Matija Šango Šimurina: Djeca su osjetila da su pomakla svoje unutarnje granice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kazališna udruga Igrajmo se Zadar predstavom »Zabranjeno mlađima od 15 strana A« uspješno završila sezonu
Interes za predstavu bio je fenomenalan, a na sceni smo okupili svih 63 polaznika kazališne udruge Igrajmo se Zadar. Kazalište je medij pomoću kojeg želimo djeci pokazati kako da izraze ono što misle i osjećaju, naročito kada osjećaju da ih se u određenim situacijama ništa ne pita ili ne sluša, kazala je Matija Šango Šimurina
Bojan BOGDANIĆ
Poroznica HNK Zadar rezervirana je i za najmlađe zadarske glumce

Kazališna udruga Igrajmo se Zadar premijerom je predstave »Zabranjeno mlađima od 15 strana A«, koja progovara o različitim sadržajima zabranjenim djeci i adolescentima uspješno završila prvi dio godine. Pred mladim je glumcima sada zaslužena ljetna stanka, nakon koje kreću pripreme za drugi dio predstave »Stranu B«. Predstava »Zabranjeno mlađima od 15« preispituje svrhovitost zabranjenih sadržaja, opravdanost i smislenost zabrana kao i njihovo djelovanje i moguće posljedice. Uokvirena kazališna priča, vizija je navedene problematike djece i mladih ispričane njihovim svakodnevnim jezikom. O ovoj nam je premijeri, ali i radu udruge u prvom dijelu godine više kazala njena osnivačica Matija Šango Šimurina.

O problemima djece i mladih

Svaka je kazališna predstava stvaralački, umjetnički čin, doživljaj, spoznaja, a kazalište jedan od umjetničkih prostora, medij, sigurna zona koja djeci i mladima omogućava izreći svoje mišljenje i osjećaje. Cilj zajedničkog stvaranja među ostalim je i odgajanje publike općenito, poticaj na dijalog i podizanje svjesnosti ne samo o određenim temama već i značaju umjetnosti u razvoju djece i mladih.

- Interes za predstavu bio je fenomenalan, a na sceni smo okupili svih 63 polaznika kazališne udruge Igrajmo se Zadar. Kazalište je medij pomoću kojeg želimo djeci pokazati kako da izraze ono što misle i osjećaju, naročito kada osjećaju da ih se u određenim situacijama ništa ne pita ili ne sluša, kazala je Matija Šango Šimurina, autorica predstave i dodala kako se u predstavi govori o zabranjenim sadržajima, koji su općepoznati, ali i oni o kojima tek iskreno treba progovoriti.

- Svaka je grupa kroz predstavu preispitala svoje probleme i vlastita viđenja istog. Predstava je samo početak programa, s kojim nastavljamo dalje, a koji će kulminirati predstavom ‘Zabranjeno mlađima od 15 - Strana B’, koja će krajem godine imati svoju premijeru. U predstavi smo postavili nekoliko pitanja o životu i svakodnevici mladih, kao i problemima s kojima se susreću i mogućim načinima njihova rješavanja. Djeca su kroz predstavu ponuditi jedno od rješavanja problema, istaknula je Šango Šimurina i dodala kako je predstava sastavni dio programa IGRAJMO SE za 2022. godinu pod nazivom PLAY NO PLAY. Namijenjena je prvenstveno djeci i mladima od 7 do 17 godina, ali i odrasloj publici, tj. roditeljima i posebice onima koji su uključeni u rad s djecom i mladima.

Odgoj publike i glumaca

Razdoblje je ovo kada djeca intenzivno putuju i završavaju s nastavom, tako im pauza u radu jako dobro dođe.

- 8. lipnja sudjelovat ćemo i na promociji knjige »Iva do mjeseca i natrag« Romana Simića. Cilj nam je djecu naviknuti na drugačiji ambijent rada i publiku na koju možda nisu navikli. Ja sam, prije svega, iznimno zadovoljna ovom predstavom, jer ju je u samo jednom danu pogledalo više od tisuću gledatelja. Naše su predstave zadnjih godina rasprodane, no, nakon pauze uzrokovane koronom, nismo očekivali toliku popularnost. Posebno me raduje da je velik dio publike bio osnovnoškolskog uzrasta, kojima je naša predstava bila i prvi susret s kazalištem. Mnogi nisu znali da kazalište može biti tako živo i zanimljivo, te da može odražavati emocije publike, kazala je Šango Šimurina i naglasila kako im je cilj u jednakoj mjeri stvarati umjetnost i podučavati glumi, te odgajati publiku.

