Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Biogradski gradonačelnik u Osaki

Autor: Velimir Brkić

05.08.2009. 22:00
Biogradski gradonačelnik u Osaki

Foto: Siniša KLARICA



Pored gradonačelnika Kneza u izaslanstvu su predsjednik Gradskog vijeća Tonči Šangulin i direktor komunalnog poduzeća “Bošana” Krunoslav Pešić. Zajedno s Biograđanima u daleki su Japan doputovali i novinari EPEHA-e, radija BnM te Zadarskog lista
Izaslanstvo Grada Biograda, koje predvodi gradonačelnik Ivan Knez, jučer je doputovalo u Japan. Pored Kneza u izaslanstvu su predsjednik Gradskog vijeća Tonči Šangulin i direktor komunalnog poduzeća “Bošana” Krunoslav Pešić. Zajedno s Biograđanima u daleki su Japan doputovali i novinari EPEHA-e, radija BnM te Zadarskog lista.
Put je započeo zrakoplovom u 7 sati ujutro iz Zračne luke Zadar u Zemuniku do zagrebačkog aerodroma Pleso. Potom se u novom zrakoplovu nastavilo do njemačkog Frankfurta otkud se nakon tri sata čekanja u trećem zrakoplovu kroz vremenske zone letjelo u Japan, točnije u Osaku. Na japansko smo tlo sletjeli oko 9 sati ujutro, odnosno, ako se računa po hrvatskom vremenu, točno u dva sata iza ponoći. Naime, Japan je 7 sati ispred Hrvatske.
Nakon 11 sati neprekidnog i neprospavanog leta iz Frankfurta, osjećamo se kao zombiji. Dočekala nas je prvojutarnja temperatura oko 32 Celzijeva stupnja i velika vlažnost u zraku, 97 posto. Srećom, s nama je doputovala sva prtljaga ukrcana u Zemuniku. Međutim, dok T-Com-ovog signala ima, istovremeno je Vip u potpunosti mrtav a nas većina odsječena od Hrvatske sve do 13. kolovoza.
Osaka, u kojoj je prije dvije godine atletska heroina Branka Vlašić osvojila svjetsko zlato u skoku u vis, s 2,7 milijuna žitelja je treći po veličini grad u Japanu. Nalazi se u regiji Kansai na otoku Honšu, u srcu područja Osaka-Kobe-Kyoto koje broji 19 milijuna ljudi.
Ekonomski, Japan je druga najbogatija zemlja na svijetu, nakon Amerike. Međutim, zbog jakog jena Osaka je uz Tokio postala najskuplji grad na svijetu. Osaka je nekad bila komercijalno središte Japana, ali je Tokio danas preuzeo tu ulogu No, u posljednje vrijeme mnoge velike kompanije premještaju svoja sjedišta iz Tokija u Osaku. Neke od većih kompanija sa sjedištem u Osaki su Sharp, Panasonic, Daimaru, Kansai, Nova.
Osaka je izuzetno skupa, vožnja vlakom je preskupa. Vani je nesnošljivo od sparine, a pušenje je dozvoljeno u posebnim prostorijama ugostiteljskih objekata. Srećom žurilo nam se u Hirošimu, a Osaku ćemo posjetiti pretposljednjeg dana po povratku razgledanja Kyota.
Kako doznajemo od domaćina, Osaka se stoljećima kretala isključivo prema naprijed. Danas, u ovom tisućljeću, ona ostaje simbolom japanskog statusa vodeće ekonomske sile. Također, tvrde “previše” susretljivi Japanci, Osaka posjeduje ono što je Tokio, kao jedna svjetska metropola, izgubio. Ona je zadržala sofisticiranu “carsku” atmosferu i pravi duh Japana. Poželite li posjetiti Japan, lučki velegrad Osaka bi trebala biti vaša neizbježna destinacija jer njene ulice pokazuju sve aspekte suvremenog života, urbane i popularne kulture Japana.
Japanci, kao i Englezi, voze lijevom stranom ulice. Također, Japanci su odavno shvatili i da se najzanimljiviji članci nalaze na kraju novina. Zato oni novine i knjige tiskaju otraga prema naprijed.


 KNEZ – FOGRADONAČELNIK ASOCIJACIJE “GRADONAČELNICI ZA MIR”


Gradonačelnik Knez će kao član Izvršnog odbora svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), koja okuplja 2926 gradova iz 134 zemlje, zajedno sa Šangulinom i Pešićem danas u Hirošimi a 9. kolovoza u Nagasakiju, nazočiti na manifestaciji obilježavanja 64.-te godišnjice nuklearnog napada na ove japanske gradove krajem II. svjetskog rata.
Knez će također u polumilijunskom lučkom gradu Nagasaki od 8. do 10. kolovoza nazočiti na generalnoj skupštini spomenute asocijacije, gdje će i službeno postati član Upravnog odbora, odnosno dogradonačelnik svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace). Bit će to u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj dosad zasigurno najveće međunarodno priznanje za mali grad Biograd.