Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U bolnici više nema mjesta za štednju!

05.03.2012. 23:00
U bolnici više nema mjesta za štednju!


Bolnica ima mjesečni limit od 16,5 milijuna kuna. Prema najavama, bolnički limiti će se uskoro smanjiti za 4 posto, što znači da ćemo mi izgubiti oko 700 tisuća kuna. Problem je što negativno poslujemo i s postojećim limitom, a njegovo smanjivanje jamči nastavak takvog trenda jer u bolnici više nema mjesta za štednju, govori dr. Nakić


Za razliku od 2010., koju je zaključila u plusu od 18 tisuća kuna, prošla je godina Općoj bolnici Zadar ponovo donijela velike gubitke. Tako je prošlu, 2011. godinu zadarska Opća bolnica poslovanje završila s minusom od 10,5 milijuna kuna.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, pojašnjava da je bolnica iz mjeseca u mjesec prosječno imala milijun kuna novih gubitaka, i to najviše na račun skupih lijekova i medicinskog materijala te održavanja medicinske opreme. Uz sve to, zadarska Opća bolnica morala je isplatiti i božićnice i regrese.
Nenaplaćene fakture
– U odnosu na 2010., koju smo završili u plusu, lani su se znatno povećali naši troškovi. Čak 11 milijuna kuna porasli su troškovi na račun skupih lijekova i medicinskog materijala. Dva milijuna kuna više nego u 2010. godini, lani smo potrošili za održavanje opreme te dodatnih pet milijuna kuna za regrese i božićnice, kaže dr. Nakić, dodajući da je istovremeno zadarska bolnica HZZO-u fakturirala 48 milijuna kuna odrađenog posla iznad odobrenog limita, no taj novac nije uspjela naplatiti.
Uz prošlogodišnji dug od 10,5 milijuna kuna, zadarska Opća bolnica već godinama vuče i stari dug u iznosu od 53 milijuna kuna. Zbroji li se stari dug s novim, ukupno dugovanje bolnice sada iznosi gotovo 64 milijuna kuna. Veći problem od samog dugovanja su najave iz Ministarstva zdravlja o smanjivanju bolničkih limita za četiri posto.
– Zadarska Opća bolnica ima mjesečni limit od 16,5 milijuna kuna. Prema najavama, bolnički limiti će se uskoro smanjiti za 4 posto, što znači da ćemo mi izgubiti oko 700 tisuća kuna. Problem je što negativno poslujemo i s postojećim limitom, a njegovo smanjivanje jamči nastavak takvog trenda jer u bolnici više nema mjesta za štednju, govori dr. Nakić, ističući da je zadarska Opća bolnica maksimalno racionalizirala poslovanje, tako da bi svaki novi rez išao na štetu pacijenta i smanjenje razine medicinske usluge, odnosno zdravstvene zaštite.
Kontrola indikacija
Paralelno s daljnjom racionalizacijom poslovanja od hrvatskih bolnica se traži skraćivanje lista čekanja, što dr. Nakić drži nespojivim, pa čak i nemogućim. Mjesta za daljnju racionalizaciju poslovanja u zadarskoj Općoj bolnici, kako tvrdi dr. Nakić, jednostavno više nema. Što se tiče lista čekanja, one se, kako drži dr. Nakić, uz racionalizaciju poslovanja ne mogu smanjiti. Izlaz dr. Nakić vidi i u kontroli indikacija za preglede.
– Pritisak na bolnice je jednostavo prevelik. Trebamo zadržati dostignuti nivo medicinske usluge uz manje novca, pregledati više ljudi, poslovati u plusu… To je nespojivo jedno s drugim, neizvedivo… Neka netko pokaže način, ponudi model na koji ćemo to napraviti, kaže dr. Nakić, dodajući da u postojećim uvjetima bolnice ne mogu napraviti ono što Ministarstvo zdravlja od njih traži.