Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OKRUGLI STOL Žene u različitim poslovnim okruženjima

06.03.2020. 19:59


»Žene u različitim poslovnim okruženjima«, naziv je okruglog stola, koji se održao povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zadarske županije.
Predavačica, mr. sc. Sandra Lordanić-Lukavac koja inače dolazi iz domene zaposlenih žena i koja radi kao poduzetnica u jednoj privatnoj firmi, čija je dugogodišnja poslovna karijera počela još davne 1984.godine, rekla je da je ovaj okrugli stol zamišljen kao druženje unutar kojeg će se moći izmijeniti mišljenja svih prisutnih, od vijećnika Županijske skupštine, predstavnika Centra za socijalnu skrb, članova Povjerenstva za ravnopravnost spolova i svih drugih koji su pozvani na ovaj razgovor.


Ima promjena na bolje
-Samim time što se i u 21. stoljeću još uvijek okupljamo i razgovaramo o ženskim temama i što je stalno prisutna potreba za nekom pobunom, znači da još uvijek ima nešto što smeta, poručila je Sandra Lordanić-Lukavac, podsjećajući da je ipak došlo do nekih promjena na bolje, jer su smetnje sve manje, ali da prijetnje još uvijek postoje te da je iz tog razloga potrebno ovakvo okupljanje kako bi se došlo do konačnog izjednačavanja standarda rada, zaključila je predavačica.
Na okruglom stolu, predavačica se dotaknula i četiri grupacije kroz koje su raspodijeljene žene u poslovnom svijetu, i to u državnoj upravi, u javnim poduzećima, te privatnim trgovačkim društvima i žene kao poduzetnice, također se Lordanić-Lukavac osvrnula i na pojam motivacije i što ona znači za ženu.
-Kroz predavanja vidjet ćemo važnost zadovoljstva i motivacije za ženu, te koji sektori daju najviše slobode, a koji imaju neka ograničenja, naglasila je predavačica te je preporučila ženama da ne odustaju od svoje borbe za ravnopravnost, iako je iskreno rekla da se nije lako izboriti za ravnopravni standard bez podrške obitelji, ali da je obećavajuće što se standardi popravljaju i što se zakonodavstvo evidentno regulira, zaključila je Sandra Lordanić-Lukavac.


Poslovni i kućni dio
Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zadarske županije, Mila Butić, rekla je kako svake godine obilježavaju Međunarodni Dan žena i da je posebno raduje što će magistrica znanosti Lordanić-Lukavac govoriti o ženama u različitim poslovnim okruženjima. Također, Butić je jasno za ovu prigodu iz perspektive žene rekla da nije lako danas biti žena, iako se ogradila da se možda neće sve žene složiti s tim stavom.
-Mogu reći iz svog ugla gledišta da je teško biti žena. Iako smo došle do jedne razine u kojoj smo se izborile za određena radna mjesta i da smo emancipirane, ali s druge strane, onaj krucijalni dio je onaj kućanski dio, koji još uvijek vučemo od pamtivijeka, rekla je Butić, dodajući da taj kućanski dio još uvijek žene rade same, a što je vrlo teško, jer se od žene očekuje da bude uspješna u oba segmenta i to u onom poslovnom i u onom obiteljskom, zaključila je Butić