Od zamjeranja do čvrstog zagrljaja na zabačenoj cesti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadrane nasmijala predstava Ženici Kazališne družine Ritam igre
Autor: 
Oni se mole Gospi sinjskoj i Bogu imotskom, nazivaju se »rodijače, sokole, diko«, imaju i par suvenira dalmatinske zagore - rakiju u plastičnoj boci i kobasicu. Komentiraju i »gastabajterstvo« riječima »lijepa naša Irska«, igraju se frazemima da bi pokazali probleme iseljeništva kako prije, tako i danas
Marin GOSPIĆ
ŽENICI - Put k svadbi pretvara se u put ka istini

Naprid ne moremo, nazad ne moremo, tu smo ti ga di jesmo, okosnica je predstave Ženici i opisuje i situaciju likova, ali i život.
Zadrani su u HNK Zadar pogledali melodramu Kazališne družine Ritam igre, a izašle iz pera istaknutog hrvatskog glumca i dramskog pisca Ilije Zovka u čijem je središtu sudbina dvojice pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske zagore.
Naime, dva dijametralno suprotna lika su se našla u krajnje apsurdnoj situaciji koja ovom djelu daje izniman humorističan potencijal. Njih su dvoje krenuli na put kako bi stigli na svadbu Jurine pokćerke. Međutim, vrlo brzo im se dogodi prometna nesreća i to na poprilično zabačenoj cesti gdje noću gotovo nitko i ne prolazi. Stoga su njih dvoje osuđeni na zajedničko druženje kako bi im vrijeme iščekivanja brže prošlo.

Zanimljivi karakteri

Jure i Iko su iznimno čvrsti, jaki i stoga zanimljivi karakteri. Svaki od njih na sebi svojstven način autentično prezentira ljude iz malog mjesta. Jure je ponosan, prkosan, istinoljubiv te zbog toga i nastrada od političkih, vladajućih struktura u njihovom mjestu pa zbog toga biva prisiljen na odlazak u inozemstvo trbuhom za kruhom. Ivo je s druge strane potpuna suprotnost od Jure, ali također sa svojom istinom i obiteljskim nasljeđem.
Dok čekaju, saznaje se sve o njihovim prošlim životima te kolikogod egzistencijalno gledano bili na suprotnim stranama, toliko su povezani i imaju jako puno toga za raščistiti. Preokret se događa kad Jure sazna da se njegova pokćerka upravo ženi za Iku, tj. kako je Iko njegov zet.
Nasmijali su publiku svojim govorom koji je relativno autentičan, dosjetkama koje su aluzija na suvremene teme, ali i dirnuli otpetljavanjem obiteljskih i životnih priča, protkanih obiteljskim teretima i životnim nedaćama.
Glazba na početku, točnije na radiju dok se voze, moderna je, Gibonni i Silente, dok predstava završava ojkanjem, povratkom korijenima.

Zet i punac

Oni se mole Gospi sinjskoj i Bogu imotskom, nazivaju se »rodijače, sokole, diko«, imaju i par suvenira dalmatinske zagore - rakiju u plastičnoj boci i kobasicu. Komentiraju i »gastabajterstvo« riječima »lijepa naša Irska«, igraju se frazemima da bi pokazali probleme iseljeništva kako prije, tako i danas.
Uočava se i tipični kazališni postupak quid pro quo kada govore o ženiku Jurine pokćerke Ive što također doprinosi humoru, kao i iskrivljene riječi, primjerice holikultura za hortikultura, inventan umjesto inventivan...
Intertekstualnošću s Pinokijem ocrtava se usamljenost lika Jure koji je dugo živio vani, a bježao je jer ga je načelnik, Ivin otac, prijavio.
I tako, zet i punac pričaju o životu, prisjećaju se prošlosti, komentiraju ljude iz sela i njihove načine preživljavanja, zovu HAK koji nikako ne dolazi, predbacuju si, zamjeraju da bi se na kraju čvrsto zagrlili, a cijelo to vrijeme iznad njih »misec ki kolut sira« i dive mu se.

Zaslužni

Autor: Ilija Zovko
Režija: Pere Eranović i Ivan Baranović
Igraju: Pere Eranović i Ivan Baranović
Predstava »Ženici« je premijerno izvedena u Solinu u koprodukciji Javne ustanove za kulturu Zvonimir i Kazališne družine Ritam Igre.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno