Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Lovrin: U Saboru nema mjesta za urede zastupnika

05.03.2012. 23:00
Lovrin: U Saboru nema mjesta za urede zastupnika


Kad bi se uvelo da zastupnici sjede u Saboru od ponedjeljka do petka, moralo bi se osigurati zastupnicima i mjesto za rad, odnosno ured, a s obzirom na prostorne mogućnosti Sabora to se ne čini realnim, kazala je Lovrin


SDP-ovu najavu uvođenja petodnevnog radnog tjedna, što bi saborske zastupnike od ponedjeljka do petka vezalo za Markov trg, podržali su u HDSSB-u, dok su u HNS-u savjetovali oprez. U ovom trenutku, na što je i upozorio IDS-ov zastupnik Damir Kajin, ovu je ideju teško realizirati jer bi se u nemogućnosti obnašanja svojih paralelnih dužnosti, na koje su izabrani 2009. godine, našli gradonačelnici i načelnici općina kao i njihovi zamjenici.
Sedmero iz IX. jedinice u problemu
Ukoliko bi radni tjedan provodili u Zagrebu, čak polovica zastupnika i zastupnica izabranih u IX. izbornoj jedinci ne bi bili u mogućnosti obnašati dužnosti na koje su izabrani u lokalnoj samoupravi, od čega čak tri SDP-ovca i jedan član HNS-a. Riječ je zamjenicima gradonačelnika Šibenika Petru Baranoviću (HNS) i Franku Vidoviću (SDP), načelniku Općine Tisno Ivanu Klarinu (SDP), gradonačelniku Trogira Damiru Rilji (SDP), načelniku Općine Hrvace Dinku Bošnjaku (HDZ), gradonačelnici Vodica Branki Juričev-Martinčev (HDZ) i gradonačelniku Benkovca Branku Kutiji (HDZ).
Saborska zastupnica Ana Lovrin (HDZ) svojedobno je, zbog obnašanja dužnosti gradonačelnice Zadra zamrznula saborski mandat. Dužnost zadarske gradonačelnice Lovrin je obnašala između 2003. i 2005.
– Ja sam svoj saborski mandat tada zamrznula s obzirom da je stav stranke bio da se funkcije ne dupliraju na čemu se kasnije nije inzistiralo. I danas mislim da se ta dva posla ne mogu obavljati kvalitetno, ali moram reći da je dojam o zastupnicima kao ljudima koji ne rade dovoljno pogrešan i ne bi trebalo generalizirati. Većina zastupnika ima čitav niz obveza i aktivnosti i izvan plenarne sjednice što se u javnosti manje vidi, a tu je još i rad u odborima i drugim tijelima, kao i rad izvan Sabora. Zastupnici rade i na terenu u svojoj izbornoj jedinici, a s obzirom da se moraju pripremati za sjednice i da imaju sjednice odbora, većina zastupnika je u Saboru barem od utorka. Uostalom građani na izborima daju ocjenu o tome koliko koji zastupnik radi i zastupnici to znaju. Osim toga, kad bi se uvelo da zastupnici sjede u Saboru od ponedjeljka do petka, moralo bi se osigurati zastupnicima i mjesto za rad, odnosno ured, a s obzirom na prostorne mogućnosti Sabora to se ne čini realnim, kazala je Lovrin.
Potrebne izmjene zakona
S obzirom da postojeći izborni zakoni ne priječe gradonačelnicima, općinskim načelnicima i njihovim zamjenicima istodobno obnašanje zastupničke dužnosti, SDP će, ustraje li u namjeri “držanja” zastupnika u Saboru od ponedjeljka do petka, a pri tom bude želio izbjeći optužbe kako “minira” lokalnu samoupravu, odnosno djelovanje neposredno izabranih gradskih i općinskih dužnosnika, morati pričekati lokalne izbore 2013. Prethodno bi bilo logično izmijeniti odredbe o nespojivim dužnostima, kako u Zakonu o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, tako i u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u kojem se obnašanje zastupničke dužnosti priječi samo gradonačelniku ili zamjeniku gradonačelnika Grada Zagreba. SDP-u kao alternativa ostaje obvezati zastupnike na prisutnost u Saboru samo u vrijeme trajanja sjednica što bi zastupnicima, s obzirom na dinamiku održavanja sjednica, ostavilo više prostora za paralelno obnašanje dužnosti u gradskim i općinskim samoupravama.