Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Lipanj unio optimizam

Autor: Damir Maričić

05.07.2009. 22:00
Lipanj unio optimizam

Foto: Adam VIDAS



Imali smo preko 1,1 milijun noćenja u pola godine, a čemu je lipanj sa 711.000 glavni krivac – Lipanj će kada se zbroje i čarteraši i uvaži promjena načina naplate pristojbe za nautičare, vjerojatno sasvim “ispeglati” prethodne turističke minuse u broju turista, što ipak neće u potrošnji
Na području Zadarske županije u lipnju je registrirano 133.000 turista koji su ostvarili 711.300 noćenja, što je jedan posto manje nego lani. Podaci su to TZ Zadarske županije prikupljeni u osnovnim turističkim zajednicama. Lipanj je dao kontraverzne podatke prema kojima se broj turista smanjio u odnosu na lanjsku godinu čak 13 posto, a broj noćenja ostao gotovo identičan. To bi, ako nema drugih razloga, značilo da smo imali manje gostiju, ali su se dulje zadražavali kod nas. No, postoje i dodatna objašnjenja koja nam prenosi Ina Sikirić iz TZ Zadarske županije:
Nestali nautičari
– Izmjenom propisa od ove godine privezišta kakvih je na našoj županiji najviše u državi, ne naplaćuju boravišnu pristojbu i ne registriraju turistička noćenja, jer gosti sada u marini od koje kreću prijavljuju i plaćaju pristojbu za sve dane na moru nevezano gdje će noćiti.
To bi objasnilo i nesrazmjer broja gostiju, koji je značajno smanjen naspram broja noćenja koji to gotovo i nije. U situaciji kada se u lipanj ušlo s oko šest posto manje noćenja, na državnoj razini s osam posto manje, pad noćenja od svega jedan posto više je nego radosna vijest.
Uz to iz TZ-a nam stiže još jedna ohrabrujuća vijest:
– Ovi su podaci bez podataka za čarteraše koji isplovljavaju iz Marine Dalmacija, koje tek očekujemo dobiti, ali su i prethodno kasnili, dodaje Sikirićka.
Znači postoji realna vjerojatnost da će broj noćenja u Zadarskoj županiji za lipanj biti jednak prošlogodišnjem.
U kontekstu sezonalnosti turizma u Zadarskoj županiji to ima iznimno značenje. Naime, sada imamo kumulativne podatke za šest mejseci, koji kažu da nas je posjetilo oko 258.000 turista ostvarivši 1.106.000 noćenja. Kazali smo ranije da je 711, dakle gotovo dvije trećine donio sam lipanj.
“Ispeglani” prethodni minusi
Tako je lipanjski jezik “velikih brojki” “ispeglao” dosadašnje minuse. Umjesto manjka od pet do šest posto, sada bilježimo jedan posto manje noćenja nego lani kada ih je bilo 1.122.000. I ovdje je vidljiva promjena u metodologiji, ali i blaga tendencija produljena boravka, jer dok je broj noćenja simbolično pao, broj dolazaka, odnosno turista manji je za čak 10 posto. Pri tome su domaći gosti nastavili smanjivati posjete, dok su stranci na 99 posto, odnosno stranci su odradili 908.000 od ukupnog broja noćenja.
Lipanj je već razigrao brojke u svim Trističkim zajednicama, iako Zadar i Biograd “vode kolo”. Biograd je još jači, jer očito su brojke u Falkensteineru te Kolovarima i privezištima utjecale na Zadar. No, Zadar se svakako pomogao s nekoliko akcija, posebice s turnirom pikadista, a sada ga zaisigurno raduje Garden festival s kojeg stižu samo dobre vijesti.
Grad Nin je odmah iza toga, jer kod njih zbrajamo noćenja TZ Nina i TZ Zatona, što ukupno daje preko 110.000 noćenja. Pag je nadomak 80.000 noćenja ušao u dobru sezonu. Pakoštane sa 43.000 spadaju sigurno u jedan od hitova ove sezone kod nas.
Dakle, korekcijom brojki kad pristignu čarteraši te uvažavanjem činjenica da ova metodologija vezuje goste koji krstare Zadarskim arhipelagom na naše lučice i privezišta. Lako je moguće da je turista jednako ili čak simbolično više nego lani. Naravno da će mnogi uzviknuti da je to besmisleno brojati, jer je bitna potrošnja, a na nju se svi žale. No, kažimo pošteno svi skupa, bismo li bili zadovoljni da u svim drugim područjima gospodarstva u Hrvatskoj i Zadarskoj županiji, imamo za prvih šest mjeseci podatke kakve imamo za turizam, ma kako ih kritizirali.