Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad Zadar sufinancira skupu analizu proizvoda i sudjelovanje na sajmovima

06.07.2021. 12:43


Upravni odbor za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, objavilo je ovih dana Javni poziv za dodjelu potpora za otočne proizvođače – korisnike prava uporabe oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), s područja otoka koji administrativno pripadaju Gradu (Iž, Rava, Molat, Ist, Silba, Olib i Premuda). U svrhu promicanja Hrvatskog otočnog proizvoda, poticanja razvoja otočne proizvodnje i jačanja konkurentnosti otočnih proizvoda financiraju se troškovi nastali u svrhu ishođenja rješenja, rezultata, certifikata ili drugih potvrdnih dokumenata provedenih analitičkih ispitivanja za otočne proizvode u cilju dodjele prava uporabe oznake HOP. Također, moguće je financiranje ili sufinanciranje troškova nastalih u svrhu ishođenja rješenja, rezultata, certifikata ili drugih potvrdnih dokumenata provedenih analitičkih ispitivanja za otočne proizvode u cilju obnove prava uporabe oznake HOP za postojeći proizvod/e i na kraju sudjelovanje otočnih proizvođača – nositelja oznake HOP na sajmovima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu.


Udruga Iž u srcu, Miris Silbe i OPG Denis Barić
Pravo na dodjelu sredstava Grada Zadra mogu ostvariti pravne ili fizičke osobe – obrtnik, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, domaća radinost, sporedno zanimanje i dr., odnosno fizička osoba koja je nositelj nematerijalnog kulturnog dobra prema posebnom zakonu koji zadovoljava uvijete navedene u pozivu. Pojam otočni proizvođač odnosi se na pravne i fizičke osobe – obrtnike, koji imaju sjedište na otocima i koju svoju djelatnost obavljaju na otocima. Andrea Baraba iz UO-a za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka kaže kako se ovaj program provodi već niz godina, a ove se godine očekuju tri prijave na javni poziv.
​- Očekujemo ove godine najmanje tri prijave, s obzirom da su odlukom o uporabi prva tri HOP korisnika s našeg područja dobila tu oznaku, a to su u kategoriji suvenira udruga Iž u srcu za išku tradicijsku keramiku, obrt Miris Silbe za četiri kozmetička proizvoda i OPG Denis Barić s Velog Iža za dva kozmetička proizvoda i jedan čaj, rekla je Baraba.
– Sredstva se dodjeljuju za troškove koje te pravne i fizičke osobe moraju izdvojiti da bi mogle uopće konkurirati za dodjelu prava. Da bi proizvod udovoljio standarde, moraju proći određene analize, a s obzirom da su to skupe analize, Grad je odlučio sufinanciranjem pomoći proizvodnji i promociji proizvoda. Također, osim analize potpomaže se i sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima, ali s obzirom na situaciju i mjere nismo sigurni koliko će tu biti prijava, međutim, poziv je otvoren do 29. listopada pa možda i bude, kazala je Baraba dodajući kako je ovaj program smišljen s ciljem promicanja svega onoga što otok može ponuditi.
– Ovaj nacionalni program je započet još 2007. s ciljem da se promiče poduzetništvo, obrtništvo i poljoprivreda na otocima. Njime se potiče samozapošljavanje i promicanje otočnog identiteta, ali ii obogaćuje turistička ponuda. Ideja je da se objedini sve ono što otok može ponuditi. Grad Zadar već nekoliko godina sufinancira troškove i na taj način pokušavamo promovirati proizvodnju na našim otocima.
Iako naših sedam naseljenih otoka ima i mali broj stanovnika, svake godine na poziv se javi nekoliko proizvođača i dosad imamo desetak korisnika prava uporabne dozvole HOP u posljednjih nekoliko godina,navela je Baraba.


Veliki poticaj
Denis Barić predsjednik Otočnog sabora podupire ovaj program.
– Grad Zadar jedini je koji daje potporu. I to u stopostotnom iznosu za svoje OPG-ovce. To znači da se, svima koji prođu kandidaturu, vraća iznos koji su utrošili za analize. Ovaj program definitivno pomaže proizvođačima jer im je to poticaj, pogotovo na našim otocima, da se mogu širiti i razvijati svoju ponudu, rekao je Barić i dodao kako je svakako velika pomoć jer se tako vrate sredstva uložena u analize, a vraćena sredstva opet se mogu uložiti u daljnju proizvodnju, nabavu sirovina, ali i u sam razvoj proizvoda.
Da bi OPG-ovci mogli prodavati svoje proizvode, moraju udovoljavati raznim zakonskim uvjetima, što je prilično skup proces pa Barić naglašava kako bi se u budućnosti trebalo razmišljati i o tom problemu, i to ne samo o otočnim nego i svim malim OPG-ovima.
– Možda bi se trebalo također pomoći i kod papirologije. Male se OPG-ovce tretira kao velike proizvođače, moramo imati svu papirologiju kao i oni, a to sve košta, tako da bi s moglo razmišljati da nam se u budućnosti pomogne i u tom dijelu, zaključio je Barić.
Ukupni raspoloživi iznos sredstava Grada Zadra po ovom Javnom pozivu iznosi 30.000,00 kuna.
Sredstva Grada Zadra dodjeljivat će se do 29. listopada 2021. godine ili do iskorištavanja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi.