastu broja osoba koje trebaju hospitalizaciju, još uvijek radi u punom opsegu, bez značajnijih restrikcija te obavlja redovite preglede, posebno hitnih pacijenata, ali i da će se idući tjedan razmatrati uvođenje novih mjera kako bi se bolnica dodatno zaštitila.
– 93 posto hospitaliziranih na COVID odjelima su osobe koje nisu cijepljene, a  u COVID Jedinici intenzivnog liječenja (JIL), u kojem se trenutno na respiratoru nalazi 8 bolesnika, nitko nije cijepljen (100  posto necijepljeno), izjavio je Medić. 
Na kraju se na sastanku raspravljalo i o nastavi. Stožer civilne zaštite Zadarske županije i daje podržava održavanje nastave u školama po A modelu, a svaka škola, ovisno o epidemiološkoj situaciji može zatražiti od osnivača prelazak na C model, ukoliko to bude potrebno.
– Naš je Stožer stava da škole idu uživo, za sve one kojima epidemiološka situacija to omogućava. Bez obzira na broj oboljelih nama je zaista važno da se djeca međusobno druže i kontaktiraju. Djeca trebaju ići u školu, važno je da imaju socijalni kontakt prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja, ali i kvalitetnijeg usvajanja nastavnog gradiva, zaključak je s današnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Zadarske županije.