Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bobanović: Od 410 milijuna kuna, ŽUC-u Zadarske županije – ništa

Autor: Nives Rogoznica

05.04.2013. 22:00
Bobanović: Od 410 milijuna kuna, ŽUC-u Zadarske županije – ništa

Foto: Vedran SITNICA



Posljednji aktualni sat Skupštine Zadarske županije u ovom sazivu obilježila je kratkoća. Samo su trojica vijećnika županu postavila pitanje, a čak je i kritika upućena na račun Vlade zbog smanjenja sredstava namijenjenih županijskim upravama za ceste bila relativno mlaka.
– Na stranicama Vlade 21. ožujka pojavio se dokument iz kojeg je vidljivo da Vlada radi novu strategiju raspodjele sredstava za državne ceste i za održavanje županijskih i lokalnih cesta i predlaže Saboru da za 50% smanji dosadašnji iznos od 240 milijuna kuna koji se prikuplja iz cijene goriva. Iz tog se dokumenta vidi da je za redovno održavanje državnih cesta predloženo smanjenje od 60 milijuna kuna, a predloženo je i izvanredno povećanje sredstava za održavanje državnih cesta u iznosu od 410 milijuna kuna. Procjenjujem da će se dogoditi smanjenje redovnog održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta, a ovih 410 milijuna bi, po istom dokumentu, moglo biti podijeljeno na način da jedino Županijska uprava za ceste Zadarske županije ne dobije ništa od interventnih sredstava, ustvrdio je u svom pitanju vijećnik Radoslav Bobanović (HDZ).
– Istina je da se sredstva za redovno održavanje smanjuju na 120 milijuna kuna. To će pogoditi i našu Županijsku upravu za ceste, ali nadam se da neće puno. Zašto je to Vlada predložila ne znam, jer mislim da prihodi od goriva nisu smanjeni, ali se očito nešto kemija kako bi se ostvarila neka ušteda. Što se tiče povećanja sredstava za izvanredno održavanje, neću unaprijed optuživati, ali bojim se da će nam se dogoditi, kao što nam se događalo do sada, da nećemo imati ravnopravan status, ali ja ću napisati dopis resornom ministru i tražiti da nas se tretira ravnopravno s ostalim županijama, odgovorio je župan Stipe Zrilić (HDZ).
Izražavajući nadu da će korištenje prirodnih potencijala u svrhu razvoja turizma u Županiji biti bolje vrednovano u Strategiji razvoja turizma Zadarske županije, koja je u izradi, župan Zrilić dao je načelnu potporu prijedlogu vijećnika Dražena Perice (HSS) koji je zatražio uvođenje više autobusnih linija tijekom turističke sezone kojima bi sa Zadrom i međusobno povezali Starigrad-Paklenica, Tribanj Kruščica, Biograd, Pakoštane, Drage i mjesta u unutrašnjosti Županije, kako bi turisti imali priliku posjetiti prirodne ljepote županije i muzejsku ponudu Zadra.