Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mons. Prenđa: Nemojte posumnjati nikad u svetost obitelji

Autor: Marija Ćurko

05.07.2008. 22:00
Mons. Prenđa: Nemojte posumnjati nikad u svetost obitelji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nadbiskup Ivan Prenđa potaknuo je u propovijedi na molitvu za duhovna zvanja te uputio na važnost obitelji i njezinu čvrstoću, postojanost u vjeri, jedinstvu, zajedništvu i vjernosti u braku. Ujedno, čulo se o odgoju u obitelji, prenošenju vjere djeci, ljubavi prema začetom životu, moralnim načelima, nasljedovanju evanđelja u ovoj zajednici muža i žene, koju je, kaže mons. Prenđa, Bog od iskona htio
Blagdan Sv. Nediljice, djevice i mučenice, koji tradicionalno okuplja tisuće hodočasnika iz cijele Zadarske nadbiskupije u Vrani, proslavljen je jučer misnim slavljem s procesijom koje je u ovom zavjetnom svetištu predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Brojni vjernici s kopna i otoka svake godine hodočaste u ovu duhovnu oazu molitve i zajedništva s Bogom, a govoreći o svom iskustvu ističu kako ih Vrana uvijek iznova privlači te mole s pouzdanjem u Božji zagovor za svoje potrebe i nakane.
Bogata povijest Vrane
Suncem okupana Vrana u duhovno molitvenom ozračju, jedno je od središnjih nadbiskupijskih svetišta. Bogata je povijesna, kulturna i vjerska povijest Vrane o čemu svjedoče razni pisani dokumenti i arhitektonski ostaci. Vrana se kao naselje spominje još u rimsko doba, pod imenom “Baladona”. Latinski izvori spominju je kao “Aurana”, “Laurana” (La Vrana), a sve do 16. stoljeća utjecajno je mjesto u hrvatskoj povijesti. Zanimljivo je reći kako je Vrana u vrijeme hrvatskih kraljeva imala veliko značenje, kao krunsko dobro koje je kralj Zvonimir 1076. godine darovao papi Grguru VII. kao ljetnikovac za odsjedanje papinih legata. Ostaci drevnog grada, dvorca i samostana vidljivi su i danas. Gubitkom hrvatske samostalnosti, navode povijesni izvori, rimska kurija daruje Vranu s cijelim posjedom viteškom redu templara – Božjakovici. Također, značajna je prisutnost benediktinskog samostana u mjestu, a kasnije redovnika templara i ivanovaca, čime se ostvarivao snažan vjerski, kulturni i duhovni utjecaj.
Kršćanstvo je u Vrani ostavilo dubok trag od samog dolaska pa sve do danas, kad svojim obnovljenim i uređenim svetištem Sv. Nediljice, uz zelene površine, kao prostor duhovnosti, okuplja mnoge vjernike. U Vrani se nalazi i crkva Sv. Mihovila i Gospe od Karmela te ostaci drugih crkvenih lokaliteta. Sveci i zaštitnici Vrane na poseban način su, dakle, sv. Mihovil, sv. Jeronim, sv. Nediljica i Gospa Karmelska. Crkva Sv. Nediljice sagrađena je 1804. godine, a dograđena 1936., ubraja se u jedno od najvećih nadbiskupijskih svetišta i mjesta hodočašća. U njoj se ističe drveni kip Sv. Nediljice koji se nosi u svečanoj blagdanskoj procesiji. Na templarskoj gradini su ostaci gotičke crkve Sv. Katarine, mučenice iz 14. stoljeća.
Zagovor svete Nediljice
Na početku euharistijskog slavlja vjernike je pozdravio župnik Vrane don Šimun Šindija podsjetivši na trajnost molitve za zagovor sv. Nediljice i korijene predaka povezanih s ovim svetištem, koji su u njemu nalazili sklonište i zaklon za svoju dušu i tijelo. Svojim zagovorom ona ih je štitila od opasnosti u svim vremenima.
