Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SVIJET BROJEVA Matematika, kraljica znanja okupila 129 talentiranih osnovaca

06.03.2020. 10:09


Osnovna škola Sukošan je deseti put za redom bila domaćinom Županijskog natjecanja iz matematike za učenike od 4. do 8. razreda osnovnih škola Zadarske županije. Pod motom »Matematika, kraljica znanja« na natjecanju je sudjelovalo 129 učenika, najboljih na školskim natjecanjima iz matematike, koji su u Sukošan došli u pratnji svojih mentora i ravnatelja škola.
Domaćin Branimir Peričić, ravnatelj OŠ Sukošan, zahvalio je svima na dolasku i poželio im srdačnu dobrodošlicu.
– Ta privilegija i čast da budemo već deseti put za redom domaćini, nas sve, naše djelatnike i učenike i čitavu našu društvenu zajednicu izuzetno raduje i obvezuje da svake godine budemo još bolji domaćini, istaknuo je Peričić.
​Priznali mi to ili ne, živimo u svijetu brojeva, u matematičko – tehnološkom svijetu i naša civilizacija povezana je s brojevima i odnosima među njima.
– Za uspjeh u natjecanju iz matematike potreban je talent, ali i upornost i mnogo vježbanja. Dragi naši učenici, svima vama koji ste ovdje čestitamo, jer biti ovdje znači da ste uložili puno truda, ali i da volite matematiku, poručila je Monika Peša iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, predsjednica Županijskog povjerenstva za matematiku za osnovnu školu.


Marin Mlinarić, Tome Sikirić, Anselmo Markulin, Lovro Kličković
Natjecanje je trajalo točno dva sunčana sata, a učenici su imali po pet zadatka od kojih je svaki imao maksimalno 10 bodova, ukupno 50 bodova.
»Kraljevi matematike« s najviše osvojenih bodova su petaši Marin Mlinarić iz OŠ Pakoštane s osvojenih 48 bodova i Tome Sikirić iz OŠ Stjepana Radića Bibinje sa 45 bodova te šestaš Anselmo Markulin iz zadarske OŠ Šime Budinića sa 44 boda. Također i petaš Dino Lukić iz OŠ Stjepana Radića Bibinje (41 bod) te šestaš Marko Lovrović iz OŠ Krune Krstića (41 bod).
Odličan rezultat imao je i četvrtaš Lovro Kličković iz OŠ Šime Budinića Zadar s čak 48 bodova te Adrian Graovac iz OŠ Stanovi Zadar (41 bod), međutim, učenici četvrtih razreda ne idu na državno natjecanje.
– Želim vam svima puno uspjeha na natjecanju kao i u brojnim projektima koje ćete moći kao vrsni matematičari napraviti za svoj kraj i cijelu našu zemlju, rekao je Željko Vidović (Društvo informatičara Zadar), predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, te natjecanje proglasio otvorenim.


Sedmaš Roko Sorić i osmaš Luka Bralić
Osmaša je na natjecanju bilo 15, najbolji je bio prošlogodišnji šampion sedmih razreda. Riječ je o vrsnom matematičaru Luki Braliću iz OŠ Stjepana Radića Bibinje s osvojenih 25 bodova. Drugo i treće mjesto osvojili su Petra Bašić iz OŠ Zadarski otoci (16 bodova) i Bartol Lukić iz OŠ Stjepana Radića Bibinje (13 bodova).
Ove godine na natjecanju je bio 21 matematičar iz sedmih razreda. Najbolje rezultate su ostvarili Roko Sorić OŠ Valentin Klarin iz Preka s 29 bodova. Drugoplasirana je Lucija Marcelić iz OŠ Šime Budinića Zadar s 24 boda, a trećeplasirani Luka Tadić iz Privatne osnovne škole Nova s 19 bodova.
Na županijskom natjecanju je bilo 27 matematičara, učenika šestih razreda. Prvo i drugo mjesto su osvojili već navedeni Anselmo Markulin (44 boda) i Marko Lovrović (41 bod), dok je treće mjesto sa 37 bodova osvojio Luka Dušević iz zadarske Privatne osnovne škole Nova.
Na natjecanju u konkurenciji petih razreda bila su 33 mlada matematičara. Pored Pakoštanca Marina Mlinarića i Bibinjca Tome Sikirića s osvojenih 48 i 45 bodova treće mjesto sa 41 bodom osvojio je Dino Lukić iz OŠ Stjepana Radića Bibinje.
U konkurenciji četvrtih razreda također su bila 33 matematičara. Kao što je gore navedeno najbolje rezultate su ostvarili Lovro Kličković i Adrian Graovac sa 48 i 41 bodom, dok je trećeplasirani Javor Bach iz OŠ Starigrad s 29 bodova.