Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Feštali, pili i ogolili june

Autor: Velimir Brkić

05.08.2008. 22:00
Feštali, pili i ogolili june

Foto: Velimir BRKIĆ



Za svoje goste, mnogobrojne uzvanike, među njima zadarskog dožupana Đanija Bunju i benkovačkog gradonačelnika Mirka Erstića, kao i dobronamjernike mještani su se pobrinuli za besplatnu atrakciju, 230 kilograma teško june i 150 litara besplatnog bijelog vina. Meštri od ražnja, Vinko Čeprlja, Goran Bašić i Mario Bašić i ekipa pomoću traktora postavili su vola na ražanj točno za zvizdana
U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Radašinovcima, naselju u sastavu Grada Benkovca, održana je prva ovakve vrste pučka veselica začinjena sportskim susretima revijalnog karaktera, domaćim napjevima, šije-šetom, boćanjem, hektolitrima pića i 230 kilograma teškim junetom na ražnju, ogoljenim do kostiju.
Toliko gostoprimstva, srdačnosti i zajedništva rijetko se može vidjeti na jednom mjestu. Dakako osim ispod štandarca, 15-ak metara visokog drvenog stupa podignutog još 1937. godine na kojem vijori hrvatski stijeg, u središtu Radašinovca. Naime, uz potporu Grada Benkovca i uz sponzorstvo benkovačke Veletržnice i Badelove vinarije, Exkluziv toursa Ante Vulina i pekare Luiđi da bi se pokrili troškovi kupnje juneta, vjerovali ili ne, svaka obitelj i brojni pojedinci dragovoljno su donirali po 100 kuna.
Domoljubne pjesme
Upravo zbog navedenog da se kojim slučajem Božji sin Isus Krist rodio u kamenitoj Dalmaciji, a ne u izraelskoj pustinji, možda bi prvo mjesto koje bi izabrao za svoj dolazak među grešnike bio dobar komad plodne zemlje na rubu Vranskog bazena, u selu kneza Radoša i starohrvatskih utvrda Zečeve glave, Osredaka i Krejina grada, na zemljište hrvatskih obitelji Krpina, Bašić i Došen.
Za svoje goste, mnogobrojne uzvanike, među njima zadarskog dožupana Đanija Bunju i benkovačkog gradonačelnika Mirka Erstića, kao i dobronamjernike mještani su se pobrinuli za besplatnu atrakciju, 230 kilograma teško june i 150 litara besplatnog bijelog vina. Meštri od ražnja, Vinko Čeprlja, Goran Bašić i Mario Bašić i ekipa pomoću traktora postavili su vola na ražanj točno za zvizdana, oko podne, a prve besplatne porcije su se započele dijeliti oko sedam sati navečer.
Pored revijalne malonogometne utakmice, nadahnutih nastupa KUD-ova Vukšić iz Vukšića i Sv. Nikole Tavelića iz Lišana Ostrovičkih za dodatni adrenalin bila je zadužena gromoglasna glazba iz zvučnika iz koje su redom “pucale” domoljubne pjesme. Sve to pod dirigentskom palicom prof. Bože Došena, ravnatelja Srednje škole u Biogradu, i Tomislava Rakića, predsjednika MO Radašinovci.
Ovo naselje na rubu zbivanja dosad nije vidjelo toliko nepregledno mnoštvo, a parkirno mjesto u centru Radašinovaca bilo je poput jack pota.
Inače, put u Radašinovce iz Vrane prema Banjevcima vodi uskom krivudavom cestom, asfaltiranim puteljkom na kojem treba spretnost vozača Formule 1 da bi se uspješno mimoišli s nadolazećim vozilom.
Selo “izvan ruke”
– Kad se izgradi, daj Bože što prije, nova, suvremena cesta Vrana-Radašinovci-Banjevci i na taj se način uz znatno sigurnije uvjete za sve sudionike u prometu, otvore i prometne vizure prema Pirovcu i Pakoštanima, vrtit ćemo ne jedno tele već pet volova, o janjcima da i ne govorimo, poručili su nazočni ispod visokog drvenog stupa, štandarca na Njiveti pokraj asfaltnog malonogometnog igrališta.
A kad dođete u Radašinovce osim kakvog-takvog televizijskog signala, dočeka vas nikakav telekomunikacijski signal mobilnog operatera. No, tko za to mari jer vas u ovoj oazi mira i tišine (mobilne) dočekuju širom otvorena vrata nadasve gostoljubivih domaćina, svih 230 mještana raštrkanih po zaseocima, plemenima.
– Radašinovci su selo “izvan ruke”, koje vas rado dočekuje raširenih ruku, otvorenog srca i duše, jedinstveni su mještani Radašinovaca u rijetkim pauzama gromoglasne pjesme u slavu Domovinskog rata, ovog naselja, Grada Benkovca, jedine domovine Hrvatske.
Gotovo stopostotni odaziv mještana na prvoj ovakvoj organiziranoj pučkoj fešti, izuzetna posjećenost, dobra zabava do sitnih sati, besplatno jelo i piće razlozi su zadovoljstvu žitelja Radašinovaca koji su u noći s ponedjeljka na utorak otpustili kočnice i zajedno s gostima, uzvanicima i mještanima okolnih naselja feštali za pamćenje.
Rođenjem i življenjem na ovom prostoru postaješ nedjeljivi dio svog rodnog sela i svih koji baštine ovu surovu ljepotu koja miluje okolna brda, kamen i polja, govore nam mještani dok je jučer pred zoru mjesec promatrao usnulo selo, zavirivao između kamena i kroz prozore. Da se barem već ujutro probudi proljeće Radašinovaca – i mi smo im poželjeli.