Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»Kolom tkanja« spašena tradicija tkanja i vezenja narodne nošnje

06.07.2021. 10:29


U Vukšiću je 2. srpnja održana završna konferencija projekta »Kolo tkanja«, nositelja KUD-a Vukšić. Provedba projekta trajala je od 3. srpnja 2020. – 3. srpnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 766.328,00 kuna, a 100% ga je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda). Partner na projektu je bio Zavičajni muzej Benkovac.
Projekt »Kolo tkanja« je imao za cilju očuvati tradiciju, obogatiti kulturnu i turističku ponuda benkovačkog kraja kroz izradu tradicionalne narodne nošnje. Osposobilo se 10 nezaposlenih žena za tehnike šivanja,vezenja i tkanja tradicionalne narodne nošnje. Stečenim znanjima su sašile nove muške, ženske i dječje narodne nošnje za KUD Vukšić. Stekle su znanja izrade veza četverokuke koja je simbol ovog kraja i vrijedno kulturno nasljeđe, čija je izrada uvrštena na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Svoja znanja nezaposlene žene su prenijele i na 20 djece s benkovačkog područja te su ih naučile tkanju na mini tkalačkim stanovima.
Prisutne je pozdravio Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Benkovca, Josipa Tadić predsjednica KUD-a Vukšić te Marin Čurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Bankovac. Rezultate projekta je predstavila voditeljica projekta Anita Buljat.
Konferencija je zatvorena nastupom članova KUD-a Vukšić.