Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

UZ MJERE SIGURNOSTI OPG-ovci će prodavati iz adventskih kućica ili s razmaknutih štandova

06.04.2020. 18:59


Zadarske tržnice zadnja dva tjedna zjape prazne i razni OPG-ovi su se morali na različite načine snaći kako plasirati svoje proizvode. Mnogi su se odlučili na direktnu prodaju putem interneta tako da kupci naruče, a oni im dostave naručeno voće i povrće. Međutim, ni ovaj način mnogima nije dovoljan, a otegotna okolnost su i propusnice koje proizvođači moraju tražiti kako bi mogli doći do grada. Ipak, u nekim gradovima dosjetili su se kako olakšati proizvođačima te su na tržnicama postavili adventske kućice odakle proizvođači povrća mogu raditi, a ne ugrožavaju svoje ili zdravlje kupaca.
Naime, rad je dopušten samo u čvrstim i u potpunosti zatvorenim objektima, prodavaonicama i kioscima, prema čemu proizlazi kako bi se za prodavanje povrća i voća mogle koristiti i adventske kućice.
Provjerili smo s Tomislavom Letinićem, direktorom Tržnice Zadar jesu li oni razmišljali o ovoj opciji.


Čeka se odluka Nacionalnog stožera
– Mi smo već prošli tjedan kontaktirali tvrtku s kojom surađujemo oko adventskih kućica i javili smo im da urede naše kućice te ih pripreme. Naše kućice su u Karlovcu spremne i do petka ih možemo dovesti u Zadar. Međutim, kako je jučer gospodin Božinović najavio novu mjeru kojom bi se opet trebali otvoriti otvoreni dijelovi tržnica, čekamo da vidimo što će biti s tom mjerom kako bi se tome prilagodili. Naime, ukoliko se dopusti rad tržnica, nema potrebe za dovoženjem kućica, rekao nam je direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić. Kućice bi se postavile na veliku tržnicu, ispred ribarnice te na maloj pijaci na Relji. Naglasio je kako je sve spremno, ali samo čekaju odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite.
– Inače, već smo poslali upitnik proizvođačima i trgovcima na tržnicama da vidimo koliki je njihov interes za rad i do kraja dana trebali bismo imati konačan broj. Ima ih koji su rekli kako neće raditi, ali ima i onih koji žele nastaviti s poslom, pojasnio je jučer Letinić dodavši kako inače imaju preko 200 korisnika, ali kako neće svi raditi.
Dodao je kako će, ukoliko otvorene tržnice počnu raditi, štandove razmaknuti te će trgovci biti na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih kako bi se osigurala socijalna distanca trgovaca i kupaca.


Tko bi trebao biti u kućici?
– Već smo pripremili razmještaj te će trgovci biti na svakom drugom štandu. Ipak, imamo situaciju koja se odnosi na vanjske rashladne vitrine, a koje su fiksne te ih ne možemo pomaknuti. Tu ćemo se dogovoriti s trgovcima da rade svaki drugi dan kako bi mogli biti sigurni, rekao je Letinić.
​Na upit ukoliko se tržnice ne bi otvorile, tko bi imao pravo na adventske kućice, Letinić je pojasnio kako bi se svakako vodilo računa o tome da daju prednost lokalnim proizvođačima.
– Naši OPG-ovi su sada u situaciji da imaju mnogo povrća koje nemaju gdje plasirati i njima je mnogo teže nego trgovcima koji proizvode kupe u veleprodaji te prodaju dalje. Trgovci sada jednostavno neće kupiti u veleprodaji i neće imati troškove, dok su proizvođači u gubitku. Ukoliko bi se išlo na kućice, morali bismo uključiti Agenciju za ruralni razvoj te Odjel za gospodarstvo i poljoprivredu, koji bi, u komunikaciji s nama, odredili prioritete. Naime, oni imaju točne podatke o tome tko je lokalni proizvođač, a tko nije i tko bi trebao biti u kućici, zaključio je Letinić.