Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

[FOTO] KAPLJICA BOGOVA Čak 103 vinara izlaže na 3. Zadar Wine Festivalu

06.04.2019. 15:07
[FOTO] KAPLJICA BOGOVA Čak 103 vinara  izlaže na 3.  Zadar Wine  Festivalu


Zadarski Arsenal danas je ugostio treće izdanje Zadar Wine  Festivala. Jedna od najboljih zadarskih sajamskih priredbi okupila je ove  godine 103 izlagača.
Glavni organizator Festivala, Ivan Stiblik, rekao je kako je od tog broja  90 je izlagača vina, četiri iz Mađarske, dva iz Slovenije, jedan iz BiH.
– Ostali stolovi pripali su proizvođačima rakije, piva i delicija koje se  itekako sljubljuju s vinima.  Možemo reći da smo u Arsenalu okupili svojevrsnu reprezentaciju Hrvatske u vinu jer su nam došli vinari od Iloka  do južno-dalmatinskih otoka i Dubrovnika. Tu su i vinari s hrvatskog sjevera. Svojim prisutvom i vinima počastila nas je i engleskinja Joan Hern,  jedna od 400 osoba na svijetu koja nosi titulu  “Master Of Wine”. Hern se  doselila na Hvar gdje započela s vlastitom proizvodnjom vina, govori Stiblik.


Problem s tehničkim poteškoćama
Tehničke poteškoće onemogućile su svečano otvaranje festivala, ali to  nije spriječilo zadarskog gradonačelnika Branka Dukića da se pohvali  kako je kušao sva vina iz ponude zadarskih vinara. Pohvalio je organizatore zbog izgradnje jednog od najprestižnijih vinskih festivala u Hrvatskoj
– Ovaj festival nije se dogodio slučajno. Zadar i zadarska regija trenutačno su jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj. Sve više uspješnih vinara, međunarodna priznanja i velike investicije u vinarstvu  prepoznali su i organizatori, okupljajući u našem gradu proizvodače,  ugostitelje i ljubitelje vina. Naime, ovo je područje vrlo vrijedno tržište za  plasman vina domaćih  proizvodača, koji zauzimaju značajno mjesto u  promidžbi i identifikaciji našeg turističkog proizvoda. Zadar wine festival najbolja je prigoda u kojoj mogu predstaviti svoja vina i sorte ljubiteljima vina, ali prvenstveno ugostiteljima koji upravo u ovo vrijeme  kreiraju svoju ponudu, rekao je  gradonačelnik.


Zamjerka organizatorima zbog radionica
Mala zamjerka organizatoru upućena je zbog organizacije vinskih radionica koje nisu uvažile upravo uspon vinarstva u Zadrskoj županiji. No  sve to nije umanjilo vinsku predstavu za koju su se pobrinuli Željko Vrsaljko , obitelji Glavić i Fiolić, Vina Biograd, poznati vinari Plančić iz Staroga Grada te mnogi drugi. Gastro ponuda oslonila se na paški sir MIH  sirane Pernjak.  Tartufe i plodove mora zbrojili su Marikomerc i OPG Ivana Mataka u sedam, osam vrsta carpaccia. Izložene su i delicije Menu  koje distribuira W.F.R iz Zagreba. No zanimljiv je bio odgovor na pitanje  kakva je budućnost zadarskih vinara. Nekoliko vinara s kojima smo jučer  razgovarali rekli su nam da imaju proizvodnju od oko 20.000 boca. Prije  samog festivala, na sastanku u HGK Županijskoj komori Zadar, ovdašnjim vinarima je bačena “rukavica” tvrdnjom da moraju povećati  proizvodnju vina te poraditi na snažnijem marketingu svojih kvalitetnih  etiketa.
– Mi smo trenutačno zadovoljni situacijom. Mislimo da u ovoj priči ne  treba pretjerivati. Našu proizvodnju želimo zadržati na razini obiteljskog  posla, rekao je jedna od najpoznatijih zadarskih vinara Željko Vrsaljko,  koji je  svjestan koliko je u vinskom poslu teško steći ime i održati kvalitetu u velikim brojkama.
No sudeći po publici i ocjenjivačima, vinska slika Hrvatske kvalitetom  se sve “opasnije” približava najjačima. Još da proradi standard, rekao  nam je jedna od posjetitelja, i da ta kvaliteta bude dostupna široj publici.