Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Peti susret pete generacije maturanata Tehničke škole

06.05.2019. 11:43
Peti susret pete  generacije  maturanata  Tehničke škole


Maturanti 4b razreda Srednje tehničke škole Zadar, strojarski odjel, koji su ispit zrelosti položili davne 1969. godine imali su zlatnu proslavu, 50 godina mature. Bio je to peti susret pete generacije  Tehničke škole, prvi je bio 1979. pa 1989., 1999., 2009. i sad početkom  svibnja 2019. godine. 
– Ne mogu virovati da je već prošlo po stoljeća od mature, sukus je  slavljeničkih komentara.
Na ovom 50-godišnjem susretu odazvalo se čak 19 od 24 maturanata.  Nedostajali su: Mate Cvitanović, Igor Kostovski, Dinko Matulina, Marija  Kovačević i Miodrag Rinčić. Od profesora predavača nazočio je Vice  Profaca. 
– Ovo je zaista izuzetna prigoda da se ponovno okupimo i obnovimo  sjećanja na nezaboravne srednjoškolske dane, kaže uporni i strpljiv slavljenik Mladen Peša koji je s kolegom Vojkom Blagdanom zadnjih mjeseci stalno bio pri telefonu. 
Na licima slavljenika godine se nisu mogle sakriti, ali veseli duh koji  ih je krasio, brisao je desetljeća s njihovih lica.
– Kao da se ništa nije promijenilo, kao da nije prošlo čak pola stoljeća. Sve je na okupljalištu kod stare Tehničke škole gotovo u trenutku  bilo kao nekada kada su dijelili i dobro i zlo, poručio je Peša. 
Na fotografiji od prije pola stoljeća je za života legendarni podvornik  Dane Filipi, te direktor (ravnatelj) Josip Cestarić i razrednik Joca Pavlov,  kao i predavači: Vice Profaca, Nikola Jakšić, Šefik Nadarević, Ante Becić,  Angel Ivanov, Frane Motušić, Bepo Pavić, Pajo Vučković, Ljerka  Guševac, Neva Franić, Dunko Čatlak, Mario Rasol, Anđelko Stančić, Ivo  Vajić.
– Sad smo u Europskoj uniji, a još prije pola stoljeća u Tehničkoj školi  smo imali engleski, njemački, francuski i ruski jezik po izboru,  rekao je  Tihomir Tiho Benčić, slavljenik s Tkona na otoku Pašmanu.


 


 




 


Zlatni maturanti


Tihomir Benčić, Nebojša Belić, Mladen Peša, Žarko Peša, Šime Tikulin, Mate Cvitanović, Igor Kostovski, Vojislav Blagdan, Krsto Kovačević,  Vlado Vujnović, Velimir Gaćina, Dinko Milutina, Milan Grdović, Mate  Nekić, Šime Gržan, Damir Knežević, Marija Kovačević, Zvonimir Eškinja, Miodrag Rinčić, Zoran Špralja, Stipe Romac, Mladen Lovrin, Mladen Božić, Ivan Štulić.