Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kad košarkašku zamijeni nogometna lopta, ćuti se titula prvaka države

06.05.2021. 07:41


Sudionici završnice UEFA-ine futsal Lige prvaka »pokupili su svoje prnje« s Višnjika i tako omogućili košarkašima Zadra povratak u prirodno stanište. Njihov privremeni boravak u legendarnim Jazinama svakako im se pokazao vrijednim iskustvom, a uvijek ugodne memorabilije na nastupe u hramu zadarske košarke pospješene su i s tri izborene pobjede u HT Premijer ligi (Šibenka, Split, Hermes A.) dok je posve bio očekivan poraz od C. zvezde u završnom kolu ABA lige. U svakom slučaju posao što se tiče Jazina u potpunosti je obavljen te je fokus stručnog stožera i igrača po povratku na Višnjik prebačen na skorašnji početak doigravanja. U tom kontekstu je Mršićev pomoćnik Ivan Perinčić nakon apsolviranja Hermesa najavio da će se u ovom tjednu, koji prethodi prvoj četvrtfinalnoj utakmici »play-offa« kontra Šibenke, maksimalna pažnja posvetiti relaksaciji i usavršavanju tehničko-taktičkih detalja.


Regeneracija u prvom planu
Naravno, naglasak je u cijeloj toj priči stavljen na opuštanje i regeneraciju igrača koji su iza sebe u sedam proteklih mjeseci ostavili čak 62 odigrane utakmice i u jednom takvom iznimno napornom ritmu ključnim se nameće stvaranje što pozitivnijeg ozračja u svlačionici, a sudeći po fotogaleriji s prekjučerašnjeg treninga objavljenoj na službenoj klupskoj stranici taj plan je u potpunosti pao na plodno tlo. Za dobro raspoloženje i tzv. kemiju unutar tima najbolji su recept smijeh i dobra zabava, čega je uistinu bilo napretek na treningu u maloj dvorani na Višnjiku. Kako je futsal ovih dana u Zadru bio u điru tako su Mršićevi štićenici zamijenili košarkašku loptu nogometnom »bubamarom« s kojom se velika većina njih itekako dobro snalazila. Malonogometne vještine su čak iskazali i Amerikanci za koje je opće poznato da im taj sport i ne leži baš prirodno. Posebno se dobro snalazio Chinanu Onuaku kod kojeg se po čitanju obrane i vještom baratanju s loptom moglo nazrijeti da mu korijeni vuku iz nogometno poznate Nigerije. Kodi Justice se pak za dezorijentiranost u polju iskupio u vratarskoj ulozi, reklo bi se da je u potpunosti zaključao svoja vrata tj. strunjače koje su u ovom internom dvoboju fingirale golove. Malonogometne radosti s osmijehom od uha do uha više nego dobro su sjele i tehnički inferiornijem Justinu Carteru, a što se tiče ostatka tima tu svakako treba izdvojiti Martina »Messija« Junakovića koji se pokazao pravom napasti za protivnička vrata. Uglavnom, odličnog raspoloženja je ovih dana na Višnjiku u iščekivanju početka doigravanja doslovno na izvoz, a to je itekako dobra vijest za sve navijače koji očekuju od svojih ljubimaca u drugoj polovici svibnja i prvoj polovici lipnja kompletiranje zasad više nego dobro odrađenog posla. Naslov prvaka Hrvatske čeka se dugih 13 godina u gradu košarke, i nekako je dojam da su se ove sezone po pitanju tog plana uistinu počele slagati sve kockice u mozaiku, a dobro je što, ni stručni stožer, ni igrači, ne »pilaju naopako« kad se ta tema stavi na stol. Iako je poznato da je doigravanje sasvim druga vrsta natjecanja od onog u osnovnom dijelu i da jedna loša izvedba može u potpunosti okrenuti momentum u seriji, Mršićevi momci su itekako svjesni da su pokazali najviše u 33 odigrana kola i da su glavnim konkurentima tijekom sezone u pravilu ostavljali tek mrvice (protiv Cibone 5-1, protiv Splita 4-2). No, isto tako svjesni su da je neophodno ostati s obje noge čvrsto na zemlji i ići korak po korak pa će im se prvima na tom putu, u utorak, u četvrtfinalnoj seriji ispriječiti susjedi iz Šibenika, a onda u slučaju prolaza vjerojatno je na meniju Sesarova Gorica pa vjerujemo i finalna serija sa Splitom ili Cibonom.


Đurovićeva metoda
A da nešto u ovoj cijeloj priči o podizanju morala nogometnom umjesto košarkaškom loptom podsjeća na nedavno osvježene dane zadarskog ponosa i slave iz 1986. godine, spomenut ćemo se Darka Pahlića koji je prigodom obilježavanja 35. obljetnice osvajanja naslova prvaka bivše države istaknuo metodu trenera Đurovića koju je primijenio uoči majstorice u Zagrebu.
– Trener nam je donio nogometnu loptu kako ne bismo razmišljali o pritisku finala, pa smo umjesto košarke na posljednjem treningu uoči puta u Zagreb igrali mali nogomet. Još jedna crtica koja otkriva puno toga datira sa samog dana utakmice. Bili smo smješteni u Lučkom i umjesto laganog ručka s lešo mesom kakav je uobičajen prije susreta, Đurović je naručio janjetinu i rekao nam da se dobro najedemo, malo odmorimo i nakon toga pobijedimo Cibonu – prisjetio se nedavno Pahlić u razgovoru za Zadarski list, a po ovom izgleda prokušanom receptu za osvajanje titula, današnjem strategu Zadra Veljku Mršiću ostaje još samo odvesti svoje igrače na pečenu janjetinu prije finalne serije ili odlučujuće utakmice za titulu. Ako je upalilo Đuroviću, zašto ne bi i njemu…
Infobox (Okvir): ide okvir
Split preko Gorice do »dvice«
Zaostali derbi HT Premijer lige odigran u utorak između Gorice i Splita odgovorio je na pitanje o vlasnicima pozicija dva, tri i četiri u doigravanju. S dvice će u »play-offu« ipak krenuti košarkaši Splita jer su s 89:61 svladali na gostovanju sastav Josipa Sesara koji je zaključio osnovni dio na četvrtom mjestu, a »trica« je onda pripala Cibosima. Dvoboj u Velikoj Gorici je odlučen u trećoj četvrtini kada su »Žuti« pobjegli na 20-ak koševa razlike. Toni Perković ubacio je 23 koša za Split, dok je Borna Kapusta postigao 13 poena za Goricu. Od ranije je poznato kako će u četvrtfinalu Zadar igrati protiv osme Šibenke, a sada je poznat i drugi par kojeg čine Split i Zabok, dok će preostala dva para biti poznata nakon susreta Sonik Puntamika – Šibenka koji je na programu sutra. Pobijedi li Sonik, u četvrtfinalu će igrati Cibona – AO Škrljevo i Gorica – Sonik Puntamika, dok će u slučaju pobjede Šibenke parovi biti Cibona – Sonik Puntamika i Gorica – AO Škrljevo.