Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iz Beograda i Novog Sada stiglo 30-ak autobusa

04.12.2011. 23:00
Iz Beograda i Novog Sada stiglo 30-ak autobusa


SDSS se nadao osvajanju mandata u 9. izbornoj jedinici, ali napor oko organiziranog dolaska birača nije se isplatio


Na glasovanje u 9. izbornu jedinicu iz Srbije, prema neslužbenim procjenama, došlo je oko 2.000 Srba. Stigli su u 30-ak autobusa, najviše iz Novog Sada i Beograda, dok ih je dio stigao osobnim vozilima. U najvećem broju su stigli birači starije životne dobi i to s područja Like, Knina, Obrovca i Benkovca.
Pripadnici manjina na izborima su imali pravo na jedan glas, pa su se na biračkom mjestu morali izjasniti hoće li glasovati za svog manjinskog predstavnika ili će glasovati na temelju općeg prava glasa.
Ogromna većina je izabrala bijeli umjesto glasačkog listića roze boje, odnosno građansku listu nositelja liste i prvog kandidata Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u 9. izbornoj jedinici, aktualnog hrvatskog vicepremijera, Slobodana Uzelca, umjesto manjinske liste u 12. izbornoj jedinici u kojoj biraju pripadnike nacionalnih manjina na kojoj su Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Jovo Vuković te njihovi zamjenici Dragan Crnogorac, Saša Milošević i dosadašnji saborski zastupnik Mile Horvat.
Za tri srpska zastupnika u 12. izbornoj jedinici natječe se 13 stranačkih i nezavisnih lista. Prema važećem izbornom zakonu lista srpske nacionalne manjine koja osvoji najveći broj glasova imat će sva tri srpska mandata.
Najorganiziranija srpska stranka SDSS bila je uvjerena da će na nacionalnoj razini i bez srpskih glasova iz Like i sjeverne Dalmacije osvojiti najveći broj glasova na manjinskoj listi i tri saborska mandata. Građanskom listom željeli su izboriti i četvrtog zastupnika u Hrvatskom saboru. Zbog toga su za Srbe “koji privremeno borave izvan Hrvatske” autobusima organizirali dolazak na glasovanje u Liku i sjevernu Dalmaciju. Međutim, sve to nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.
Do 16 sati na području grada Benkovca na čak 31 biračkom mjestu glasovalo je 3.818 glasača, od toga prema službenim podacima na glasovanju je bilo 220 Srba, dok se neslužbeno može doznati da ih je bilo znatno više, čak 750.
U Smokoviću do 16 sati od čak 450 upisanih birača glasovalo je već uobičajenih 58 glasača, gotovo svi koji stalno žive u Smokoviću. U Kakmi je glasovalo 88, u Jagodnji Donjoj 42, dok ih je na područje Obrovca najviše glasovalo u Žegaru.
– Uvijek se nakon izbora nadam boljem. Dakako, i da u zdravlju dočekam i sljedeće izbore, govori dobro raspoloženi, vitalni 78-godišnji Vojislav Jokić iz Lišana Tinjskih, koji je glasovao na biralištu u Tinju, prvi put u novoj školskoj zgradi.