Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Potresna priča o užasima meksičkog zdravstvenog sustava

06.04.2021. 07:04


Kreativci iz Kino zone i za mjesec travanj su pripremili šaroliki i zanimljiv program za sve ljubitelje filmske umjetnosti.
Prvi na programu je film »Ponoćna obitelj (Midnight family)«, redatelja Luka Lorentzena. Glavne uloge u filmu igraju Juan, Fer i Josue Ochoa. Produkciju filma potpisuje Kellen Quinn.
​Potresna je to priča smještena je u meksičkoj metropoli Ciudad de México. Govori o nedostatcima meksičkog zdravstvenog sustava i nebrizi vladajućih političara. Jedna od najvećih metropola u Latinskoj Americi i cijelom svijetu muku muči sa adekvatnom zdravstvenom zaštitom za svojih devet milijuna stanovnika. Rupe u zdravstvenom zakonu iskorištavaju privatne ambulante i bolnice, koje se neprestano natječu tko će prvi »ugrabiti« unesrećene i uplašene pacijente i »oteti« ih u privatne, umjesto javnih bolnica, u kojima ih se prisiljava da plaćaju basnoslovne iznose da bi im se spasio život.


Mito i korupcija
Priča prati muškarce obitelji Ochoa, oca Fernanda, 17 – godišnjeg Juana, koji djeluje kao glava obitelji i njegova mlađeg brata Josea, koji na kaotičnim ulicama Ciudad de Méxica pokušavaju zaraditi za kruh. Obitelj Ochoa dio je gomile privatnih ambulantnih službi, koje jureći od poprišta strašnih automobilskih sudara do mjesta pucnjava ili obiteljskog nasilja, rade za profit. Bez brige za vlastite živote jure kroz kaotični prometni sistem Ciudad de Méxica kako bi prvi došli na mjesto nesreće, na brzinu se dogovorili s policijom koja čeka mito i ranjenike što prije prevezli do mnogobrojnih privatnih klinika diljem grada. Istovremeno se moraju natjecati se sa suparničkim medicinskim tehničarima i izlaziti na kraj sa žrtvama koje ne mogu ili odbijaju platiti za medicinske usluge. Fernando i njegovi sinovi ipak uspijevaju pronaći vremena biti normalna, brižna obitelj i usred kaosa zadržati vjeru u bolje sutra.
Obitelj Ochoa posluje na granici moralnoga. Iako spašavaju živote, industrija zdravstvene zaštite služi ucjeni i iznudi. Između policajaca, koji zahtijevaju mito od obitelji unesrećenih i privatnih bolnica, koje privatnim ambulantnim službama plaćaju za svakog pacijenta, iz priče nitko ne izlazi sretan. Oni najranjiviji, pacijenti mogu birati između dvije loše situacije. Ili će umrijeti, ili izgubiti sav novac koji imaju da spase svoj život ili živote svojih najmilijih.


Brojne nagrade
Film je osvojio pregršt nagrada, među kojima valja istaknuti Posebnu nagradu žirija za kameru u kategoriji američkog dokumentarnog filma na Sundance Film Festivalu 2019. godine, nagradu za Najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu WatchDocs 2019. godine i mnoge druge nagrade osvojene na američkim i europskim filmskim smotrama.
Iako pripada žanru dokumentarnoga filma, »Ponoćna obitelj« je miks akcijskog filma i drame o društveno – političkim problemima u trulom meksičkom zdravstvenom sustavu.