Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

RELJA Pronađeno ukupno sedam grobova

06.06.2019. 11:31
RELJA Pronađeno  ukupno sedam  grobova


Arheološki radovi započeti prije tri tjedna na Relji, na mjestu gdje se donedavno nalazila školska zgrada Strukovne škole Vice Vlatkovića, privode se kraju. Izvodi ih splitska tvrtka Kaukal, koja je na natječaju izabrana kao ekonomski najpovoljnija.
Kao što smo već pisali, arheolozi su na toj lokaciji očekivano već nakon nekoliko dana naišli na prvi grob za koji se procijenjuje kako potječe iz III. stoljeća.
– Pronašli smo ukupno sedam grobova u kojima su se nalazile takozvane amfore i kosturi okrenuti sjeveroistok – jugozapad. Radi se o tipičnim rimskim grobovima bez grobnih priloga kakve su nalazili na lokaciji udaljenoj 50-ak metara dalje, ispod današnjeg Trgovinskog centra. Očekivali smo kako ćemo pronaći i koju urnu, starije rimske grobove ili liburnske grobove, ali nismo. Iza otkrivenih grobova prem Murvičkoj cesti su žive stijene pa pretpostavljamo kako je ovo rubni dio  groblja na ovom predjelu, kazao nam je voditelj radova, arheolog Vedran Katavić, dodajući kako je za pretpostaviti da će puno više grobova  biti na dijelu prema crkvi sv. Ivana, no za te radove tek treba biti raspisan natječaj.
A da je tu zaista rubni dio groblja može se zaključiti i iz prethodnih  godina odrađenih arheoloških radova na tom predjelu. Rimski grobovi  pa čak i stariji liburnski, pronađeni su u dijelu prema tzv. Dukinim  zgradama, ali ne i na lokaciji nekadašnje Tvornice kruha gdje se privode kraju radovi na izgradnji stambeno-poslovnih zgrada koje su u fazi  izgradnje stradale u neviđenoj poplavi 11. rujna 2017.
– Pronađeni materijali idu u Split na antropološku analizu kojom će  se utvrditi starost. Mi u ovom trenutku možemo samo po pronađenom  materijalu pretpostavljati da se radi o rimskim grobovima iz III. ili IV.  stoljeća, kazao je Katavić.
Dio lokacije u Ulici Glagoljaška 3 koju su splitski arheolozi pomno  pretražili i istražili već je zatrpan.
Po okončanju svih arheoloških radova tu će započeti gradnja 24 milijuna kuna vrijednog Centra kreativne industrije za koji je predviđeno  da će biti završen u roku od 260 dana. Partner na tom projektu  je Zadarska županija, a suradnici Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno- grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, HGK- Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni centar HAVC.