Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iako Katica Pupić-Bakrač tvrdi da s Vesnom Bačić ne dijeli suvlasništvo, na zajedničkom terenu izgrađena vila s bazenom

06.05.2021. 11:33


Iako je od potvrđivanja optužnice protiv Vesne Bačić, bivše voditeljice službe ugostiteljstva i avioprodaje u Zračnoj luci Zadar prošlo već petnaest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zadru još uvijek nije zakazano prvo ročište.


Početak suđenja ove godine
Radi se o slučaju tzv. dvostruke blagajne u kojem je Općinsko državno odvjetništvo istraživalo bivšu šeficu službe ugostiteljstva te voditelja konobara na Zračnoj luci Zadar zbog pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a istraga je rezultirala optužnicom podignutom u kolovozu 2019., koja je potvrđena 28. siječnja 2020.
Dvojcu se na teret stavljaju kriminalne radnje počinjene u razdoblju od 7. siječnja 2013. do 20. svibnja 2016. godine. Tako se bivšu šeficu ugostiteljstva sumnjiči da je, po prethodnom dogovoru i u namjeri da se oboje okoriste i za sebe zadrže veću količinu utrška od prodaje pića i hrane u caffe baru, konobaru predala šifru potrebnu za promjenu rada fiskalne blagajne, pomoću koje je on mijenjao podatke u bazi i izdavao račune koji nisu bili evidentirani u blagajni. Istragom je utvrđeno da je utržak od najmanje 91.026 kuna umjesto uplate na blagajnu, osumnjičeni konobar zadržao i podijelio s prvookrivljenom. Također, Bačić se tereti i da je u istom razdoblju kao odgovorna osoba sastavila 41 mjesečno izvješće o radu caffe bara Zračne luke Zadar, u koje je unijela neistinite podatke o prometu i zaključnom stanju te stanju zaliha robe. Nakon otvaranja istrage Vesna Bačić je dobila otkaz, a konobaru je radni ugovor raskinut sporazumno.
Nakon što je optužnica potvrđena, predmet je dodijeljen sucu Općinskog suda Zadar Davoru Dubravici koji nam je kazao kako je taj spis zaprimljen 12. lipnja 2020. godine.
– Sukladno sudskom poslovniku, sudac rješava predmete redoslijedom njihova zaprimanja u sud, vodeći računa i o predmetima koji su posebnim propisom utvrđeni kao hitni. Rasprava nije zakazana, budući da isti ne zadovoljava uvjete da bi bio žurno uzet u rad prije starijih predmeta. Sukladno dinamici rješavanja starijih predmeta, kao i predmeta koji su određeni kao žurni, stavljanje navedenog predmeta u rad može se očekivati tijekom ove godine, izvijestio je sudac Dubravica.


Nije vratila astronomski bonus, a htjela još jedan
Slučaj »dvostruka blagajna« je, podsjetimo, u široj javnosti izazvao posebno interes i zbog činjenice što je u vrijeme kada su se, prema optužnici, odvijale inkriminirane radnje, tj. krađa ugostiteljskog aerodromskog utrška, smijenjena tadašnja direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač. Ona je, inače, postala poznata široj hrvatskoj javnosti po tome što je u vrijeme recesije samoj sebi isplatila astronomski bonus od nekoliko stotina tisuća kuna za 2012. godinu te ga nije htjela vratiti, a onda je sudskim putem od Zračne luke Zadar zatražila i bonus za 2013., što joj je Trgovački sud zbog pravne neutemeljenosti odbio.
Zbog slučaja »bonus« Katica Pupić-Bakrač je smijenjena u studenom 2013. godine s mjesta direktorice ZLZ-a. Iako se ideja za izvlačenje novca putem »duple kase« rodila u vremenu njezinog vođenja Zračne luke Zadar, ispada da tadašnja ravnateljica Pupić-Bakrač ništa nije znala niti je imala ikakva saznanja o kriminalnim radnjama pod »njenim« krovom, mada je za krađu optužena upravo njezina dobra prijateljica Vesna Bačić koju je Katica Pupić-Bakrač i zaposlila u Zračnoj luci Zadar. Tek je nova direktorica Irena Ćosić, koja je na tom mjestu zamijenila smijenjenu Pupić-Bakrač, posumnjala da u dnevnom utršku nešto ne štima jer je svakog dana nedostajalo 70-ak kuna prihoda te je prijavila policiji sumnju na kriminal.




