Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sve više starih, sve manje djece

05.07.2011. 22:00
Sve više starih, sve manje djece


Ima obitelji koje su se vratile na otok. Žive tu, a rade u Zadru. I sam sam jedan od povratnika na Pašman. Također, mnogi otočani se odlaskom u mirovinu odlučuju na povratak u stari kraj, rekao je Medić


Nakon objave  prvih rezultata Popisa 2011. zanimljivo je vidjeti koja su mjesta, općine i gradovi u deset  godina narasli, a koja su se  smanjili.
Gradovi i općine na zadarskim otocima, osim Vira,  očekivano su se smanjili.  Nažalost, ništa iznenađujuće –  samo je nastavljen trend depopulacije otoka dug nekoliko  desetljeća. Kad je o Viru riječ,  ni tu nema previše iznenađenja. Ipak je to otok vikendaša i za pretpostaviti je da  su mnogi vlasnici vikendica prijavili boravište na Viru kako bi  izbjegli plaćanje poreza. Osim  toga, ovaj je otok s kopnom  povezan mostom, pa nije problem živjeti tu i raditi na kopnu.
 Fiktivni stanovnici
Kad je riječ o zadarskim otocima iznenađenje Popisa 2011.  svakako je povećanje broja  žitelja u općini Pašman. 
Na području ove općine popisano je 2.095 osoba, 91 više  nego u vrijeme popisa 2001.  godine.
– Da, iznenadili smo se rezultatima Popisa 2011. Očito  da je nekima omilio otok. No  pitanje je koji su pravi razlozi  povećanja stanovnika. Trebalo  bi ih podrobnije istražiti, ali  moja je pretpostavka da je do  povećanja broja stanovnika dobrim dijelom došlo zbog  određenih beneficija koje imaju otočani – jeftinijih trajektnih  i brodskih karti, a i vikendaši se  prijavom prebivališta na otocima oslobađaju plaćanja poreza na vikendice, navodi  načelnik Općine Pašman Nediljko Medić.
Iako smatra da je određeni  broj osoba samo fiktivno nastanjen na području općine  Pašman, Medić napominje da  svakako ima i onih koji su se  zbog sve bolje povezanosti s  kopnom u posljednjem razdoblju vratili na otok.
– Ima obitelji koje su se vratile  na otok. Žive tu, a rade u Zadru.  I sam sam jedan od povratnika na  Pašman. Također, mnogi otočani  se odlaskom u mirovinu odlučuju  na povratak u stari kraj, rekao je  Medić.
Bilo kako bilo, djece na  Pašmanu je kao i na drugim  zadarskim otocima, nažalost,  sve manje.
 Andrea Krnić, ravnateljica  Osnovne škole Vladimira Nazora Neviđane, informirala nas  je da se broj učenika ove škole  iz godine u godinu polako, ali  sigurno smanjuje.
U deset godina 40  učenika manje
– Nemam sad kod sebe sve  egzaktne podatke, ali i približni  koji ima u sjećanju mogu biti  indikativni. 
Konkretno, sljedeće školske  godine našu školu će pohađati  139 učenika, čak 11 manje negu  školsku godinu koja je za nama.  Prema mojem sjećanju prije  deset godina škola je imala oko  180 učenika, četrdesetak više  nego sad. Lagani, ali konstantan pad broja učenika primjećujemo u zadnjih dvadesetak  godina. Najdrastičnija smanjenja broja učenika bila su  60-ih i 70-ih godina, u vrijeme  masovnih iseljavanja u gradove, rekla je Krnić, napomenuvši  da je škola pred pedesetak godina imala preko 400 učenika.
Kontaktirali smo i don Josipa Lisicu, župnika Pašmana i  Kraja.
– Podaci o broju umrlih i krštenih mogu biti donekle indikativni, ali ne i relevantni. Koliko  mi je poznato, sva djeca koja žive  tu su krštena, ali, s druge strane,  događa se da se tu krste i djeca iz  drugih sredina. Isto tako imamo  i određen broj sprovoda ljudi  koji su zapravo živjeli u gradovima, a zakopani su na otoku s  kojim su vezani korijenima, navodi don Josip Lisica.
 Ipak, informirao nas je da je  na području Pašmana i Kraja  2008. godine bilo šest sprovoda, a devet krštenja. Godinu  kasnije broj sprovoda se popeo  na 13, a broj krštenih pao je na  pet. Prošlu godinu bilo je čak 20  sprovoda, a samo četiri  krštenja.
Slična situacija, napominje  don Josip Lisica, je i u drugim  mjestima na području općine  Pašman.