Hrvati meso jedu svaki dan, a ove su dvije vrste najčešće na meniju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
JaTrgovac i agencije Hendal
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Od vrsta mesa najčešće se jede piletina

Petina hrvatskih građana meso jede svaki dan, 69 posto nekoliko puta tjedno, a najčešće se jedu piletina i svinjetina, pokazalo je istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal.

Da meso konzumira nekoliko puta mjesečno reklo je 7,6 posto anketiranih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6 posto.

Sveukupno gledano, u hrvatskoj populaciji je gotovo 98 posto konzumenata mesa, što je vrlo visoki udio, navodi se u priopćenju.

Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8 posto udjela.

Manje su udjele ostvarili teletina ili govedina (9,7 posto) te osobito puretina (2,6 posto) i janjetina (0,8 posto).

Kada je riječ o preferencijama, 39,3 posto građana je navelo da najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3 posto navodi svinjetinu, 17,1 posto teletinu ili govedinu, a 15,3 posto janjetinu.

Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4 posto), divljači (1,7 posto) i zečetini (1,3 posto).

Istraživanje je pokazalo da se slanina najčešće jede kada je riječ o konzumaciji mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda - konzumira ju 33,5 posto ispitanika.

Slijede kobasica s 19,7 posto konzumenata i šunka sa 16,8 posto, zatim parizer s 8,3 posto, pršut s 8 posto, kulen sa 6,2 posto i vratina s 2,2 posto.

Na pitanje koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda najviše vole konzumirati 29,1 posto ispitanika je reklo da je to špek/slanina. Slijedi pršut s ostvarenih 28 posto udjela, šunka s 12,8 posto, kobasica 12,5 posto i kulen s 12 posto.

Na začelju su parizer s 3,8 posto i vratina s 1,9 posto.

Istraživanje je provedeno tijekom ožujka na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)