Čija je Villa Vanilla?
Smijenjena Katica Pupić-Bakrač u međuvremenu se, zajedno sa suprugom Markom Pupićem-Bakračem, posve okrenula izgradnji i kupovini nekretnina milijunske vrijednosti, a neke je kupila i od izvođača radova koji je ujedno bio izvođač radova na Zračnoj luci Zadar.
Barem jednu od nekretnina Katica Pupić-Bakrač dijeli ni manje ni više, nego s Vesnom Bačić koja kao osumnjičenica za krađu na Zračnoj luci Zadar čeka početak suđenja.
Katicu Pupić-Bakrač upitali smo o nekretninama koje ima u suvlasništvu s Vesnom Bačić, što je ona kategorički opovrgnula.
– S Vesnom Bačić nemam u suvlasništvu nikakve nekretnine, niti sam ih ikada imala, što se može lako provjeriti, kazala nam je u kratkom telefonskom razgovoru Katica Pupić-Bakrač. Njenu tvrdnju demantira već uvid u zemljišne knjige Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zadru, prema kojem Katica Pupić-Bakrač i Vesna Bačić dijele suvlasništvo nad zemljištem od 307 metara četvornih s brojem katastarske čestice 230/2, u Ulici Josipa Kosora na zadarskim Mocirama.
No ne radi se samo o zajedničkom terenu-pašnjaku. Na toj je lokaciji, tj. čestici zemlje, naime, niknula luksuzna vila s bazenom nazvana Villa Vanilla. Radi se o objektu visoke kategorizacije koji se koristi u svrhu iznajmljivanja, a za koji je na Facebook stranici naveden kontakt mail adresa i telefon Vesne Bačić. Ukoliko nije riječ, kako tvrdi Katica Pupić-Bakrač o zajedničkoj vili za iznajmljivanje, za pretpostaviti je da je taj prvotno zajednički pašnjak Katica Pupić-Bakrač prepustila ili prodala bliskoj prijateljici Vesni Bačić, ujedno i prvoj susjedi na istoj uličnoj adresi Josipa Kosora u blizini Puta Nina. Čije je formalno-pravno vlasništvo Villa Vanilla, je li luksuzni objekt u suvlasništvu obje gospođe jednako kao i predmetna parcela pod brojem 230/2 na kojoj je vila izgrađena, kao što to pokazuje izvod iz zemljišnih knjiga, nismo mogli doznati niti od Vesne Bačić jer je, kako nam je rekao njen suprug, ona trenutačno na putu u inozemstvu.


I nacionalni tjednik brojio nekretnine Pupić-Bakračevih
Osim dvije luksuzne kuće s bazenom na istoj lokaciji, bivša direktorica Zračne luke Zadar, zajedno sa svojim suprugom, aktualnim kandidatom za dožupana Zadarske županije Markom Pupićem-Bakračem, u vlasništvu ima impozantan broj nekretnina. Njih je nedavno pokušao pobrojati i jedan nacionalni tjednik koji je tako došao do brojke od čak 22 nekretnine uže obitelji Pupić-Bakrač – jer su osim supružnika Marka i Katice Pupić-Bakrač i njihove djece, vlasnici nekih od tih nekretnina i njihovi roditelji, što znači najbliža obitelj. Velebna nekretninska imovina supružnika Pupić-Bakrač sastoji se, među ostalim, od nekoliko vila na zadarskim Mocirama u Ulici Josipa Kosora, (je li među njima i »Vanilla«?), zatim od luksuzne zgrade uz more u Dinjišci na Pagu, nekoliko stanova u Zagrebu u vlasništvu ostalih članova obitelji itd.
Iako se županijski vijećnik u zadnjem sazivu Skupštine, po zanimanju državni veterinarski inspektor Marko Pupić-Bakrač, tijekom svog bavljenja politikom u koju je zakoračio prije nekoliko godina, svakom prilikom, a najčešće putem bezbrojnih priopćenja medijima o svemu i svakome, postavlja kao moralni arbitar i osoba čijem bi se sudu svi trebali podvrgnuti, a posebno kad se radi o političkoj korupciji, sam nikad nije želio odgovoriti na novinarska pitanja o golemim razmjerima svoje i suprugine imovine, a posebno o načinima njezina stjecanja, što javnost sve ove godine itekako zanima, tim više jer se radi o čovjeku koji je bio gradski i županijski vijećnik, svojevremeno kandidat za gradonačelnika Zadra, a trenutačno pretendira na mjesto dožupana Zadarske županije.