Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knjiga kao ljudski i domovinski spomenik jednom djelu

05.04.2011. 22:00
Knjiga kao ljudski i domovinski spomenik jednom djelu


Nemam ništa protiv srpskog naroda i njihove namjere da šire svoju državu, ali ne mogu shvatiti Hrvate koji ponekad služe toj velikosrpskoj ideji. I ne smijemo dopustiti da njihova velikosrpska ideja uništava naše biće, stari i ponosni narod hrvatski, poručio je Zvonko Bušić
U hotelu “Kolovare” sinoć je održana promocija knjige Tomislava Marijana Bilosnića “Kronika o povratku – Zvonko Bušić”. Okupljene je u ime organizatora, ŽV HSP-a “Dr. Ante Starčević”, pozdravio predsjednik Mladen Meštrović, a nakon njega je o knjizi govorio prof. dr. sc. Zlatko Begonja.
– Knjiga je koncipirana tako da bi čitatelju pružila cjelovit uvid u stvarne razloge svojedobnog prisilnog preuzimanja putničkog zrakoplova jedne američke tvrtke i tijeka događaja koji su potom uslijedili, kazao je prof. Begonja, koji je podsjetio okupljene na taj događaj iz 10. rujna 1976. godine.
– Tim su postupkom počinitelji prvenstveno namjeravali skrenuti pozornost i senzibilizirati svjetsku javnost na tadašnji neizdrživ položaj Hrvata i Hrvatske u totalitarnoj, komunističkoj Jugoslaviji, kazao je Begonja i podsjetio na proglas koji je kao letak bačen iznad mnogih europskih i američkih gradova, a nosio je službeni naziv “Deklaracija Vrhovnog zapovjedništva Hrvatskih nacionalnih oslobodilačkih snaga” u kojem je bilo detaljno opisano što su bili glavni ciljevi i pokrenute političke borbe ove skupine.
Ljudski i domovinski razlozi
– U navedenom proglasu kaže se i kako bi Hrvatska trebala biti država slobodnog naroda i pravednog društva, iznad bilo kakvih ideoloških, političkih, gospodarskih i vojnih blokova, dobrovoljno sastajalište istoka i zapada. Naglašeno je “mi se borimo za Hrvatsku koja će za sve narode biti ili voljena prisutnost ili voljena domovina”. Ovi navodi nedvosmisleno svjedoče o krajnje korektnim i civilizacijski prihvatljivim težnjama autora teksta, rekao je prof. Begonja posebno naglasivši kako su Zvonko Bušić i njegovi suborci izričito otklanjali bilo kakve mogućnosti izgradnje hrvatske države na bilo kojim ideološkim postavkama.
Nazočnima se obratio i autor, Tomislav Marijan Bilosnić koji je istaknuo:
– Za pisanje ove knjige nisu me vodili ni ideološki niti politički razlozi, nego razlozi ljudski i domovinski. Ljudski i domovinski zato jer Zvonko Bušić i njegova skupina, njegova supruga i njegovi drugovi, koji su opisali i cijeli taj slučaj – zaslužuju upravo ono što bi trebali zaslužiti, upravo spomenik svom djelu, a ja sam, koliko su mi snage dopuštale, pokušao to uobličiti u obliku ove knjige, kazao je Bilosnić te podsjetio kako je ova knjiga puna mnogih dokumenata koji se ne mogu nigdje drugdje naći.
Odležao 32 godine
– Rijetki su autori, mislim da ih danas i nema, koji imaju tu čast i priliku da njihovi glavni junaci sudjeluju zajedno s njima, kazao je Bilosnić podsjetivši na svoje pisanje o Bušiću i prije nego li je izašao iz zatvora, posebice na pjesmu “Uskršnja molitva za Zvonka”, koju je ovom prigodom i pročitao.
Zvonko Bušić, također, se obratio okupljenoj publici koja ga je nekoliko puta prekinula pljeskom te pojasnio neke detalje oko svog sudskog procesa koji svakako pobuđuju zanimljivost, poput činjenice da je sudac koji mu je izrekao presudu, četrnaest puta pisao Komisiji za pomilovanja i izrazio se za puštanje na slobodu.
– On je preporučavao da se Jully pusti nakon osam godina, a mene nakon deset. Međutim, politička situaciju u Americi je takva kakva je, i oni su uistinu bili naklonjeni Jugoslaviji i dogodilo se to što se dogodilo, i ja sam morao odležati sve te 32 godine, što je dvije godine više nego po američkom zakonu, kazao je Bušić upoznavši okupljene da je do zadnjeg dana njegovog utamničenja kod nekih američkih krugova postojalo mišljenje da ga se nikad ne bi trebalo pustiti iz zatvora, a o čemu i sam misli uskoro izdati knjigu na kojoj radi.
– Ja nemam ništa protiv srpskog naroda i njihove namjere da šire svoju državu, ali ne mogu shvatiti Hrvate koji ponekad služe toj velikosrpskoj ideji. I ne smijemo dopustiti da njihova velikosrpska ideja uništava naše biće, stari i ponosni narod hrvatski, poručio je Zvonko Bušić.