Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadržati »jedinicu« i pozitivan ritam

06.04.2021. 07:17


Uskrs je na Višnjiku dočekan s posebno dobrim raspoloženjem jer je u Čačku izvojevana najveća ovosezonska pobjeda s kojom se vrlo vjerojatno i oslobodilo teškog jarma borbe za o(p)stanak. Momčad Veljka Mršića odigrala je ratničkih 40 minuta kontra Borca, pokazavši karakter koji je podsjetio na sad već davnu polovicu veljače i osvajanje Krešinog kupa u Omišu. Uspješna epizoda u Čačku donijela je ogromno rasterećenje u svlačionicu Zadra i pogled prema raspletu sezone je sada sigurno mnogo bistriji, a u tom kontekstu u prvi plan izbija završnica trećeg kruga HT Premijer lige u kojoj se želi zadržati jedinica pred doigravanje.


Opreza nikad dosta
Do početka doigravanja ostalo je još pet kola, a danas u 18 sati Zadranima je na meniju treći ovosezonski gradski derbi kontra Sonik Puntamike. Susret se igra u hramu zadarske košarke, Jazinama, koje su se sredinom studenog pokazale kobnima po igrače s Višnjika. »Mlađi brat« je tada uhvatio na krivoj nozi Mršićev sastav, dok je drugi okršaj gradskih rivala pak potvrdio očitu razliku u kvaliteti jer su košarkaši Zadra zaledili »zelene« na 39 minusa. Naravno, danas se u Jazinama očekuje nešto slično, no opreza nikad dosta jer Puntamičani uvijek nađu posebnu inspiraciju kad su u pitanju dvoboji sa »starijim bratom«. Zato je Mršićev pomoćnik, Ivan Perinčić, u najavi istaknuo kako pravi ulaz u utakmicu donosi ubijanje elana kod Vlašićevih igrača. U protivnom će šanse Sonika da odvede dvoboj u neizvjesne vode rasti.
– Ovo je jako bitna utakmica za nas u nastojanju da ostanemo na prvom mjestu u HT Premijer ligi. Pristup mora biti na visokom nivou jer svaki derbi sa Sonikom je težak, pošto oni protiv Zadra uvijek igraju na gornjoj granici svojih mogućnosti, a to su i pokazali u prvoj utakmici. U drugoj utakmici smo imali puno bolji pristup pa smo tu utakmicu riješili puno lakše. Ulazak u dvoboj nam mora biti na visokom energetskom nivou, i onda ne bi trebali imati problema. Pored toga bitno je zaustaviti njihov šut za tri poena, a osnovna zadaća nam je zadržati ovaj pozitivan ritam i upisati novu pobjedu – najavio je Perinčić gradski derbi u kojem je primarni cilj podebljati saldo pobjeda na 24 i stvoriti čvrstu podlogu pred tri najjača dvoboja u domaćem prvenstvu, protiv Gorice, Cibone i Splita. U prilog pozitivnim vibracijama koje se odašilju nakon čačanskog boja ide i učinak tzv. igrača s klupe.


Fokus na obrani
Pored sve ubojitijeg Kodija Justicea, razigravanju sklonijeg Martina Junakovića, Mršiću osmijeh na lice sigurno donosi i sve opasniji Antonio Jordano. On doduše nije zadobio preveliku pažnju trenera u srazu s Borcem, no partija koju je Riječanin pokazao kontra Škrljeva u prošlom kolu, kada je ubacio sedam trica iz osam pokušaja, pokazatelj je da se pred završnicu sezone Zadrovi protivnici moraju s pravom pribojavati sve ubojitije njihove vanjske linije.
– Sonik Puntamika je dobra momčad, a to pokazuje i njihova visoka pozicija na ljestvici, ali bez obzira na sve to u ovom susretu smo favoriti. Moramo, kao i u svakoj utakmici, ući sa sto posto, s posebnim fokusom na obrambenim zadacima, i u tom slučaju pobjeda ne bi trebala doći u pitanje – rekao je Antonio Jordano.




Zadar vodi 14-2
U međusobnim omjerima u prvenstvenim utakmicama »stariji brat« vodi s uvjerljivih 14-2, no od 17. studenog prošle godine Puntamičani više nisu na onoj jednoj pobjedi koju su upisali davnog 13. ožujka 2007. godine, u 2. kolu Lige za prvaka kada su kao gosti svladali Zadar u Jazinama s 88:91.
1993./94.
Puntamika – Zadar 71:103
Zadar – Puntamika 128:89
1994./95.
Puntamika – Zadar 84:95
Zadar – Puntamika 125:95
2005./06.
Zadar – Borik P. 68:65
Borik P. – Zadar 71:101
2006./07.
Zadar – Borik P. 88:91
Borik P. – Zadar 72:99
2010./11.
Zadar – Borik P. 77:45
Borik P. – Zadar 71:81
2011./12.
Zadar – Sonik P. 96:78
Sonik P. – Zadar 77:93
2019./20.
Zadar – Sonik P. 96:78
Sonik P. – Zadar 77:93
2020./21.
Sonik P. – Zadar 78:73
Zadar – Sonik P. 102:63


Pobjeda u Čačku odškrinula vrata o(p)stanka
Slavljem u Čačku (65:61 – Onuaku 13 p i 4sk, Bursać 11p, 9sk i 4as, Carter 10p i 6sk) na Veliku subotu košarkaši Zadra su s jednom i pol nogom zakoračili prema zoni spasa jer su pored izborene osme pobjede, našli se u međusobnom omjeru s Borcem na 2-0. Tako da uoči dvostrukog programa s Cibonom i završnog regionalnog čina kontra C. zvezde, Mršićevi igrači imaju vrlo izglednu situaciju po kojoj bi čak i sa sva tri poraza mogli izbjeći 13. poziciju koja vodi u kvalifikacije za ostanak. Naravno, za to će im biti potrebna svi porazi Borca do kraja (Split, Cibona) ili da Krka ne upiše dvije pobjede u četiri preostale njihove utakmice.