Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LAŽLJIVI “DARUVARČEVI” SVJEDOCI Općinsko državno odvjetništvo provodi dokazne radnje zbog davanja lažnog iskaza 36 – godišnjakinje i 37 – godišnjaka

06.03.2019. 15:00
LAŽLJIVI “DARUVARČEVI” SVJEDOCI Općinsko državno odvjetništvo provodi dokazne radnje zbog davanja lažnog iskaza  36 – godišnjakinje i 37 – godišnjaka


Dva mjeseca od zaključenja "slučaja Daruvarac" i donošenja  nepravomoćne presude kojom je Darko Kovačević zvani Daruvarac (32)  osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog prijetnji i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki,  Općinsko državno odvjetništvo u Zadru naložilo je, kako su na službenim stranicama oglasili, provođenje izvida u odnosu na osobe koje su bile nazočne događaju u caffe baru u Zadru 13. lipnja 2018. kada je 32-godišnjak  počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. Kaznenog zakona na štetu 18-godišnje hrvatske državljanke.
– Nakon provedenih izvida, analizirajući sve relevantne dokaze i činjenice prikupljene tijekom provođenja izvida, utvrđeno je kako ne postoji  osnovana sumnja da bi se u ponašanju osoba nazočnih inkriminiranom  događaju ostvarila zakonska obilježja bilo kojeg kaznenog djela za koja  se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti, stoji u priopćenju  ODO-a, a konkretno to znači da tužiteljstvo neće poduzimati nikakve radnje  protiv onih koji su sjedili i mirno promatrali kako Daruvarac šakama i  nogama tuče djevojku, vuče ju za kosu i tri puta udarcima šakom, pa nogom ruši na pod.
– U odnosu na neposredna saznanja dobivena tijekom kaznenog postupka protiv 32-godišnjeg hrvatskog državljanina vođenog pred Općinskim sudom u Zadru, Općinsko državno odvjetništvo provodi dokazne  radnje protiv 36-godišnje hrvatske državljanke i 37-godišnjeg hrvatskog  državljanina zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog  djela davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona, izvjestili su  iz ODO-a ne navodeći o kome je riječ, no obzirom na spol i starosnu dob  jasno je kako se radi o vlasnici kafića u kojem se nemili događaj zbio te  nasilnikovu prijatelju. Oni su oboje na sudu nijekali da su vidjeli sam čin  premlaćivanja iako postoje tonski i video zapisi koji to demantiraju.
Kovačević je nakon izricanja presude odveden u istražni zatvor, no 30  dana kasnije on je pušten da na slobodi čeka pravomoćnost jer su mu istekli maksimalni rokovi za zadržavanje. Stoga su odbijeni i zahtjevi  ODO-a za izricanje mjera zabrane prilaska žrtvi, komuniciranja s njom i  obveze redovitog javljanja policiji.