- Zadnjim smo dvjema predstavama postigli upravo taj cilj. Uspjeli smo paralelno njegovati i dobru suradnju s UO – om za odgoj i školstvo, Američkim kutkom GKZD, kao i s kolegama koji su djecu doveli na našu predstavu. Vjerujem da će posljedice našeg rada biti pozitivne i u budućnosti, jer nam već stižu i pitanja o drugoj predstavi »Strani B«, čija će premijera biti krajem godine. Trenutno slažemo ideje u glavi. Ono što je sigurno, jest da će dvije predstave biti tematski povezane, dok detalje nećemo još otkrivati. Ispuniti očekivanja publike, u smislu da ne bude predvidljiva i s dovoljnom dozom iznenađenja velik je zadatak, kazala je Šango Šimurina i dodala kako je »Strana A« realizirana uz pomoć svih polaznika udruge.

- Tako da je organizacija i izvedba predstave vrlo važna. Djeca se do samog kraja pred premijeru zapravo ne vide, jer rade u svojim grupama, tako da je važan zadatak zajedno ih naučiti kako da se ponašaju na pozornici. Nakon premijere zajedno smo prošli kroz cijelu predstavu, te prokomentirali sve točke izvedbe, one dobre i loše. Djecu učimo samokritičnosti i samorefleksiji. Na taj način postajemo jedno tijelo i jedna glava u kojoj se roji mnoštvo misli. Najviše nas raduje sam proces rada i pomicanje vlastitih granica i u glumačkom i u pedagoškom smislu. Ponekad naglasak treba biti na scenskom pokretu, a ponekad na dramskoj riječi. Dobili smo pohvale i za dikciju, što me posebno veseli, rezimirala je Šango Šimurina.

Nastavak posla na jesen

Budući da su djeca sve više izložena medijima i digitalnim načinima komuniciranja, radom na predstavama pokušava ih se učiti i dijalogu, te pravilnoj komunikaciji.

- Djeca su jako zadovoljna svojim izvedbama. Ovacije publike koji su ih dočekale na kraju predstave velika su im motivacija za daljnji rad i najbolji komentar odrađenog. Iza nas je izazovan projekt, kojemu se prepriječio cijeli niz nepredviđenih problema, zbog kojih je velik dio djece bio neredovit na probama. Djeca su osjetila da su pomakla svoje unutarnje granice i popeli se stepenicu više u odrastanju i sticanju znanja i rada na sebi. Samokritika je individualna osobina. No, svjesnost o nastupu i sebi sastavni je dio svakog našeg druženja, tako da su njihovi stavovi realni, te ocrtavaju njihov napredak, prokomentirala je Šango Šimurina, koju smo za kraj razgovora upitali za kratki rezime prve polovice godine.

Gostovanja i nagrade

- Prva je polovica godine za nas bila vrlo uspješna. Krenuli smo u veljači, poprilično nadobudno sa predstavom »Kako se zove predstava«. Kritike i reakcije publike su bile izvrsne, te smo njom otvorili put drugoj predstavi. Nakon toga smo gostovali u Tuzli na poziv Pozorišta mladih i Udruge mladih, s kojima smo stvorili prijateljski odnos, za koji se nadamo da će trajati godinama. Paralelno s tim gostovanjem smo već počeli s radom na predstavi »Zabranjeno mlađima od 15«. Pred nama je i 20. obljetnica rada, tijekom kojih smo stvorili vjernu publiku, koja nas kontinuirano prati. Radujemo se i školskoj publici, koja se kroz naš rada uči kazališnoj kulturi. Osim »Strane B«, koja je za nas ključna, u prosincu nas očekuje i dodjela glumačke nagrade Noby, kada prezentiramo i druge sadržaje na kojima radimo, zaključila je Šango Šimurina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno