Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Četveronožni ljubimci okupirali Zadar

Autor: Valentina Mlađen

05.05.2008. 22:00
Četveronožni ljubimci okupirali Zadar

Foto: Filip BRALA



Osmu godinu zaredom Zadar i Zadarska županija bili su domaćini Međunarodne izložbe pasa CACIB. CACIB je održan 4. i 5. svibnja u autokampu Borik pod pokroviteljstvom Pedigrea, a organizatori su i ove godine bili Hrvatski kinološki savez i Kinološko društvo “Dalmatinski pas” iz Zadra. Uz uobičajenu izložbu ove je godina održana i specijalna izložba za AMSTAF-e (izložba američkih stafordskih terijera) koji su nekoliko dana bili glavna vijest u medijima kada su nepravedno optuženi za umorstvo 76-godišnjeg Stipe Vučića iz Solina, što je bila i glavna vijest na Boriku među brojnim posjetiteljima izložbe.
Za ovogodišnju Međunarodnu izložbu pasa CACIB Zadar 2008. bilo je prijavljeno 1.566 pasa. U subotu je nastupilo 780, a u nedjelju 730 pasa. U specijalnoj izložbi za američke stafordske terijere sudjelovalo je 56 pasa.
Titulu najljepšeg psa izložbe u subotu je ponio Desmo dell’Antico Cerberus, dok je u nedjelju titula najljepšeg otišla u šape Kan Trace Atlantisa. Drugo mjesto prvog dana izložbe pripalo je Magic Ring of Ring’s, a treće Kan Trace Atlantis koji je u nedjelju osvojio prvo mjesto, dok je drugog dana izložbe drugo mjesto osvojio pobjednik prvog dana Desmo dell’Antico Cerberus, a treće mjesto je osvojio Shorelan’s Smart Hobbit Willie.
Izložba je privukla veliki broj ljubitelja pasa iz Zadra i okolice, a najviše obitelji s djecom, koji su došli gledati redom njegovane i dobro odgojene pse. Osim izlagača, izložbu su posjetili i brojni uzgajivači koji su poveli štence, roditelja nerijetko višestrukih državnih i europskih prvaka kako bi ih prezentirali potencijalnim kupcima. Zainteresirani su mogli pogledati i frizerski show, a na izložbi se mogao pronaći i veliki broj igračaka, literature te najnovijih proizvoda iz domene pseće hrane i kozmetike.
Svoje plemenite ljubimce na izložbu su doveli izlagači iz Zadra kao i drugih hrvatskih gradova – Zagreba, Nina, Osijeka, Umaga, Šibenika…, te drugih europskih zemalja: Italije (koja je nakon Hrvatske prednjačila po broju pasa), Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Litve, Poljske, Rusije, San Marina, Slovačke, Slovenije i Španjolske.
Izložbu su svečano otvorili dogradonačelnik Grada Zadra Dražen Grgurović i Damir Skok, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza.
Psi su na natjecanju morali trčati i pokazivati gracioznost svojih kretnji u čemu su uživali brojni posjetitelji, ljubitelji ovih plemenitih životinja koje oduševljavaju svojom umiljatošću i plemenitim kretnjama.