Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pola stoljeća staro ljetno kino za šest milijuna kuna u novom ruhu

06.02.2021. 09:37


U Držićevoj ulici nadomak dječjeg vrtića u Biogradu na Moru u potpunosti je srušeno kultno ljetno kino, svi objekti, pozornica i ulazni zid su do temelja srušeni, ostao je tek veliki betonski ekran za projekcije filmova.
– Derutno ljetno kino staro je preko pola stoljeća i više nije omogućavalo udobnu, ugodnu i sigurnu projekciju filmova za posjetitelje. Kroz protekle godine, cijeli objekt je postao ruševan, pozornica se dijelom urušila, zidovi su se raspadali, kaže Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.


Njegovanje tradicije
Biograd je uz Opatiju i Dubrovnik, kaže on, među prvim hrvatskim gradovima koji su imali ljetnu pozornicu pa tu tradiciju treba njegovati.
– U tijeku je izgradnja modernog ljetnog kina koje će filmoljupcima već početkom svibnja donijeti odličnu atmosferu, puno zabave i puno osmijeha, sve one pozitivne energije koju nam je ukrala korona, naglašava Knez.
Shodno javnoj objavi radove će izvoditi tvrtka Eding d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.
– Kompletna obnova i rekonstrukcija Ljetnog kina vrijedna je 6 milijuna kuna. Financijska sredstva su iz gradskog proračuna, ističe Knez.
Kako je kinodvorana u Pučkom otvorenom učilištu odavno zatvorena, a otvaranje nove dvorane za kino i kazalište očekuje se tek iduće godine, zajedno s LAG-om Laura došli do ideje za realizaciju ovog projekta.


Kultno kino do Domovinskog rata
– Vrijednost projektne dokumentacije za projekt »Rekonstrukcija i dogradnja ljetne pozornice Biograd« iznosila je 360.000 kuna. Ministarstvo turizma je sufinanciralo sa 160.000 kuna, a Grad sa 160.000 kuna, govori Knez.
Ljetno kino Biograd je izgrađeno davne 1970. godine od kada se intenzivno koristilo za razne manifestacije – prikazivanje filmova, koncerte zabavne i klasične glazbe, nastupe KUD-ova, festivale, natjecanja, kazališne predstave, radionice, lutkarske predstave, književne večeri.
– Nažalost, tako je bilo sve do početka Domovinskog rata 1991. godine, podsjeća Knez.
Nakon Oluje 1995. godine, kino se koristi isključivo u svrhu prikazivanja filmova.




Autentično mediteransko ozračje
– U proteklih 20-ak godina, financijska sredstva nisu dopuštala nikakvo ozbiljnije ulaganje osim pojedinih manjih zahvata i kupnju uređaja za digitalno emitiranje filmova, ističe biogradski gradonačelnik.
Kad dođu ljetne vrućine, za filmofile je pametno pobjeći od sunca u autentično mediteransko ozračje, u novo i moderno opremljeno Ljetno kino na otvorenom u Biogradu na Moru. Kino će u potpunosti biti prilagođeno osobama s invaliditetom.
– Čitava priča izgradnje sasvim novog kina i njegove revitalizacije između ostalog je krenula kako bi u borovoj šumi pod zvijezdama osim kvalitetnog filmskog programa i previđenog filmskog festivala omogućili građanima, žiteljima u okruženju i turistima i kvalitetan kulturno-umjetnički i zabavni program za što se podiže velika ljetna pozornica, poručuje Knez.


Fiksna nadstrešnica i cafe bar
Projekt se odnosi na rekonstrukciju i proširenje pozornice, rušenje i gradnju novih zgrada kinoaparature. Prostor za orkestar uz pozornicu se ukida.
Ruši se postojeća nadstrešnica i dio gledališta se natkriva fiksnom nadstrešnicom, grade se nove garderobe za izvođače, nove sanitarije i prostor s kinoaparaturom unutar kojeg je smještena blagajna i cafe bar. Projekt obuhvaća i sanaciju gledališta i zamjenu sjedalica.