Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, možda su prevaranti!

06.03.2021. 09:19


Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na području PU zadarske zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici Centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teleoperatera), djelatnici za usluge masaže i pomoć u kući i sl.
Primjerice, u srijedu, 3. ožujka u Turnju, kod 81-godišnjaka u kuću je došla nepoznata ženska osoba, koja mu je na prodaju ponudila razne artikle. Ništa ne sumnjajući, oštećeni je pustio u svoj dom, a naknadno je utvrdio da mu je otuđen novčanik s dokumentima i novcem.
Materijalna šteta iznosi više stotina kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog krađe.
Pored spomenutih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.
U cilju sprječavanja prijevara, građanima se savjetuje: ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ; ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid; ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima; ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam svakako žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju »po povoljnim cijenama« raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim »bolesti«, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku; samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih; kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži; zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila; zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično); odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.
– Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192, zaključuje se u policijskim savjetima građanima.