Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Širenje ljubavi i činjenje dobra – poslanje svih vinskih vitezova

06.05.2019. 11:34
Širenje  ljubavi i  činjenje  dobra –  poslanje  svih vinskih  vitezova


U crkvi Male Gospe u Benkovcu u subotu je održana impresivna svečanost primanja novih članova u Bratovštinu hrvatskih vinskih vitezova, odnosno promaknuća (intronizacije) članova u više stupnjeve reda čije se djelovanje temelji na miru, ljubavi, zajedništvu te  kršćanskim vrednotama.
Misno slavlje predvodio biskup Komarica
– Bratovština hrvatskih vinskih vitezova okuplja 75 članova i 15 prijatelja bratovštine. Osnovno načelo je život u skladu s motom: "Slava Bogu, čast vinu", kazao je nadinski vinar Tomislav Glavić, ravnatelj  svečanosti, istaknuvši kako je širenje ljubavi i činjenje dobra bitno poslanje svih vinskih vitezova.
Završetkom misnog slavlja kojeg je u zajedništvu sa župnikom don  Anđelkom Buljatom i don Jerkom Klincom predvodio mons. dr. Franjo  Komarica, banjalučki biskup, i hrvatske himne, koju je besprijekorno izvela sopranistica Tea Slavica iz Šibenika, svečano je primljeno pet novih  članova, pripravnika vinskog viteškog reda, te promaknuto šest vitezova  peharnika i osam vinskih vitezova.
– Novi viteški pripravnik sa zadarskog područja je vinar Milivoj Kurtov,  načelnik Pakoštana, a novi viteški peharnici vinari Branko Kutija iz Lisičića te Šime Škaulj i Tomislav Glavić iz Nadina. Već od prije vinski vitez  je Radoslav Rade Bobanović iz PZ MasVina Polača, kazao je Ivo Delonga,  predsjednik Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova. 
Mnogi misle kako je ovo skup vinara i vinogradara, međutim to je  skup svih ljudi koji vole promicati kulturu vina. Među hrvatskim vinskim  vitezovima ima uglednih vinogradara, vinara, poduzetnika i akademika  te osoba iz javnog i crkvenog života poput biskupa Komarice. 
– Prisežnici viteškog reda mogu biti i muškarci i žene, a zadaća vinskih  vitezova i dama, osim njegovanja, unaprjeđenja i širenja vinske kulture i  uz nju vezanih djelatnosti, podupiranje je i priznavanje kulturno-etičkih  vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti, poručio  je Delonga.
Član reda može postati svatko tko je to zaslužio uzornim životom i koga predloži jedan od vitezova. Da se zaslužio "puni status" treba proći od  sedam do 12 godina. Prvo se postaje viteškim pripravnikom, pa viteškim  peharnikom te naposljetku vinskim vitezom.
Domaćini Šime Škaulj i Rade Bobanović
– Prethodno je u hotelu Ilirija u Biogradu na Moru održan Sabor i  predstavljanje knjige viteza Milorada Zoričića. Dolaskom u Benkovac  odana je počast prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika nasuprot bivšeg hotela  Asseria, kaže Glavić. 
Svečanim mimohodom uz pratnju Limene glazbe Stankovci i članova  KUD-a Branimir Benkovac ponosno i viteški se došlo do crkve Male Gospe gdje se održalo euharistijsko slavlje, viteška svečanost i zajedničko  fotografiranje. Potom se obišla Vinarija Šime Škaulja u Nadinu gdje se u  noći sa subote na nedjelju družilo, degustiralo vino i domaća hrana. 
– Na odavanju počasti dr. Tuđmanu, mimohodu, misi, primanju i promaknuću članova bio je nazočan i Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, dok je svečanom misnom slavlju pridonio Mješoviti zbor Župe  Male Gospe, ističe Tomislav Glavić.
Nedjelja je protekla u obilasku Franjevačkog samostana u Karinu, vidikovca Kamenjak iznad Vranskog jezera te maslinika, vinograda i podruma PZ Maslina u Polači gdje je domaćin bio vitez Radoslav Rade Bobanović.
– Vitezovi više nisu ratnici, već sasvim suprotno. Uz moto: "Oružje dolje, čašu gore", mi smo mirotvorci koji se zalažemo za red, slobodu, zajedništvo i mir, a za povezivanje naroda i kultura koristimo vino, zaključio  je Ivo Delonga.