U Vrulji se bakrene boje jeseni miješaju za žarko zelenim nijansama zimzelenih borova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nasadi za Perivoj Vrulja nagrađeni »Nasmiješenim suncem«
U Perivoju Vrulja u 2021. godini se nisu provodili veći zahvati ili sređivanja. On je jedan od najvažnijih i najljepših zelenih površina u Zadru, o kojem Nasadi već dugi niz godina kontinuirano brinu, kazala nam je Mirna Petricioli, rukovoditeljica sektora hortikulture u Nasadima, koja je i primila nagradu »Nasmiješeno sunce«
Vedran SITNICA
Perivoj Vrulja proglašen je najljepšim parkom u Zadru

Najuređeniji vrt u Zadru, koji je u prosincu nagrađen priznanjem »Nasmiješeno sunce« je perivoj Vrulja, koji održavaju i o kojem se brinu zadarski Nasadi. Perivoj Vrulje iznimno je važan ne samo zbog svoje ljepote, već i zbog svog izvora vode. Kako je u Dalmaciji tekuća slatka voda rijetkost, ovaj perivoj ima veliku vrijednost zbog većeg broja vrulja na malom prostoru. One tvore potočiće koji se spajaju u jedan veći potok koji ne presušuje ni ljeti.

Najljepši zadarski vrt

Oko potoka je podignut perivoj s većim brojem biljnih vrsta, dok je na povišenom krševitom dijelu podignut gaj alepskog bora. Nakon Drugog svjetskog rata perivoj je obnovljen te su posađena nova stabla. Tada je i nazvan današnjim imenom - Vrulja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća uređen je donji dio korita potoka s kamenim bankinama koji je prilagođen djeci, a napravljen je i novi kameni mostić preko potoka. Uz gornji tok potoka posađeno je desetak močvarnih čempresa koji zahvaljujući obilju vode lijepo uspijevaju.
- U Perivoju Vrulja u 2021. godini se nisu provodili veći zahvati ili sređivanja. On je jedan od najvažnijih i najljepših zelenih površina u Zadru, o kojem Nasadi već dugi niz godina kontinuirano brinu, kazala nam je Mirna Petricioli, rukovoditeljica sektora hortikulture u Nasadima, koja je i primila nagradu »Nasmiješeno sunce« i dodala kako su u godini iza nas veći napori uloženi zbog iznimno sušnog i vrućeg vremena.
- Imamo veliku sreću pa potok nikada ne presušuje, tako da u Perivoju uspijevaju i za mediteransko podneblje teško održive vrste stabala i biljaka, istaknula je Petricioli.

Obilje biljnih vrsta

Zbog obilja vode u Perivoju uspijeva mnogo biljnih vrsta koje u našem sušnom podneblju često ne uspijevaju, zbog čega je Perivoj Vrulja vrlo dobro posjećen. Veličina mu je oko pet hektara. U njemu je uređeno i dječje igralište. Iako su se životne navike ljudi promijenile, pa ni perivoji nemaju istu ulogu kao nekad, u gradskim sredinama oni će uvijek imati svoje vrlo važno mjesto.
- Potrudili smo se u Perivoju zasaditi i neke listopadne vrste koje u ovo vrijeme bakrenom bojom listova pružaju lijep kontrast mediteranskim i zimzelenim vrstama. Stalni su posjetitelji potoka i patke. Posjetitelje Perivoja nedavno je zabavljala i mandarinska patka koja je unijela malo veselja i različitosti u životinjsku populaciju kojoj je Perivoj stanište. Bavili smo se i čišćenjem i uređivanjem šumskog dijela Perivoja, a u planu nam je i nova sadnja i daljnje uređenje prostora, kako bi nivo kvalitete i ljepote zelenih površina u Zadru podigli na viši nivo, istaknula je Petricioli i kazala kako su zahvalni TZ–u Grada Zadra na tome što su prepoznali njihov trud i napore.
- Vrulja je jedini takav vodotok u Zadru, te nam je iznimno važno sačuvati njegovu čistoću i bogatstvo, kako bi bio dom što većem broju životinjskih vrsta, ali i omiljeno mjesto za druženje i opuštanje. Radimo na novim idejama za uređenje Perivoja i održavanje vodotoka, pazimo na stanje podzemnih voda, te se trudimo da Perivoj uvijek bude prekrasan, poručila je Petricioli i navela kako je lijepo znati da se Zadrani i gosti dive ljepoti i uređenosti Perivoja.
- U svako se godišnje doba trudimo održavati raznolikost biljnih vrsta, koje je posebno upečatljivo u ovo vrijeme, kada se bakrene boje jeseni miješaju sa žarko zelenim nijansama zimzelenih borova. Uz tradicionalne mediteranske vrste zasadili smo i opadajuće vrste stabala, kao što je ginkgo, kako bi unijeli raznolikost u Perivoj, zaključila je Petricioli.
U budućnosti će se sigurno i njima posvetiti veća pažnja kao vrlo važnom elementu povijesne baštine, a u interesu što sadržajnije turističke ponude grada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno