Pljuštale optužbe tko je lopov, a tko je držao skale...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održana prva radna sjednica novog Općinskog vijeća Općine Ražanac
Novi načelnik Damir Jordan optužio je bivšu vlast da su Općinu ostavili u minusu, da se i ne zna tko što duguje, a tko što potražuje te da je zbog toga teško uopće i raditi. Opozicijski vijećnik Edmond Miletić je optužio HDZ da ih je teškim optužbama i brutalnim lažima na društvenim mrežama prozvao lopovima. »Ovo je metoda Goebbels, jer zbog ovog vašeg pisma i brutalnih laži HDZ je osvojio vlast«, tvrdi Miletić, kojem je načelnik spočitao što to negdje nije prijavio i opovrgnuo korupciju
Velimir BRKIĆ
Sjednica potrajala jedan sat i 20 minuta

Na prvoj radnoj sjednici novog Općinskog vijeća Općine Ražanac pod predsjedanjem Petra Miočića (HDZ) održanoj u Knjižnici Jurja Barakovića nazočilo je 10 od 13 vijećnika. Nedostajali su Branko Dundović (HDZ), Jure Matak (HSP) i Ante Miočić (Kandidacijska lista grupe građana Nikola Miletić - Ražanac), koji je nedostajao i na konstituirajućoj sjednici OV-a.
Sjednica je počela svečano, vijećničku prisegu je dao vijećnik HDZ-a Nikola Miletić iz Rtine. Usvajanje zapisnika s konstituirajuće sjednice Vijeća i Odluka o imenovanju Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja (Damir Jordan, Anita Krpina i Pere Zubčić iz Općine, Krešimir Laštro iz Zadarske županije, Nediljko Sjauš iz Lučke kapetanije Zadar) prošlo je jednoglasno, rezultatom 10:0.

Vijećnički reciprocitet

Već na trećoj od 10 točaka dnevnog reda došlo je do razmimoilaženja pozicije i opozicije. U povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Općine Ražanac uz već predložene Petra Miočića za predsjednika i članova Lovre Marelića, Nikole Rudele, Damira Jordana i Pere Jurline, preostalo je još četiri člana. Vladajući HDZ je predložilo Nediljka Jovića, Juru Mataka, Mateja Rudića i Antu Ivanca, a opozicija dva člana, Marija Dundovića i Nikolu Miletića. HDZ-ov prijedlog je prošao rezultatom 7: 3, dok je za prijedlog oporbe bilo tek tri ruku.
- Nije pošteno, prema reciprocitetu vijećnika u Vijeću i oporba bi trebala imati svoje članove u povjerenstvima, upozorio je Mario Dundović.
Odluka o proglašenju statusa nerazvrstane ceste – javnog dobra u općoj uporabi u k.o. Radovin i Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi, nerazvrstane ceste površine 247 m2 (op. a Mate Beretin) i dvije čestice zemlje površine 10 i 40 m2 (op. a Ivica Jović), donesene su jednoglasno kao i Odluka o načinu i korištenju službenog vozila marke Škoda koje se daje na korištenje načelniku Damiru Jordanu.

Nedostaje li rebalans ili ne

Jednoglasno su prošli i financijski planovi za 2020., Dječjeg vrtića Ražanac ravnateljice Martine Bljaić, i Knjižnice Juraj Baraković Ražanac ravnateljice Andree Beljo.
A onda se zakuhalo, započela su i optuživanja u stilu tko je lopov a tko je držao skale, odnosno tko nije a tko je lopov.
Kod točke dnevnog reda o prijedlogu zaključaka o izvršenju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka proračuna Općine Ražanac za razdoblje od 01. siječnja 2020. – 31. prosinca 2021, prihoda i primitka u iznosu od 10.826.161 kunu te rashoda izdataka u iznosu od 10.570.220 kuna, novi načelnik Jordan imao je primjedbe upućene bivšem načelniku Miletiću.
- O izvršenju općinskog proračuna za proteklu godinu tadašnje Općinsko vijeće trebalo je odluku donijeti do 1. lipnja i raspuštanja, a moralo se donijeti već do 15. travnja. Ima i proračunski stavki koje su probijene, to nije u redu jer ste trebali imati rebalans proračuna, a niste, kazao je Jordan.
Proračun je po »sumnjivim« stavkama obrazlagao donedavni načelnik Nikola Miletić i Danijela Mrkić, voditeljica odsjeka za financije, proračun, nadzor i javnu nabavu.

