Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Starigradu svečano otvoren konzulat Republike Litve

05.07.2012. 22:00
U Starigradu svečano otvoren konzulat Republike Litve


Naše dvije zemlje povezuju mnoge stvari i bez obzira što smo u različitim europskim regijama imamo sličnu povijest, religiju i zajedničke poznate vrijednosti – Mindaugas Rukštele
– Puno toga je napravljeno kroz ove 23 godine koliko živim ovdje, puno turista je dolazilo u Zadarsku županiju jer tu već godinama radim kao jedini ovlašteni sudski tumač za latvijski jezik, a ubuduće očekujem puno posla jer Hrvatska ulazi u Europsku uniju i moja pomoć će biti potrebna mnogim poduzetnicima i onima koji budu dolazili tu na odmor, rekla je Rima Koić, počasna konzulica Republike Litve na otvaranju konzulata u Starigradu. Svečanost je održana na današnji dan koji ima posebno značenje u litavskoj kulturi, jer je 6. srpnja 1253. godine okrunjen Mindagaus, prvi vladar ujedinjene Litve te se taj datum obilježava i kao Dan Republike. 
Na svečanosti otvaranja novog konzulata, koji će djelovati u prostoru ispred starigradskog Hotela Alan, bili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Litve sa sjedištem u Beču, zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović, Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad, a napomenuli su kako je ovo nova stranica suradnje između dvije države.
– Naše dvije zemlje povezuju mnoge stvari i bez obzira što smo u različitim europskim regijama imamo sličnu povijest, religiju, zajedničke poznate vrijednosti – čežnju za istinom, beskrajnu ljubav prema svojoj domovini, ponos što smo Hrvati i Litavci te imamo zajedničku želju za demokratskim vrijednostima u integriranoj Europi. Ujedno nas povezuju i ljudski odnosi, a počasna konzulica Rima Koić živeći već 23 godine u Hrvatskoj sa svojom obitelji najbolji je primjer tih odnosa. Primjer ste brzog napretka u svim segmentima života, a ujedno ste i primjer kako se stvara demokratska država, kazao je Mindaugas Rukštele, zamjenik veleposlanika Republike Litve sa sjedištem u Beču napominjući kako je Litva među prvima ratificirala ugovor Hrvatske za ulazak u EU.
Napomenuo je i kako je simbolično da od 1. srpnja 2013. godine Litva predsjeda Europskom unijom, a tada i Hrvatska postaje 28. članica.
– Ovaj datum moramo obilježiti ne samo u Zagrebu i Vilniusu, već i u Zadru. Želim da ovaj konzulat postane most koji zbližava Litavce i Hrvate te da uspostavi bilateralne odnose i proširi političku, ekonomsku i kulturnu suradnju, rekao je Rukštele.
Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad zaželio je dobrodošlicu ističući kako je otvaranje prvog diplomatskog predstavništva velik dan za njihovu općinu te da je uvjeren kako će konzulat pridonijeti daljnjem razvoju turizma, koji je glavna privredna grana na njihovu području.