Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Papa: Od samih početaka vaš narod pripada Europi

05.06.2011. 22:00
Papa: Od samih početaka  vaš narod pripada Europi


Neka ova draga nacija, snagom svoje bogate tradicije, pridonese da Europska unija cjelovito vrednuje to duhovno i kulturno blago, poručio je Benedikt XVI. svojim domaćinima


Odmah po dolasku u zagrebačku zračnu luku, pred najvišim državnim  dužnosnicima i crkvenim velikodostojnicima, Papa Benedikt XVI. u pozdravnom je  govoru uputio poruku podrške Hrvatskoj u pristupanju  Europskoj uniji.
– Od samih početaka, vaš  narod pripada Europi te joj,  na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim  vrijednostima koje su kroz  stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i  nacionalni identitet njezine  djece, rekao je Benedikt XVI.  nakon slijetanja u zagrebačku  zračnu luku.
Govor Benedikta XVI. bio  je kratak, ali je glavna poruka  domaćinima iz političkog vrha  države bila razgovijetna i nedvosmislena. Spominjući pristup Hrvatske europskoj političkoj obitelji, Sveti Otac je  istaknuo da je Hrvatska kroz  povijest čuvala kršćanske vrijednosti kao svoju baštinu.
Kulturno blago
– O dvadesetoj obljetnici  proglašenja neovisnosti i uoči  punopravnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, davna  i nedavna prošlost vaše zemlje  potiče na promišljanje sveeuropske narode pomažući, kako svakom pojedinom tako i  čitavoj zajednici, da očuva i  obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i  kršćanskih vrijednosti. Neka  tako ova draga nacija, snagom  svoje bogate tradicije, pridonese da Europska unija cjelovito vrednuje to duhovno i  kulturno blago, poručio je Benedikt XVI. svojim domaćinima.
Ulazak Hrvatske u EU bio  je i jedna od tema pozdravnog  govora predsjednika Ive Josipovića. Predsjednik Josipović je procjenio da, zbog  kršćanskog karaktera EU, podrška Hrvatskih građana pristupu nije upitna.
– Ujedinjenje Europe u osnovi je  kršćanski projekt.  Upravo  zbog te duboke ukorijenjenosti hrvatskoga naroda u kršćanstvu, uvjeren sam  da će naši građani i građanke  velikom većinom podržati  pristupanje Europskoj uniji. I  ovom Vam se prilikom, Sveti  Oče, još jednom zahvaljujem  na Vašem ustrajnom ohrabrivanju hrvatske budućnosti u  ujedinjenoj Europi, rekao je  Josipović.
Revolucionarno  jednoumlje
Predsjednik Republike  podsjetio je i na ulogu Katoličke crkve i Svete Stolice u  novijoj hrvatskoj povijesti.  Ocjenivši komunistički režim  bivše države kao revolucionarno jednoumlje, predsjednik je kazao da je Katolička  crkva odigrala važnu ulogu u  očuvanju hrvatskog nacionalnog bića i domoljublja, što se  za obranu zemlje pokazalo  presudnim.
– Ranim priznanjem Hrvatske kao države u trenucima  koji su bili presudni ne samo  za nastanak nego i za sam  opstanak moderne Hrvatske,  Sveta je Stolica u političkom  smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu. Snagu političkog i moralnog autoriteta  Svete Stolice i  Katoličke crkve  slijedile su mnoge države,  agresija na Hrvatsku je zaustavljena i naš je  državni opstanak bio osiguran, kazao je  Josipović.
Premijerka Jadranka Kosor  nakon govora je medijima istaknula da je ovo bio govor  potpore, nade, ohrabrenja,  ljubavi i podrške. Dodala je da  je ovo veliki dan za Hrvatsku i  da se veseli svemu što će slijediti u ova dva dana.
– Osnaženi smo u ovom  trenutku, rekla je premijerka.
 


Josipović: Korupcija je izdaja kršćanske baštine




Prisjetivši se žrtava palih u Domovinskom ratu, predsjednik je još upozorio i na obvezu koju politički vrh ima prema narodu.
– Korupcija, bilo moralna, bilo materijalna, izravno je uperena protiv dobrobiti građana i države, protiv duha ljubavi i razbora, izravna je izdaja žrtve života palih za Domovinu, izravna je izdaja demokratskih vrijednosti, izravna je izdaja i kršćanske baštine kojom se u Hrvatskoj toliko ponosimo, kazao je predsjednik Republike.
Iako nije vjernik, predsjednik Josipović je istaknuo da su mu kršćanske vjernosti usađene.


 


Buket kao simbol veze Vatikana i Hrvatske


Župni domaćin Benediktu XVI. u zagrebačkoj zračnoj luci bio je župnik  župe blaženog Alojzija Stepinca Josip Ružman, koji je na Pleso doveo  oko četiri stotine župljana s područja Velike Gorice i okolice, od kojih su  neki bili odjeveni i u tradiocionalne narodne nošnje. Nakon što su ga  kardinal Josip Bozanić i predsjednik Ivo Josipović dočekali nakon  slijetanja zrakoplova Al Italie, Papu Benedikta XVI. pozdravila je i  peteročlana obitelj Kardum iz Ružmanove župe. Odjeveni u narodne  nošnje, u znak dobrodošlice darovali su Svetog Oca s buketom cvijeća  koji je svojim bojama simbolizirao povezanost Vatikana i Hrvatske.