Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na Birkuši kukuruzi »do neba«

06.07.2021. 13:01


Slasni kukuruz šećerac, pečeni ili kuhani, omiljena je delicija koja se ljeti prodaje na štandovima diljem naše obale. Znamo da se isključivo uzgaja u Slavoniji i Baranji ili se uvozi iz Španjolske i Mađarske, sve dok ne dođete na više od dva hektara površine na Birkuši, plodnog tla u Ravnim kotarima u Raštanima Donjim, na imanje Jure Matešića. Gotovo nepregledno zeleno-žuto more kukuruza visine do 2,5 metara s preko 130.000 klipova kukuruza šećerca.
– Ponekad čovjek u poslu treba imati i sreće koja je preduvjet uspjeha. Da ideju pretvorim u djelo pomogla mi je prije nekoliko godina moja Općina Sv. Filip i Jakov, kad se proširio i uredio tzv. kozji put do ovih plodnih, Bogom danih polja. Umjesto na tovaru dolazi se traktorom i kombijem, ali i najluksuznijim osobnim vozilom, kazao je Matešić.


Plodonosna suradnja sa stručnjacima
– Bez stručnjaka nema poljoprivrede. Neizmjerno im hvala, zahvalio je Matešić, kralj kukuruza šećerca Ravnih kotara i Dalmacije.
Pomogla je, kaže on, i ovogodišnja plodonosna suradnja s tvrtkom Colić Trade Agro Centar u Kakmi u vlasništvu Nevija Colića.
– Stručni tim Colić Trade mi je ponudio cjeloviti servis tijekom cijelog razdoblja proizvodnje, hvala Bogu prihvatio sam i nisam pogriješio. Osim što s obzirom na proteklu godinu imam oko 30 posto manje troškova, kako je krenulo, da ne ureknem, imat ću i 30 posto više prinosa kukuruza. Iskreno bio sam pomalo skeptičan na njihove priče, ali su me dobrano razuvjerili. Što reći već da su od riječi, prezadovoljan sam. Bog ih blagoslovio, sa zadovoljstvom će Matešić.
Sjeme je, kaže on, i ove godine kupio kod inženjera Ivice Vrankulja u Polači.


Raste k’a iz vode
– U polju imam bušotinu za vodu duboku 24 metara, dok je pitka voda već na 12 metara koju bez redukcije koristim za navodnjavanje kukuruza u sustavu kap na kap. Možda bi se više isplatilo da je to bušotina nafte, ali neka nama zdrave vode u srcu Ravnih kotara, poručio je Matešić.
Cijevi za navodnjavanje ima, kaže on, k’o od Raštana do Splita.
– Dakako, tu je i struja koju mi daje obitelj Demo, a i dio polja koji mi je ustupio rođak, priča Matešić, koji je pečeni i kuhani kukuruz još prije 20 godina prodavao u Viru.
Da ga ima kroz cijelo ljeto, kaže on, sadio ih je u četiri grupe vegetacije, od 70 do 90 dana.
– Prvi kukuruz sam posadio još 28. ožujka. Usprkos tadašnjem ledu i dugotrajnoj suši zahvaljujući navodnjavanju raste k’a iz vode, u jednom će dahu Matešić, koji sve sam radi, a trebalo bi najmanje njih četiri ili pet.




Ne deblja i štiti od bolesti
A, Matešić kukuruz sije sasvim ručno, zrno po zrno sjemena u međurednom razmaku i razmaku u redu i tako čak nevjerojatnih 120.000 puta.
– Treba biti strpljiv, imati puno dobre volje ze svoj cilj proizvodnje kukuruza šećerca, poručio je Matešić koji ipak ne otkriva sve tajne ovako uspješne proizvodnje kukuruza šećerca na kojoj bi zasigurno zavidjeli i Slavonci i Baranjci.
Ako ga uberete prerano, kaže on, kukuruz neće biti dovoljno sladak, a ako ga uberete prekasno, bit će tvrd, ma koliko ga kuhali.
– Kukuruz šećerac hrani i ne deblja. Zdrava je i nutritivno vrijedna namirnica koja štiti organizam od kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti. Olakšava stolicu i čuva vid. Bilo kako bilo, kuhajte ga 20 minuta. Ostavite ga u vodi jer će se na zraku osušiti, preporučuje Jure, donjoraštanski poljoprivrednik koji uživa u svom polju kukuruza