Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jesper Juul oduševio Zadrane jednostavnošću i životnim primjerima

05.06.2011. 22:00
Jesper Juul oduševio Zadrane jednostavnošću i životnim primjerima


Ovaj duhoviti stručnjak svjetskog glasa svoja je predavanja temeljio na životnim pričama s kojima se susretao tijekom svog bogatog 25-godišnjeg iskustva u radu s djecom i obiteljima iz deset različitih europskih zemalja, među kojima i u Hrvatskoj. Kao što naslov njegove najnovije knjige govori, Juul je pobornik odgajanja odgovorne, a ne poslušne djece


Promocijom svoje najnovije knjige “Od poslušnosti do odgovornosti” poznati danski psiholog i obiteljski terapeut Jesper Juul u subotu je završio trodnevni stručni seminar u Zadru koji je pohađalo oko 370 stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja, psihologije, pedagogije, predškolskog odgoja, defektologije kao i brojni roditelji.
Ovaj duhoviti stručnjak svjetskog glasa svoja je predavanja temeljio na životnim pričama s kojima se susretao tijekom svog bogatog 25-godišnjeg iskustva u radu s djecom i obiteljima iz deset različitih europskih zemalja, među kojima i u  Hrvatskoj.
Kao što naslov njegove najnovije knjige po kojoj je zadarski seminar i dobio ime i govori, ovaj pobornik odgajanja odgovorne, a ne poslušne djece kazao je kako odgovornost ponajprije trebaju prihvatiti roditelji i svojoj je djeci pokazati vlastitim primjerima. Stoga, mišljenja je kako djecu ne treba štedjeti niti od problema, a niti od loših situacija s kojima se roditelji susreću, jer se samo na takav način može steći povjerenje djece. 
S emancipacijom se promijenio i odgoj
– Tristo i više godina odrasli igraju dvostruku igru. Djeca osjete kada nešto nije u redu s roditeljima, kada su tužni, nesretni ili kada se otac i majka svađaju pa makar ne pred njima. Treba biti iskren s njima, a isto tako treba im znati i reći ne, te dopustiti i da oni kažu ne. To je odgovornost, kada im pokažemo tko smo mi, što želimo i kada isto to dopustimo i svojoj djeci – da budu to što ona jesu – kazao je Juul potkrijepivši rečeno primjerom jedne kineske majke koja je imala dvije kćeri i koja je htjela da njezina djeca budu uspješna. Vojničkim odgojem stariju je tjerala da vježba klavir i ta je djevojčica s 12 godina imala svoj prvi koncert, a kasnije je postala uspješna umjetnica. Isti sistem odgoja primijenila je i na mlađoj kćeri, no ta je nakon dvije godine rekla da to ne želi i da neće više svirati. Majka je prihvatila njezinu odluku i pomirila se time, a Juul je istaknuo kako su obje u tom slučaju postupile odgovorno – majka prihvativši da joj obje kćeri nisu iste, a mlađa kćer odlučnim suprotstavljanjem. U nekim ranijim vremenima kod tradicionalnog odgoja poslušne djece Juul je kazao kako bi ova mlađa kći bila zasigurno kažnjena.
Često su roditelji uzimali sebi zasluge za uspjeh svoje djece, a djecu okrivljavali za njihove neuspjehe. Srećom, s razvojem društva, obrazovanjem žena i zapošljavanjem čime su postigle neovisnost, promijenio se i pristup odgajanju djece. U školama to sporije ide pa imamo česte primjere da učitelji dijete s kojim imaju problema proglase problemom i krivim za takvo stanje, a pritom se niti ne zapitaju zašto je to tako i gdje oni griješe s tim djetetom – istaknuo je Juul naglasivši kako oslobađanjem djece od podvojenih mjerila i apriori krivnje im dajemo slobodu, a time im ujedno dajemo mogućnost da budu ono što ona jesu, a ne, kako se slikovito izrazio “majmuni koji rade ono što se od njih traži zbog straha od posljedica”.
– Jedna je mlada učiteljica dobila oko Uskrsa novog učenika u razred, Matu. Taj Mate, učenik 4. razreda, bio je nemiran na satu, odbijao pisati, čitati i slično. Učiteljica ga je najprije kritizirala, a onda ga je pozvala na razgovor i rekla mu: “gle Mate, ja imam problem jer ti ne surađuješ. Možeš li mi molim te reći zašto”? Mate joj je odgovorio da ne zna i to djeca uvijek kažu, ali ona mu je rekla neka onda razmisli pa da će ponovno sutra razgovarati. A sutra, Mate joj je prišao i rekao “zato što me uvijek kritizirate”. Dogovorili su se da ona to više neće činiti i taj problem je bio riješen. Ako ste učitelj ili odgojitelj, nemojte kriviti djecu zbog problema, jer za to uvijek postoji razlog. Ona ga znaju i ona će vam ga i reći ako im ispravno, iskreno i odgovorno pristupite – posavjetovao je Juul sve okupljene na ovom zaista vrijednom seminaru koji su danima brižno pripremale Mila Špinderk, predsjednica Društva psihologa Zadar, ujedno i nositelja seminara, zajedno s organizatorima – Editom Tošić, predsjednicom udruge odgojitelja Maraške te Ivankom Ledenko, predsjednicom Udruge za prevenciju ovisnosti i pomoć obiteljima ovisnika Nada.
Roditelji su suodgovorni, a ne krivi
A upravo roditeljima okupljenim u Udruzi Nada čija su djeca ovisnici Juul je posavjetovao da skinu osjećaj krivnje sa sebe jer prema njegovom mišljenju, oni jesu suodgovorni za stanje njihove djece, no ne i krivi. Napomenuo je kako ponekad djeca tjeraju svoju volju pod svaku cijenu te da u takvim situacijama roditelji zapravo ne mogu ništa. Isto tako, kazao je kako najbolji roditelji koje poznaje čine 25 grešaka dnevno, no da ih njihova djeca zbog toga ne vole manje. Jednako tako i roditelji trebaju prihvatiti svoju djecu takva kakva ona jesu, a u slučajevima kada odu putem ovisnosti o drogama, preporučio je ostaviti otvorenu mogućnost za komunikaciju.
Ovaj izričiti protivnik raznih metoda odgoja roditeljima i stručnjacima posavjetovao je da odgajaju dijete koje će za 30 godina biti mentalno zdrave osobe, koje će imati razvijenu društveno-psihološku kompetenciju da se mogu nositi sami sa sobom i s drugima te da kada za to dođe vrijeme i sami imaju svoje obitelji. Greška je, kaže Juul, odgajati dijete da bude ono što bismo mi željeli. Naveo je i svoj osobni primjer kada se zbog neslaganja sa svojim roditeljima sa 16 godina uputio na more. Imao je dugu kosu i odijevao se daleko od ukusa i želja njegove majke.
– Danas i sam imam već svoje unuče, a moja sada 88-godišnja majke kada me vidi, prvo što napravi jest tapšanje po glavi nakon čega mi kaže: “Sine, trebao bi poći frizeru”, pa čak ako sam ja taman došao iz salona. To je tako s majkama – pomirljivo je izjavio Juul ispričavši anegdotu koju mu je jednom ispričao jedan njegov profesor. A on ga je upitao koja je razlika između njegove majke i poda.
– Pomislio sam da je lud. Što me to pita, a onda mi je on odgovorio: “Kad padneš na pod, boli te, ali te neće kritizirati”.
 