Nadbiskup Ivan Prenđa potaknuo je u propovijedi na molitvu za duhovna zvanja te uputio na važnost obitelji i njezinu čvrstoću, postojanost u vjeri, jedinstvu, zajedništvu i vjernosti u braku. Ujedno, čulo se o odgoju u obitelji, prenošenju vjere djeci, ljubavi prema začetom životu, moralnim načelima, nasljedovanju evanđelja u ovoj zajednici muža i žene, koju je, kaže mons. Prenđa, Bog od iskona htio.
– Netko moli za obitelj, drugi za zdravlje, treći za blagoslov i uspjeh, četvrti da ga Bog izbavi od zla i bolesti. Svi smo ovdje s pouzdanjem da će Bog po zagovoru svete mučenice Nediljice uslišati naše molitve i da ćemo otići radosni i utješeni s ovog svetog mjesta, započeo je svoje obraćanje brojnom puku mons. Prenđa, primijetivši kako ovo svetište iz godine u godinu mijenja svoj lik na bolje, kako bi poslužilo vjerskoj izgradnji.
– Čovjek noseći svoje vapaje Bogu, prošnje i molitve, siguran je na putu k Ocu, kojemu može reći kao dijete, kćer i sin sve svoje muke i tegobe, vidljive i nevidljive, te s vjerom očekivati Božji odgovor po zagovoru svetaca. Zato su hodočasnička mjesta, pa i ovo ovdje Sv. Nediljice, kroz duga desetljeća, nekad i stoljeća, mjesta pravog susreta nas vjernika s Bogom. Hodočašća su susreti i putovi vjere i zato što tada Bog govori snažnije, dublje našem srcu i savjesti jer smo osjetljivi na njegova nadahnuća, govorio je mons. Prenđa te iznio poruke Božje Riječi.
Obitelj je temelj svetosti
– Bog je začetnik braka i obitelji i to je temelj svetosti i vrijednosti braka da se može održati čovječanstvo i da se osoba može razviti kako bi čovjek mogao ispuniti svoju vječnu sudbinu u Bogu prema Božjoj volji, navodi predvoditelj misnog slavlja, naglasivši kako je obitelj put prema životu i zrelosti, ljudskoj i duhovnoj. Nemojte posumnjati nikad u svetost i temeljnu vrijednost obitelji koju je Bog htio kao put ljudskog bića i to prenosite svojoj djeci, kazao je mons. Ivan Prenđa te upozorio na hedonizam, abortus i pošast rastava koje zahvaćaju ne samo gradove, nego i sela te ugrožavaju kako bračne parove tako i djecu.
– Istinska ljubav traži samo slobodu čovječnosti i dobrote onih kojima je usmjerena. To se treba ostvarivati u bračnom zajedništvu i među mladima koji se pripremaju za brak. Ona ljubav koja za sebe traži, za svoju sebičnost, nije slobodna, ni prava ljubav. Budite čuvari i ljubitelji života, kako bi nas svi prepoznali kao vjernike katolike koji vole život i kojima je život svetost, kao što je svetost braka i obitelji. Želio bih da budemo ojačani u svom poštovanju obitelji, života, rađanja i odgajanja djece na putu prema njihovom dobru, da ta vjernost koju Bog traži bude za nas sveti zakon te doprinese boljitku društva kao onog koji voli, cijeni, brani i čuva život. Naše mlade odgajajmo i pomažimo kako bi u zrelosti stupali u svoje bračno zajedništvo te bili zreli u duši i tijelu, poznavajući moralna načela, zaključuje nadbiskup zadarski, potaknuvši zatim na izgradnju života u svemu onom plemenitom i dobrom što proizlazi iz vjere i osobne povezanosti s Bogom po svetim otajstvima, sakramentalnom životu, euharistiji i svakodnevnoj molitvi.