Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Jedino nam još ove žene iz Caritasa pomažu, blagoslovljene bile…”

06.12.2019. 09:45


Pohano meso, lešo karfiol, kiseli kupus, bananu i krafnu poslužili su jučer za ručak u Pučkoj kuhinji Caritasa Zadarske nadbiskupije predstavnici Grada, Županije, Volonterskog centra i Crkve u povodu Svjetskog dana volontera. Institucije koje surađuju u olakšavanju života najugroženijim skupinama društva na ovaj način svake godine žele popularizirati volontiranje, ali i zahvaliti svima onima koji se nesebično daju za druge. Kako je to volontirati u Pučkoj kuhinji jučer su isprobali Šime Mršić, zamjenik župana, Jagoda Surać zamjenica gradonačelnika, Bernard Maruna i Jakov Vidović iz resora socijalne skrbi Županije i Grada, zatim don Igor Ikić, Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar, a bili su tu i oni koji za ove ljude svakodnevno brinu – don Dario Matak, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije te suradnice Mirjana Tadić i Ana Škifić.


Na kućni prag
Ovakva gungula nije uobičajena u zadarskoj Pučkoj kuhinji čije usluge koristi oko 320 osoba, od kojih manji dio njih jede baš u tim prostorijama. U miru, bez kamera i posjetitelja. Oko 60 korisnika dobiva obrok na kućnu adresu, a dobar dio njih samo dođe po obrok i nosi ga kući. Kuhinju koriste i beskućnici, a usluge Prenoćišta sv. Vinko Paulski trenutačno koristi 16 muškaraca koji se i u ovo zimsko vrijeme i tijekom dana tamo već dođu ugrijati.
Novinari i predstavnici institucija nisu smetali baki Mariji Karaban koja po ručak dolazi autobusom iz Bibinja. Svoj obrok pojede u kuhinji i potom u kolicima za spizu ponese ručak svojim bolesnim ukućanima.


"Grad Zadar za Caritas, Socijalnu samoposlugu i druge potrebe socijalno ugroženih izdvaja oko 2 milijuna kuna godišnje, a trudi se da i poveća taj iznos ukoliko je to moguće"
Jagoda SURAĆ




– Jedino nam još ove žene iz Caritasa pomažu, blagoslovljene bile. Mirjana i Ana bolje su mi od rođene majke, rekla je baka Marija.
Upravo su volonteri ti koji nose obroke onima koji nikako po njih ne mogu doći. Tako iz benkovačke Pučke kuhinje sv. Ante Padovanski, koja je također pri Caritasu Zadarske nadbiskupije, od 100 korisnika, njih čak 80 prima obroke na kućni prag.
Kako je rekao don Dario Matak, Caritas je u razgovoru i s načelnicima i gradonečelnicima drugih mjesta o organiziranju obroka i za ljude i iz drugih mjesta koji ne mogu sami brinuti o sebi.


Volontiranje – nikad potrebnije
– Kad sam preuzeo dužnost ravnatelja Caritasa, zatekao sam skladnu organizaciju i dobre odnose. Jako je dobra suradnja s Gradom, Županijom i volonterima kojima čestitam ovaj današnji dan. Volonteri se žrtvuju i daju svoje slobodno vrijeme za druge, bez njih ne bismo mogli, istaknuo je Matak.
Kako dodaje Matak, u Socijalnoj samoposluzi je oko 450 korisnika svaki mjesec, a u prosincu je taj broj i veći.
– Svi ljudi koji žele pomoći, mogu se javiti i donirati potrepštine u samoposlugu. I mala pomoć je dobrodošla, rekao je Matak.
Kako je rekla zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać, obilježavanjem Dana volontera, predstavnici vlasti tradicionalno iskazuju poštovanje svima onima koji rade za dobrobit drugih.
– Grad Zadar za Caritas, Socijalnu samoposlugu i druge potrebe socijalno ugroženih izdvaja oko 2 milijuna kuna godišnje, a trudi se da i poveća taj iznos ukoliko je to moguće. Danas smo se pridružili u podjeli hrane u Pučkoj kuhinji i drago nam je da i mi barem ovaj dan možemo biti volonteri, rekla je Surać.
Zamjenik župana, Šime Mršić, kazao je da bi trebalo volontirati i češće.
– Nažalost, radne obveze i nedostatak vremena nam to ne dopuštaju, ali to i nije dobra izlika. Volontiranje nikad nije bilo potrebnije jer smo se svi skupa udaljili jedni od drugih, kazao nam je Mršić dok je sa zaštitnom opremom posluživao korisnike.