Kažnjavanje djece nema svrhu




Jesper Juul isključivi je protivnik kazne i takozvanog “time of” odgoja. Kazao je kako dijete ne treba slati u kaznu te da to u konačnici nema nikakvog smisla, a kao primjer za to naveo je slučaj petogodišnjaka koji je čupao svoju šestomjesečnu sestricu. Roditelji bi ga potom poslali u wc da se malo “ohladi”, a nakon tri takva postupka, petogodišnjak je četvrti put počupao seku i rekao: “ok, odoh ja sad u wc”. Zaključak je, naglasio je Jesper, da treba vidjeti što je razlog njegova takvog ponašanja, a to se može doznati samo razgovorom i direktnim pitanjem “zašto?”.


 


Bratsko-sestrinske svađe


Na pitanje jedne majke troje djece u dobi od 11, 9 i 5 godina što učiniti ako se djeca posvađaju, Juul je bez razmišljanja odgovorio “ne miješati se”. Slikovitim primjerom jedne majke u Švedskoj koja je od njega zatražila savjet, Juul je pojasnio kako je ta majka bila na poslu, a djeca su je zivkala na telefon i žalila se jedan na drugoga riječima: “mama on mi radi ovo, on mi radi ono…mama, mama, mama…”.
– To je ženu izluđivalo pa sam joj rekao neka im kaže da je ona sada na poslu i do povratka kući nedostupna, a ona me je na to čudno pogledala i upitala “smijem li to”. Odgovorio sam joj “naravno”, i ona je, mada u strahu i sva napeta to i učinila. Kada je došla kući njezino troje djece su ju dočekali s osmjehom na vratima i prvi put zajednički su joj skuhali ručak. Dakle, kada se djeca svađaju, zatvorite “mama servis” ured – posavjetovao je Juul.


 


Granice dječjih želja i mogućnosti roditelja


Danski psiholog tijekom predavanja pojasnio je kako djeci treba postavljati određene granice, no da one moraju biti postavljene razumnim dogovorom i objašnjene tako da dijete shvati zašto su postavljene. To ne smije biti iz razloga što roditelj smatra da to za njegovo dijete nije dobro, nego zato što zaista nije dobro kao što je primjerice igranje igrica po 5,6 sati na dan. Dogovorom treba postići da to bude sat vremena ili najviše dva- kazao je Juul potkrijepivši i ovaj savjet primjerom dječaka kojem je majka na savjet psihologa isključivala modem kada bi premašio dozvoljeno vrijeme, no on je nabavio bežični internet u dogovoru s prijateljem. Nakon toga ona mu je po savjetu istog psihologa oduzela laptop, a dječak je otišao i kupio iPhone. Dakle, zaključio je Juul, ponekad nema rješenja, no treba ga tražiti svejedno.