Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U gradsku luku uplovio brod Hrvatske ratne mornarice

Autor: Siniša Klarica

05.04.2009. 22:00
U gradsku luku uplovio brod Hrvatske ratne mornarice


U MORH-u kažu da se brod zaustavio u Gradskoj luci Zadar, jer su išli u posjet pripadnicima OS RH koji djeluju u Zadarskom području. Međutim, civilne osobe koje smo zatekli pred ukrcaj na brod rekli su da idu na Velu Ravu na pogreb Ljubi Simičiću, preminulom ocu zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kontraadmirala Zdenka Simičića
 
U ponedjeljak je u zadarsku Gradsku luku uplovio brod Hrvatske ratne  mornarice DBM 82 Krka.  Prema službenom  priopćenju MORH-a, hrvatski ratni brod je sukladno  planu obuke na svojoj je redovnoj zadaći plovidbe u  Zadarskom arhipelagu.
Tom prigodom zaustavio  se i u Gradskoj luci Zadar te  su djelatnike broda i brod  posjetili pripadnici OS RH  koji djeluju u Zadarskom području, kao i umirovljeni pripadnici OSRH, piše u kratkom priopćenju MORH-a.
Međutim, civilne osobe  koje smo zatekli pred ukrcaj  na brod rekle su da idu na  Velu Ravu na pogreb Ljubi  Simičiću (84), preminulom  ocu zamjenika načelnika  Glavnog stožera Oružanih  snaga Republike Hrvatske,  kontraadmirala Zdenka Simičića. Na Krki je zamijećen  i veći broj viših hrvatskih  časnika koji su najvjerojatnije došli odati počast ocu  jednog od najviših časnika  HV-a.
Prema vojnoj klasifikaciji,  Krka je desantni brod-minopolagač klase Cetina  (bivša klasa JRM Silba).  Brod je izgrađen u Brodogradilišu Brodosplit – Brodogradilište specijalnih objekata (Split), a porinut je  1994. godine. U sastav flote  HRM ušao je 1995. Brod je  po svom dizajnu ro-ro brod,  a na pramcu i krmi ima ulazno-izlaznu rampu. Brod je  namijenjen za transport  oružja i opreme. Može prevesti do 6 tenkova ili 460  tona korisnog tereta ili do  300 vojnika. Također, može  izvoditi minopolagačke zadaće, ali i prijevoze interventnih protupožarnih snaga  na otoke i teško dostupne  dijelove priobalja.
Zanimljivo je da je 5.  srpnja 2006. prilikom remonta u Remontnom brodogradilištu u Šibeniku  DBM-82 Krka pao je s dizalice u more. Naime, vitlo  od dizala-platforme (tzv. sinkro-lift) se iščupalo iz betona  i probilo brodsku oplatu  zbog čega je nastala velika  rupa te je krma potonula.  Pritom je lakše ozlijeđen jedan član posade. Kasnijim  pregledom je utvrđeno da  oštećenje nije teško koliko se  u početku smatralo.