Proračun i mjesni odbori

- Proračun je koncipiran prema općinskim mjesnim odborima, uređenju plaža, obalnog pojasa, javnih površina, javnu rasvjetu, izgradnju kapelice, mrtvačnice, autobusnih nadstrešnica i drugo, detaljno je obrazlagala Mrkić.
Primjerice, za javnu rasvjetu umjesto 250.000 kuna utrošeno je 289.000 kuna.
- Kod izgradnje mrtvačnice nadzor u vrijednosti od 65.000 kuna ne može se staviti u intelektualne usluge. Zvono je koštalo 78.600 kuna, dva tehnička pregleda 66.117 kuna. Postavljeno je šest autobusnih nadstrešnica, plaće su 10-ak posto od proračuna itd., između ostalog objašnjavala je Mrkić.
Samo se prebacivalo sa stavke na stavku, što navodno nije usuglašeno s proračunom.
- Kupiti zvono nije bilo planirano, a kako nije bilo dovoljno donacija ono se kupilo. Za autobusne nadstrešnice Općinsko vijeće je zahtijevalo još dvije u odnosu na planirano. Za izgradnju tržnice i ribarnice trebalo je platiti geodetske usluge, objašnjavao je Miletić.

Predizborna kampanja

Na aktualnom satu oporbeni vijećnik Edmond Miletić podijelilo je presliku pisma Općinskog odbora HDZ-a Ražanac, kaže on, objavljenog na društvenim mrežama 11. svibnja 2021., nekoliko dana pred lokalne izbore.
- Osjećam se kao lopov, kao da ništa nismo radili u Općinskom vijeću i u Općini Ražanac, a 2014. bilo smo na dnu, a 2019. među najtransparentnijim općinama u RH. Nije fer, nazvati nas i načelnika lopovima. Ovo je metoda Goebbels, jer zbog ovog vašeg pisma i brutalnih laži HDZ je osvojio vlast, tvrdi Edmond Miletić.
Načelnik Jordan mu je odgovorio kako je to njegovo subjektivno mišljenje.
- Optužujete me a ja niti sam napisao to pismo, ne znam tko je napisao niti sam išta govorio. Ako su to neistinite optužbe i notorne laži zašto to niste negdje prijavili i opovrgli korupciju, trebali ste, a zašto niste to vi najbolje znate, odgovorio je između ostalog Jordan.
U potpisu predizbornog pisma je Općinski odbor HDZ-a Općine Ražanac.
- Neću s nikim osobnu svađu, ali su napisane teške optužbe i vi ste zbog toga dobili izbore. I vas kao bivšeg općinskog pročelnika može se neargumentirano optužiti, a gdje to vodi. O ovom pismu bit će riječi i na sljedećim sjednicama Vijeća, najavio je Edmund Miletić.

Dugovanja i potraživanja

Vijećnik Pere Zubčić (HDZ) tražio je odgovore o trenutačnoj financijskom stanju, o dugovanjima i o potraživanjima.
- Stanje nije dobro jer smo u minusu. Nama duguju 2.988.000 kuna, dok mi dugujemo 11.383.000 kuna, rekao je Jordan.
- Vi ste ovdje bili pročelnik do 2016. Kakva teška situacija, vrijeme je da se uhvatite posla i počnete raditi, pozvao je bivši načelnik Miletić.
Jordan mu je prebacio kako nije imao analizu dugovanja.
- Godine 2018. promijenjen je program financijskog poslovanja, a da niste dugovanja prebacili na novi program. Tek kad budemo znali tko duguje a tko potražuje onda možemo krenuti dalje, poručio je Damir Jordan.
Do kraja aktualnog sata bilo je još vijećničkih pitanja, optužbi, traženja odgovora. U radu sjednice sudjelovala je i Anita Krpina, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela te općinski pravnik Hrvoje Benić, dok je zapisnik vodila administrativna tajnica Vanda Kovačević.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno