Vjerujem da bi kineska vlada otkupila dio hrvatskih obveznica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Kineskom veleposlaniku gradonačelnik Vrančić darovao je bocu Maraschina

Kina je već otkupila mnogo obveznica europskih zemalja s prevelikim zaduženjem. Kineska vlada na taj način želi pomoći da se prevlada ekonomska kriza, rekao je u Zadru veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei napominjući kako je kao odgovor na svjetsku krizu kineska vlada donijela politiku povećanja uvoza.

Veleposlanik Zhifei sastao se gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem, te je u Muzeju antičkog stakla otvorio izložbu „Naivna umjetnost Kine" i održao predavanje na temu „Hrvatska i Kina - Prijateljstvo dostojno poštovanja" .

Odgovarajući na novinarski upit o tome je li Kina zainteresirana i za otkup hrvatskih obveznica, odnosno obveznica koje izdaju jedinice lokane samouprave, poput onih koje je za izgradnju ŠC Višnjik izdao Grad Zadar, veleposlanik Zhifei je rekao:

-Po mojim je saznanjima hrvatsko Ministarstvo financija obveznice plasiralo, i to uspješno, na američko i europsko tržište, a koliko znam nije ih plasiralo puno, ali vjerujem da bi, ako bi Hrvatska vlada službeno uputila takvu želju, kineska vlada izišla u susret i otkupila jedan iznos obveznica. Hrvatski narod ima vrlinu da ne traži pomoć od drugih ako može sam riješiti problem. Što se tiče financiranja projekata u gospodarstvu vezano uz Zadar, potrudit ćemo se pronaći odgovarajući grad u Kini za uspostavu bratskih odnosa s Zadrom.

Sljedeći korak - Mjesec

Govoreći o gospodarskom uspjehu Kine nakon reformi 1978. veleposlanik je ustvrdio kako se, s tadašnjeg petnaestog mjesta, Kina 2010. popela na drugo mjesto na ljestvici svjetski najuspješnijih nacionalnih gospodarstava

-Samo je pitanje vremena kad ćemo prestići SAD. Prošle je godine kineska vanjska trgovina iznosila 2.973 milijarde dolara i po tome smo prvi u svijetu. Kineska državna rezerva je iznosila 2.847 dolara i po tome smo također na prvom mjestu. Među 22 glavne gospodarske grane, Kina je u njih sedam na prvom mjestu, a u tri na drugom mjestu. Kina je proizvela brzi vlak koji je oborio rekord od 486 km/sat. Kina je prošle godine proizvela najbrži kompjuter, a 2008. ostvarila izlazak u svemir. Sad intenzivno pripremamo program istraživanja Mjeseca i za nekoliko godina će kineski astronaut biti na Mjesecu. Kineska vlada održava kontrolu monetarnog sustava i stabilnost valute i gospodarstva. Od 1994. Je kineska valuta u odnosu na dolar porasla za 58%. U 2010. je Kina je zabilježila gospodarski rast od 10,3 posto. Kinesko gospodarstvo je u zadnjih 30 godina prosječno svake godine bilježilo gospodarski rast do oko 10 %, rekao je veleposlanik Shen Zhifei navodeći kako petogodišnji razvojni program kineske vlade predviđa održavanje gospodarskog rasta na 7 % godišnje uz ulaganja u industrijalizaciju, informatizaciju i urbanizaciju i naglasaka na ulaganja u razvoj, danas slabije razvijenog, zapadnog dijela Kine.

-Pred nama su još uvijek veliki izazovi. Velik izazov za industrijsku proizvodnju su ograničenja koja imamo zbog zaštite okoliša. Kineska proizvodnja troši 4 do 6 puta više energije po jedinici BDP-a nego industrijski najrazvijenije zemlje. Trenutna razina emisije stakleničkih plinova u kini je 70.000 tona godišnje, stoga je Vlada donijela mjere za smanjenje emisije za 16% u narednih pet godina, te za 45% do 2020. U Kini BDP po glavi stanovnika iznosi 4.500 USD i Kina je na devedesetom mjestu u svijetu, dok je Hrvatska na 44. mjestu po iznosu BDP-a u po glavi stanovnika. Ako bismo i dalje održali postojeći tempo gospodarskog rasta , trebalo bi nam još 30 godina da dostignemo razinu BDP-a po glavi stanovnika koju imaju najrazvijenije zemlje. Problem u Kini su ogromne razlike između istočnog primorja i zapadnog dijela Kine, između gadova i sela. Od Kineza i stranih turista se može čuti komentar kako su naši gradovi kao i europski ili američki, čak i moderniji, ali sela siromašnija čak i od afričkih sela. Domaće tržište još nije dovoljno razvijeno. Kina je u posljednjih 30 godina privukla dosta stranog kapitala koji je osigurao gospodarski rast i na drugom je mjestu u svijetu po inozemnim ulaganjima, a prva u kontekstu zemalja u razvoju, a sad ulazi u novu fazu i vlada potiče sudjelovanje kineskih tvrtki na svjetskom tržištu, rekao je kineski veleposlanik dodajući i kako će Hrvatska, zbog dobrih odnosa dviju zemalja, nakon ulaska u EU, za Kinu predstavljati „pozitivan faktor unaprjeđenja odnosa EU i Kine".

Američki iphone proizveden u Kini

- Kina mora proizvesti 800 milijuna košulja da bismo kupili jedan airbus A380. Mnogi od vas koriste iphone četvrte generacije. On se prodaje kao američki proizvod, ali je proizveden u Kini. „Končar" je uspostavio suradnju s kineskim partnerom za proizvodnju velikih transformatora. Europa i EU su najveće kinesko izvozno tržište, a Hrvatska ima važno mjesto u suradnji između Kine i Europe. Hrvatska je za Kinu jedno od najvažnijih tržišta među zemljama bivše Jugoslavije i na Balkanu uopće, rekao je veleposlanik Shen Zhifei od koga se moglo saznati i kako je stopa nezaposlenosti u Kini 4.8.%, kako ova zemlja ima 30 milijuna studenata, te kako se i Kina suočava s problemom starenja populacije.

-U 2010. je preko 60 godina imalo 169 milijuna osoba što je 11%, a ako se nastavi ovaj trend 2050. će starije od 60 godina biti 31% stanovništva, rekao je kineski veleposlanik.

Bivšu saborsku zastupnicu HDZ-a Mirjanu Brnadić zanimalo je što kineska vlada poduzima po pitanju kontrole proizvoda, posebice dječjih igračaka, u kojima europske inspekcije pronalaze otrovne supstance.

-U Kini postoji državna uprava za inspekciju proizvoda i kazne su rigorozne. Kina je prvi svjetski izvoznik, a da nema dobru kvalitetu i dobar odnos kvalitete i cijene, to ne bi bila. Dogode se i takvi slučajevi, ali oni su pojedinačni i to ne treba povezivati sa svim kineskim proizvodima. I japanska Toyota je morala povući svoje automobile s tržišta, a mi još uvijek nemamo predrasude prema automobilima iz Japana. Kad su u pitanju dječje igračke, to je vrlo osjetljivo i mi smo svjesni težine tog pitanja, odgovorio je veleposlanik Zhifei čiji je posjet Zadru organiziralo Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva. U pratnji veleposlanika bili su predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva veleposlanik Andrija Karafilipović i prvi tajnik u Veleposlanstvu NR Kine Miao Dake.

 MARCO POLO, ŠPAGETI I PIZZA

Veleposlanik Shen Zhifei se u svojem predavanju dotakao i Marca Pola.

-Još uvijek postoje dileme oko toga je li Marco Polo bio Hrvat ili Talijan. Rekao sam talijanskom veleposlaniku da je Marco Polo rođen na Korčuli, a ona je sada hrvatska. Ako gledamo po krvi, trebalo bi da je Marko Polo Hrvat. Maro Polo je, ne samo bio prvi Europljanin koji je posjetio Kinu, nego je i ostao 17 godina i bio je činovnik u jednoj kineskoj južnoj provinciji, a to znači da je sigurno znao kineski jezik. Čini mi se da su ljudi u starim vremenima bili pametniji nego sad; ja još nisam naučio hrvatski jezik, našalio se veleposlanik koji je ustvrdio kako i Kinezi i Hrvati vole talijansku kuhinju.

- Neću reći je li kineski narod od Talijana naučio praviti špagete i pizzu, ili je bilo obratno, ali cijenimo ulogu Marca Pola u razmjeni ideja između Europe i Kine, zaključio je.

VRANČIĆ: NASTOJAO SAM ZAINTERESIRATI VELEPOSLANIKA ZA ULAGANJA U ZADAR

- NR Kina je jedna od zemalja koja su među prvima priznale samostalnost Hrvatske i koja na sve načine pomaže razvoj Hrvatske. U razgovoru smo konstatirali kako postoji bezbroj šansi za još bolje odnose Kine i Hrvatske, pa tako i Zadra. Razgovarali smo o strateškim ulaganjima u luku Gaženica, Gospodarsku zonu Crno i ulaganjima u nove turističke kapacitete. Nastojao sam zainteresirati veleposlanika za moguća ulaganja Kine u Zadar, izvijestio je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić nakon razgovora s kineskim veleposlanikom iza zatvorenih vrata.

-Složili smo se da se naglasak u razgovorima o suradnji između Kine i Hrvatske, pa i na razini lokalnih samouprava, mora staviti na gospodarsku suradnju. Razvitak hrvatskog gospodarstva osigurava prostor za dolazak kineskog kapitala i ulazak kineskih poduzeća. Dogovorio sam se gradonačelnikom Vrančićem da ću uložiti napore u to da bismo što prije dobili rezultate kad je u pitanju podrška razvoju gospodarstva i turizma, kazao je veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno