Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Snijeg stao, bura jača

05.02.2012. 23:00
Snijeg stao, bura jača


Olujna bura stvorila je kaos u prometu. Na čvorištu Maslenica posebno je teško. Ne može se ni u smjeru Zagreba, a ni u smjeru Splita


Nakon što je Maslenički most proteklog tjedna zbog ekstremnog nevremena gotovo četiri dana uzastopno bio zatvoren u nedjelju je otvoren za promet. U noći s nedjelje na ponedjeljak, u jedan sat poslije ponoći, uslijed orkanske bure autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja zatvorena je za sav promet, a obilazak je preko Gračaca i Zatona Obrovačkog.
Neslavni rekord od prije točno četiri godine ipak nije oboren. Početkom mjeseca veljače 2008. godine uslijed orkanske bure novi Maslenički most je bio zatvoren gotovo pet dana.
– Orkanski udari bure na vijaduktu Vučipolje, između tunela Čelinka i Bristovac, dosežu jačinu od 180, kod Božića 160, a na Masleničkom mostu oko 140 kilometara na sat, rekao nam je Andy Colić, glavni koordinator HAC-a za sjevernu Dalmaciju.
Olujna bura stvorila je kaos u prometu. Na čvorištu Maslenica posebno je teško. Ne može se ni u smjeru Zagreba, a ni u smjeru Splita. Sve su bilježile nadzorne kamere.
– Unatoč orkanskim udarima bure djelatnici su, kaže Colić, stalno na terenu i saniraju nastale štete. Djelatnici u naplatnim kućicama su stalno na usluzi vozačima pružajući im informacije o zaobilaznim prometnim pravcima ili najbližem odmorištu, hotelu.
Zbog snijega i kiše u većem dijelu unutrašnjosti, ali i na južnom Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije vozilo se otežano. Za sav promet jučer u 19 sati bila je zatvorena Jadranska magistala na dionici Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D8), Krčki most, D1 Gračac-Knin i D54 Maslenica- Zaton Obrovački. Samo za osobna vozila otvoren je Paški most.
– Trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto. Vozače savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja, upozoravali su sinoć iz HAK-a.
Olujno nevrijeme s udarima orkanske bure jučer je u podvelebitskom kraju dobro pročešljalo ceste, prometne znakove, kuće, gospodarske objekte, električne stupove, maslinike, voćnjake, poljoprivredne površine.
– Bura je u znatnom pojačanju, upozorio nas je sinoć Martin Baričević, načelnik Jasenica.


 OBVEZNA ZIMSKA OPREMA




Zimska oprema je obvezna gotovo na cijelom području Zadarske županije, na Jadranskoj magistrali  D8 dionica Sv. Marija Magdalena-čvor Maslenica-Zadar-Biograd-Drage, državnoj cesti D306 Vir-Nin-Zadar, D424 Zadar (luka Gaženica)-čvor Zadar 2 (A1),  D502 D. Zemunik-Smilčić-Karin…