Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pisanice za pomoć djeci leptirima

Autor: Katarina Belić

03.04.2009. 22:00
Pisanice za pomoć djeci leptirima

Foto: Ana SURAĆ



Tako svi koji žele mogu na humanitarnoj izložbi kupiti razne pisanice svih veličina i boja po cijeni od 8 kn do 80 kn. Tu su i uskrsne čestitke koje se mogu dobiti po cijeni od 15 do 40 kuna, slike, cvijeće i aranžmani


U organizaciji Likovne radionice “Pinel” Ekonomske-birotehničke i trgovačke škole Zadar jučer je na Narodnom trgu postavljena izložba uskrsnih ukrasa koje su izradili članovi “Pinela”.
Izložba traje i danas do 14 sati, a u ponedjeljak se seli u prostor Gradske knjižnice Zadar.
Sav prihod od prodaje ukrasa namijenjen je humanitarnoj akciji za pomoć oboljelima od bulozne epidermolize – djeci leptirima Zadarske županije.
– Svake godine, već sedam godina zaredom, tradicionalno organiziramo humanitarne akcije, posebno u vrijeme Božića i Uskrsa. Do sada smo tako u više navrata organizirali akcije za Dječji odjel i ginekologiju Opće bolnice Zadar, a ovoga smo puta pomoć odlučili namijeniti djeci leptirima. Oni su teško bolesni te svakog dana trpe nevjerojatnu bol. Njihova je koža krha i ranjiva poput leptirovih krila i svaki dodir ih boli. Stoga je mjesečno za svakodnevna previjanja i općenito skrb o njima potrebno oko 5.000 kuna, kazala je Katja Dupličić Vladičić, voditeljica Likovne radionice “Pinel”.
U Hrvatskoj je registrirano oko 50 oboljelih od bulozne epidermolize, a pretpostavlja se da od te bolesti boluje oko 200 osoba. U Zadru je registrirano četvero takve djece.
Stoga im je bilo kakva financijska pomoć i više nego dobrodošla. Tako svi koji žele mogu na humanitarnoj izložbi kupiti razne pisanice svih veličina i boja po cijeni od 8 kn do 80 kn. Tu su i uskrsne čestitke koje se mogu dobiti po cijeni od 15 do 40 kuna, slike, cvijeće i aranžmani. U sklopu izložbe također se dijele i leci s apelom “Djeca leptiri trebaju našu pomoć”.
– Sve ove radove izradili su učenici od 1. do 4. razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole i za to nam je trebalo oko dva mjeseca. Naime, koristili smo dosta složenu tehniku izrade. Pisanice smo izrađivali u tzv. šest slojeva, a htjeli smo postići efekt porculanskih starinskih pisanica. Nadamo se da će ovaj naš trud uroditi što većim plodom za sve one kojima je naša pomoć toliko potrebna, kazala je Dupličić Vladičić.