Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sveto brdo i akvapark “zapeli” u recesiji

Autor: Velimir Brkić

05.02.2010. 23:00
Sveto brdo i akvapark “zapeli” u recesiji

Foto: Velimir BRKIĆ



Nastavak realizacije projekta Sveto brdo je, što je i razumljivo, zapeo u “snijegu” recesije. Pred nama je skorašnji sastanak na kojem ćemo razmotriti hoćemo li krenuti u osnivanje jedinstvene tvrtke obiju županija i općina, međunarodnim natječajem pronaći strateški i investicijski jakog partnera ili ćemo u realizaciju krenuti kroz javno-privatno partnerstvo, ističe načelnik Općine Lovinac Danijel Jurjević


Realizacija atraktivnog projekta vodenog parka u Rovanjskoj i projekta skijaškog centra Sveto brdo na Velebitu, koji Općina Jasenice realizira zajedno s Općinom Lovinac iz Ličko-senjske županije, izgleda da je zapela u sveprisutnoj recesiji.
Uređenje novih turističkih sadržaja na jaseničkom području u sklopu megaprojekata vrijednih preko 100 milijuna eura te otvorenje novih radnih mjesta usporila je i odgodila gospodarska kriza.
– Projekt Aqua park je projekt tvrtke Velebit d.o.o. mađarskih investitora koji namjeravaju u blizini Masleničkog mosta sagraditi vodeni park vrijedan osam milijuna eura i zaposliti oko 120, uglavnom sezonskih radnika. U tijeku su završni radovi na doradi i konačnom završetku urbanističkih planova, pojašnjava jasenički načelnik Martin Baričević.
 Vodeni park na čekanju
Vodeni park je svoja vrata, prema najavama mađarskih investitora, trebao otvoriti u proljeće ove godine, a najkasnije iduće godine. No detaljni plan uređenja zone Splovine 2 u Rovanjskoj, “ispod” naplatnih kućica na čvorištu Maslenica, još nije dobio zeleno svjetlo u Ministarstvu zaštite okoliša. Na tom prostoru je predviđen turističko-ugostiteljski sadržaj te izgradnja akvaparka vrijednog osam milijuna eura. Investitori će za svaku od 50 godina koncesije plaćati po 35.000 eura, odnosno sveukupno 1.750.000 eura, plus 50 posto od naplate parkirališta koje će se protezati na površini od 40.000, a vodeni park na 30.000 četvornih metara površine za oko 3.000 posjetitelja na dan.
– Vodenim parkom će dominirati motivi iz filmova o najslavnijem indijanskom poglavici Winnetouu koji je jahao Rovanjskom te još brojnim lokacijama na Velebitu prije više desetaka godina u nizu snimljenih filmova, pojašnjava Baričević.
Investitori se ne plaše bure. Milijun eura će potrošiti u što jaču konstrukciju i bolji, nehrđajući materijal te dodatna osiguranja kako ih ne bi odnio orkanski vjetar.
– Mađari su platili koncesiju za prvu godinu i s projektom idu dalje čim se ishode svi potrebni papiri, odnosno lokacijska i građevinska dozvola, uvjeren je Baričević, dodajući da će mađarski investitori osim vodenog parka u Rovanjskoj isti raditi i u Vodnjanu kraj Pule.
Za poklonike Karla Maya Jasenice su u filmsko-povijesnom smislu od posebnoga značenja. Upravo su se na tom mjestu prvi put susreli glavni protagonisti filmskog serijala o Winnetouu, Pierre Brice i Lex Barker, koji su se proslavili kao najpoznatiji indijanski poglavica Winnetou i Old Shatterhand.
Napredak projekta Winnetouland
– Projekt izgradnje tematskog parka Winnetouland na području Jasenica iznad rijeke Zrmanje na Parizevićevoj glavici njemačkog investitora već je daleko odmakao. Ovih dana objavit će se javna nabava za idejno rješenje lokacijske dozvole za Winnetouland vrijedan pet milijuna eura, naglasio je Baričević usput dodavši da su pri kraju radovi na izgradnji nove općinske zgrade te izgradnja vodoopskrbe cijelog naselja Maslenica, dok je u tijeku i projekt izgradnje kanalizacijskog sustava.
Prvi međuregionalni projekt u Hrvatskoj kojim se spajaju Velebit i more ostvaruje se na području između Ličko-senjske i Zadarske županije. Riječ je o centru planinskog turizma Sveto brdo. Dvije susjedne prekovelebitske općine, Lovinac i Jasenice udružile su se u projektu gradnje centra koji će pružiti maksimum u turističkoj ponudi Hrvatske: planinski i morski spoj od Velebita do Rovanjske.
– Projekt ide uz potporu Vlade RH, financijski ga podupire Europska komisija, a trebao bi oživjeti malaksalu ekonomiju zadarskog zaleđa i Like. Iz programa CARDS 2004. dobiveno je 1,8 milijuna eura za troškove razminiranja 700.000 metara četvornih ličke strane Velebita, zatim za izradu projektne dokumentacije, ostvarivanje javno-privatnog partnerstva, gradnju lanca nabave i dr. U gradnju će, prema predviđanjima, biti uloženo preko 100 milijuna eura, kaže Danijel Jurjević, načelnik Lovinca.
– Nastavak realizacije projekta Sveto brdo je, što je i razumljivo, zapeo u “snijegu” recesije. Pred nama je skorašnji sastanak na kojem ćemo razmotriti hoćemo li krenuti u osnivanje jedinstvene tvrtke obiju županija i općina, međunarodnim natječajem pronaći strateški i investicijski jakog partnera ili ćemo u realizaciju krenuti kroz javno-privatno partnerstvo, ističe Jurjević, dodavši da je zasad najvažniji zadatak dati projektu važnost koju zaslužuje, a s obzirom na njegovo krucijalno značenje za razvoj dviju općina, županija, ali i za Republiku Hrvatsku.
Osim skijaških terena i vučnice s gondolama, od Svetog Roka do Rovanjske, na području planinskog centra namjeravaju se graditi i svi drugi turistički sadržaji.
– Uz ostvarenje projekta Aqua parka i Winnetoulanda te megaprojekta Sveto brdo, surova ljepota mora, soli, bure, planina i snijega na jednom mjestu, donijet će procvat ovog podvelebitskog kraja, uvjeren je Martin Baričević.