Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prije pravih radova, kiša napravila jezero na Vlačini

Autor: Velimir Brkić

05.02.2009. 23:00
Prije pravih radova, kiša napravila jezero na Vlačini

Foto: Velimir BRKIĆ



Resorna ministarstva odobrila su 12 milijuna kuna za izgradnju sustava navodnjavanja na Vlačini. Za potpuni završetak izgradnje akumulacijskog jezera prikupljena je sva potrebna dokumentacija uključujući i građevinsku dozvolu. U tijeku je izrada glavnog projekta navodnjavanja, sustava cjevovoda i pumpi, kaže Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje


Akumulacijsko jezero na Vlačini u izgradnji za potrebe navodnjavanja 250 hektara budućih nasada višnje maraske i drugih višegodišnjih kultura, čija je izgradnja prekinuta prije godinu i pol dana, gotovo preko noći postalo je pravo pravcato jezero, svojevrsni prirodni fenomen. Naravno zahvaljujući dugom kišnom razdoblju i nabujalim podzemnim vodama. Jezero na Vlačini privlači brojne znatiželjnike, a za idiličnu sliku nedostaju tek slatkovodne ribe i ribiči. Nakon višnje maraske i fešte Velike Gospe, Škabrnja je sasvim neplanirano i prije vremena dobila još jedan zaštitni znak, jedinstven simbol prepoznatljivosti.
Nasadi višnje
– Resorna ministarstva odobrila su 12 milijuna kuna za izgradnju sustava navodnjavanja na Vlačini. Za potpuni završetak izgradnje akumulacijskog jezera prikupljena je sva potrebna dokumentacija uključujući i građevinsku dozvolu. Istovremeno je sukladno javnom natječaju u tijeku izrada glavnog projekta navodnjavanja, sustava cjevovoda i pumpi. Upravo zbog navedenog vrlo brzo očekujemo nastavak radova na završetku izgradnje akumulacijskog jezera, produbljivanja, oblaganja, uređenja okoliša i ugradnju cjevovoda s pumpama, govori Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja.
Istoznačnica hrvatskog domoljublja, bogatog sela, radišnih, gostoljubivih i bogoljubivih ljudi ravnokotarska Škabrnja je istovremeno i sinonim hrvatskog mučeništva, neuništivosti, ponosa i dostojanstva.
– Poljoprivreda je glavni pravac gospodarskoga razvoja kojemu je budućnost u osmišljenom općinskom razvitku. Najvažniji projekt je navodnjavanje koje je temelj sigurne i intenzivne poljoprivredne proizvodnje, rekao je Bubnjar dodajući kako je višnja maraska jedinstvena poljoprivredna kultura, škabrnjski brand. Proteklog ljeta za potrebe Maraske PZ Škabrnja je otkupila oko 650 tona višnje maraske.
Za općinu Škabrnja su vrlo važne aktivnosti oko sustava navodnjavanja na Vlačini, koji će omogućiti podizanje dugogodišnjih nasada za što je i osnovana zadruga putem koje će se ti nasadi planski podizati. No prije godinu i pol dana, neposredno pred parlamentarne izbore, zbog dnevnopolitičkih i inih igara, projekt izgradnje akumulacijskog jezera zapremnine 200.000 kubičnih metara je posvađao Škabrnjane. Bez obzira tko je bio u krivu, a tko u pravu, umjesto “posla stoljeća”, zahuktali projekt ubrzane izgradnje akumulacijskog jezera i navodnjavanja je naprasito prekinut.
Od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, ubrzo očekujemo rješenja za dobivanje služnosti poljoprivrednog terena na Vlačini kako bismo prionuli pripremi terena za sadnju višegodišnjih nasada, uglavnom autohtone maraške. Koncesijske poslove za koncesionare provodit će Poljoprivredna zadruga Škabrnja na čelu s direktorom Markom Ivkovićem, najavljuje Bubnjar.
“Projekt stoljeća”
Istovremeno sa zabranom radova na iskopu akumulacijskog znatno je usporena i realizacija ambicioznog projekta izgradnje velebnog sportsko-rekreativnog centra “Vlačine”, koji je poput “pupčane vrpce” bio povezan s projektom navodnjavanja, odnosno iskopom akumulacijskog jezera promjera 240×160 metara.
Podsjetimo, sanacija divljeg deponija na površini od 10 hektara, rasutog materijala srušene Škabrnje iz Domovinskog rata, izgradnja velikog akumulacijskog jezera i sportsko-rekreacijske zone sa sportskom dvoranom, velikonogometnim i malonogometnim igralištima, karting stazom, poligonom za sigurnu vožnju i dva tenis igrališta sa svim popratnim sadržajima te ostvarivanje projekta sadnje višegodišnjih nasada na Vlačini na površini od 250 hektara, trebao je biti zasigurno jedan od najznačajnijih projekata na zadarskom području koji bi po dovršetku u potpunosti promijenio sliku u ratu ispaćene Škabrnje. Tržišna vrijednost investicije iznosila je oko 30 milijuna kuna. Škabrnjski “projekt stoljeća”, zbog izuzetno povoljne Viaduktove ponude s kojom bi se uštedjelo na milijune kuna, započeo se raditi na temelju lokacijske dozvole.
U međuvremenu je ministar Božidar Kalmeta, zajedno s predstavnicima Hrvatskih voda, pustio u rad novi sustav od tri eksploatacijske bušotine za navodnjavanje, čime se omogućava podizanje i navodnjavanje plantaža višnje maraske, vinograda i voćnjaka na površini od oko 250 hektara. Osnovana je i PZ Škabrnja u koju se uključilo preko 100 zadrugara iz Škabrnje i Nadina, budućih koncesionara na poljoprivrednom zemljištu na Vlačini. No sveobuhvatni projekt je naprasito zaustavljen, uglavnom zbog dnevnopolitičkih previranja uoči parlamentarnih izbora, na općinskoj, ali i na državnoj razini.
– Radovi na izgradnji sportsko-rekreativnog centra nastavili su se sredstvima iz općinskog proračuna. Izgrađeno je malonogometno igralište s rasvjetom. Postavljanje umjetne trave uvjetovano je poboljšanjem vremenskih prilika. To se odnosi i na predstojeće sijanje trave na novoizgrađenom nogometnom igralištu za veliki nogomet, reći će Bubnjar dodajući kako se proteklog ljeta posijala trava na postojećem igralištu NK Škabrnja te će svi uzrasti u proljetnom dijelu natjecanja u Županijskoj ligi sve nogometne utakmice igrati na svojoj obnovljenoj Vlačini.