Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nikica Kolumbić: Čovjek koji je osuvremenio Marulićevu Juditu

Autor:

05.04.2009. 22:00
Nikica Kolumbić: Čovjek koji je osuvremenio  Marulićevu Juditu

Foto: Vedran SITNICA



– On je o književnosti pisao, nikada suhoparno, već književno o književnosti. Nikada euforično, ali s dubokim uvjerenjem, istaknuo je akademik Branimir Glavičić


 


Ovim komemorativnim skupom Sveučilište u  Zadru se oprašta od akademika Kolumbića, ali ga neće  zaboraviti, kazao je rektor  Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić na  komemoraciji akademiku Nikici  Kolumbiću održanoj u Svečanoj dvorani Sveučilišta.
Uz rektora govor su održali  dr. sc. Šimun Musa, pročelnik  Odjela za kroatistiku i slavistiku i akademik Branimir Glavičić.
Na samom početku rektor  Uglešić je iščitavao Kolumbićev životopis istaknuvši još  jednom kako je riječ o neumornom i samozatajnom profesoru. Njegov opus predstavio je dr. Musa, dok se akademik Glavičić osvrnuo na dugogodišnje poznanstvo njega i  Kolumbića.
Preplavljen emocijama Glavičić je istaknuo njihovo polustoljetno prijateljstvo, kazavši kako je Kolumbiću bio  najodaniji suputnik.
– On je o književnosti pisao,  nikada suhoparno, već  književno o književnosti. Nikada euforično, ali s dubokim  uvjerenjem, istaknuo je Glavičić. Napomenuo je kako je  Kolumbić priredio, nakon niza napornih godina, Marulićevu Juditu. Pošao je u smjeru zapadnih književnika koji  su odlučili stara djela priređivati u novom jeziku.
– Kolumbić je osuvremenio  Juditu, ali u onom starom,  određenom ritmu i jeziku, što  nitko dosad nije napravio, istaknuo je Glavičić i dodao:
– Uza sve zasluge vrijedi istaknuti kako je akademik Kolumbić bio čestit čovjek, suzdržan, ali isto tako odličan  prijatelj, požrtvovan, kazao je  Glavičić.
Prilikom jučerašnje komemoracije prisutni su se mogli  upisati u knjigu uspomena, a  do daljnjega će ta mogućnost  biti na Odjelu za kroatistiku i  slavistiku Sveučilišta u Zadru.